ČtD 86/2024   středa 27. března 2024 


Tenisový turnaj kategorie A staršího žactva vrcholí

Tenisová hala Za Vodou v České Třebové v úterý kolem poledne utichla po čtyřdenním turnaji nejlepších starších žáků z České republiky. V úterý se hrálo jedné finálové utkání  Maršík - Zapský, které mám celé natočené na videu, které předkládáme. Záznam trvá 53 minut. Za tuto dobu zvítězil Matyáš Maršík na svým pražským soupeřem ve dvou setech 6:0 a 6:2.   Dnešní doba vyžaduje zkratku a sestříh, proto z celého turnaje připravíme ještě tzv. "Ohlédnutí", kde budou  vybrány z mnoha hodin záznamů zajímavosti a komentáře k zápasů nejen ve dvouhře, ale také ve čtyřhře včetně hodnocení organizátora turnaje Jaroslava Rybky. 
Tenisový klub  se snažil pro tenisty z celé republiky připravit co nejlepší podmínky a určitě se mu to podařilo. Návštěvníci z řad rodičů  nešetřili chválou a na turnaji se podle odpovědí na dotazy líbilo i samotným hráčům. Líbila se  další sportoviště, které pro sport v našem městě máme. Účastníci turnaje jsou většinou z větších měst, ale přesto nám závidí a oceňují co všechno pro sport v České Třebové děláme.  Tenis je na této úrovni vícedenní sport a v tom je asi největší potíž jak zajistit  účast mladých sportovců s doprovodem. Tak např.  finalista turnaje Tobiáš Zapský je z Prahy, na turnaj přijel s tatínkem, který však musel odjet do práce a Tobiáš tak bydlel před finále "na návštěvě" u Maršíků. Tak vznikají na turnajích i tenisová přátelství.  
Připomeňme ještě další natočené  videozáznamy z 1. kola Maršík - Rousek a ze semifinále Maršík - Drlík Jde o dokumenty, které potvrzují dobrou úroveň hry na českotřebovském turnaji. Současně jsou malinkatou náhradou za nepořízené přenosy a záznamy, které byly na turnaji loni a předloni. Letos do všeho v tenisu vstoupil jeden velký problém "Kaderka a spol", který může mít  vliv i na kluby v terénu. Díky machinacím bude třeba vracet nemalou částku Národní sportovní agentuře a ty peníze nyní v tenisovém svazu nejsou. Navíc firma, která zajišťovala přenosy  je spjata právě s některými stíhanými osobami. Situace není jasná a tak se nedivme, že byla zvolena ta úspornější metoda. Z turnaje však budu míz celkem 4 záznamy zápasů (1. kolo, semifinále a finále dvouhry a přidám  snad  ve čtvrtek finále čtyřhry) a do víkendu pak závěrečné "Ohlédnutí za turnajem".

Ve čtyřhře se však Matyášovi Maršíkovi nedařilo, společně s Tommy Luxou z Prahy hrál jen jediný nevydařený zápas. Potom se soustředil na důležitější turnaj v dvouhře. 


Českotřebovský ÁMOS 2024

Oceňování českotřebovských pedagogů má již šestiletou tradici. Poprvé se tak stalo v roce 2019, po nástupu starostky Magdalény Peterkové, která si vzala za úkol zvýšit prestiž učitelského povolání, kterému se celý profesní život věnovala.  Rozhodnout se ocenit učitele je jedna věc, ale je třeba najít metodu, který umožní zjistit kdo si takové ocenění zaslouží víc a jiný třeba méně. A pak tu máme různé druhy škol a a také školská zařízení.  Rozhodnutí  bylo zřejmě šťastné, protože na způsobu výběru oceňovaných učitelů nebylo do dneška třeba nic měnit. Nakonec je to podobně i jinde. Také sportovci se oceňují na základě vyhlášené ankety. V našem případě se ovšem nejednalo o to ocenit za Českou Třebovou jediného učitele, to by se opravdu těžko vybíralo, ale ocenit v pedagogickém kolektivu každé školy toho, kdo si to zaslouží na základě ankety  v učitelském sboru, mezi žáky školy nebo rodiči. Každá škola zvolila jinou metodu, takovou která v jejích podmínkách nejvíce vyhovovala. 
Pokračování článku a fotografie ZDE, zítra bude video

Na videu máme udělování cen ÁMOS v předchozích třech letech - mrkněte!


Spolupráce Mateřské školy U Koupaliště a příspěvkových organizací  města

Přímo v mateřské škole nás navštívily pracovnice městské knihovny, které pomohly svým edukačním programem „K Velikonocům patří kohoutek a slepička“, přiblížit velikonoční období i těm nejmenším. Starší děti absolvovaly tento program přímo v prostorách knihovny. Nejstarší děti pak vyrazily na program „Povolání aneb ten dělá to a ten zas tohle“.
Děti si také mohly užít návštěvu v Městském muzeu Česká Třebová, kde si interaktivně prohlédly putovní výstavu „Společenský život hmyzu“ a následně edukační program „Dejte vejce malovaný…“.
Ke konci měsíce března si děti užily tvořivou dílnu v Kulturním centru v rámci „Velikonoční výstava výrobků MŠ, ZŠ a místních organizací“. Rádi bychom touto cestou velmi poděkovali všem organizacím, které spolupracují s naší mateřskou školou. Vážíme si aktivit, které pro děti připravujete a těšíme se na další shledání a společné prožitky.
Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště



Koncert k 200. výročí narození Bedřicha Smetany  ADAMUSOVO TRIO
Česká Třebová, Malá scéna, čtvrtek 28. března 2024 v 19:00 hodin Více ZDE

Pardubický kraj navyšuje podporu těm, co jsou odkázaní na pomoc druhých

Ani stáří, zdravotní postižení, chronické onemocnění nebo vážný úraz nemusí být důvodem pro to, aby lidé úplně či částečně odkázaní na pomoc druhých museli odcházet z domova například do domova pro seniory.
Převážná většina lidí chce žít doma se svými blízkými, nikoliv v pobytových zařízeních. Ideální je, když je potřebná péče poskytnuta v přirozeném prostředí,“ uvedl radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. Pečovatelskou službu si zájemci hradí. Pomáhá jim například s hygienou, oblékáním, přípravou a podáním jídla nebo doprovodí nemocného k lékaři. Sociální pracovníci pečovatelské služby umí poradit i s výběrem kompenzační pomůcky, s úpravou domácnosti či se žádosti o sociální dávky.
Výrazné navýšení počtu hodin přímé péče
Podpora pečovatelských služeb je pro nás v Pardubickém kraji velkou prioritou. Odráží se to i v dotačním řízení. V něm se snažíme reagovat na aktuální potřeby, a to v průběhu celého roku. Oproti roku 2022 jsme u pečovatelských služeb navýšili dotaci o 15 tisíc hodin přímé péče a o 20 tisíc hodin u osobní asistence. Za poslední tři roky jde o navýšení 95 tisíc hodin přímé péče u obou služeb dohromady. Služby jsou díky tomuto kroku lépe dostupné pro širší okruh zájemců. V tomto trendu chceme pokračovat i nadále,“ ujistil Pavel Šotola.
Naší snahou je, aby pečovatelská služba byla co nejvíce dostupná na území celého Pardubického kraje, a to ideálně i ve večerních hodinách, o víkendech nebo ve svátcích. Uvědomujeme si, že to není jednoduché zajistit, ale pokud se nám to podaří, přinese to mnohem větší efektivitu služeb pro klienty, kteří je využívají,“ podotkl radní Pardubického kraje.
Náročná práce po fyzické i psychické stránce
Velmi si vážíme toho, že Pardubický kraj si uvědomuje potřebnost této služby a neustále navyšuje finanční podporu i počet hodin, kdy je možné ji poskytovat,“ nechala se slyšet Marie Hubálková, ředitelka Oblastní charity Pardubice. Ta v současné době vidí hlavní problém v této oblasti jinde. „Důležité je, aby měl kdo tuto službu vykonávat. Je to hodně náročná práce, a to jak po fyzické, tak i psychické stránce,“ poznamenala Marie Hubálková. „Personál se hledá opravdu těžce. Proto je dobře, že se na tomto kulatém stolu hovořilo také o tom, jak podpořit motivaci lidí, aby pracovali v sociálních službách,“ doplnila ředitelka pardubické Oblastní charity.
Tím, jak populace stárne, bude se poptávka po pečovatelských službách zvyšovat. Proto je snaha o zajištění víceletého financování, aby klienti i poskytovatelé měli větší jistotu, že jejich služba bude v daném roce existovat,“ vysvětlil vedoucí oddělení sociálních služeb a plánování při Ministerstvu práce a sociálních věcí České republiky Štefan Lukáč.
Pardubický kraj patří ke krajům, kde se sociální politika dělá dobře. I komunikace je zde výborná,“ konstatoval Jindřich Kadlec, předseda České asociace pečovatelské služby, která ve spolupráci s Pardubickým krajem uspořádala v pardubickém Sále Jana Kašpara tematický kulatý stůl. „Jsme rádi, že jsme v prostorách pardubického krajského úřadu mohli takové setkání uspořádat,“ uzavřel Jindřich Kadlec. 

Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.

Výstavy kurzů Univerzity třetího věku byly tři.   Všechny máme na videu:



V Odborném léčebném ústavu v Jevíčku se trvale investuje.
Na řadě je parkoviště 

Uplynulo jen několik týdnů od chvíle, kdy v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku slavnostně představili veřejnosti nový unikátní rentgen, a už se tam připravují další nutné investice. Kvůli tomu do zdravotnického zařízení zavítal v březnu první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš. Ten s vedením probíral záměr na rekonstrukci parkoviště, obnovu silnice podél areálu i lepší autobusové spojení pro pacienty z okolních obcí.
Špatný stav parkoviště u hlavního vstupu do areálu nedělá léčebně dobrou vizitku. Pardubický kraj proto připravuje jeho rekonstrukci. „Na jednání jsme se shodli, že toto bude naše priorita, protože stav povrchu je opravdu špatný. Necháme zpracovat projekt na opravu parkovací plochy, náklady odhadujeme někde kolem pěti milionů korun. Zároveň bychom rádi vybudovali i cestu vedoucí z parkoviště kolem léčebny. Pokud se nám podaří najít shodu s majiteli pozemků, chceme tam udělat komunikaci s novým povrchem, která by mohla léčebně umožnit budoucí rozvoj, například vybudování další parkovací plochy v zadní části areálu. S vedením máme shodu na tom, že po investicích do zdravotnictví je nyní na čase pohnout se stavem infrastruktury a chceme jim v tom vyjít vstříc,“ sdělil náměstek Kortyš.
 Na jednání s vedením ústavu se intenzivně řešila i dopravní obslužnost do areálu, která by se mohla do budoucna zlepšit. „Pardubický kraj prověří možnosti, jak lidem z okolních obcí ulehčit cestu k nám nebo do centra Jevíčka. Jednou z variant je mít kyvadlovou dopravu, která by alespoň v dopoledních hodinách svážela a odvážela do léčebného ústavu pacienty, protože právě mezi šestou až dvanáctou hodinou je po péči největší poptávka. Uvidíme, jak dopadne analýza dopravní obslužnosti, která nám má ukázat možné řešení,“ řekla ředitelka Odborného léčebného ústavu v Jevíčku Naděžda Ivkovičová.
Kraj do jevíčského ústavu dlouhodobě investuje
Pardubický kraj se dlouhodobě snaží o rozvoj tohoto zdravotnického zařízení, investice do parkoviště a dalších dopravních záležitostí budou navazovat na již realizované projekty z posledních let. „Do Odborného léčebného ústavu v Jevíčku investujeme v posledních letech nemalé finanční prostředky. Jednalo se například o opravu historických dřevěných leháren, přeměnu bývalého dětského na pavilon plicní rehabilitace, opravu střechy a energeticky úsporná opatření v budově administrativního a stravovacího úseku. Následně jsme provedli zateplení pavilonu S a na podzim loňského roku jsme v tomto pavilonu dokončili kompletní modernizaci pokojů a vybudování nového hygienického zázemí u pokojů. Celkem jsme takto investovali přes 170 milionů korun,“ vyjmenoval již dokončené záměry hejtman Martin Netolický s tím, že došlo i k opravě příjezdové cesty k ústavu.
Unikátní rentgen používá umělou inteligenci
Zatím poslední velkou investicí, na které se Pardubický kraj podílel společně s Odborným léčebným ústavem v Jevíčku, bylo pořízení nového rentgenu za téměř 7 milionů korun. Slavnostní uvedení do provozu se uskutečnilo na konci února. „Původní zařízení bylo více než 20 let staré, nebylo plně digitální, ale hlavně již bylo velmi často mimo provoz. To jsme změnili. Nový rentgen navíc bude umět využívat umělou inteligenci k vyhodnocení snímků, což bude velká pomoc a podpora diagnostiky snímků u pacientů s plicními diagnózami. Tento rentgen je prvním svého druhu v celé Evropě a jeho další výhodou je, že pacienta zvládne vyšetřit za využití daleko menší dávky záření, než tomu bylo dosud. Velký přínos bude mít pro imobilní pacienty upoutané na lůžko či vozík, kteří se již nebudou muset přesouvat na rentgenový stůl,“ uvedla náměstkyně pro zdravotnictví Michaela Matoušková k pořízení nového vybavení.

Zneužívání linek tísňového volání narůstá  

V sále Rady Pardubického kraje se uskutečnilo 4. řádné jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje, jejímž předsedou je hejtman Martin Netolický. Součástí jednání byly pravidelné zprávy o připravenosti a činnostech hasičů, policie, záchranné služby a krajského vojenského velitelství. Řeč byla také o výskytu ptačí chřipky v Pardubickém kraji či o současné epidemiologické situaci v regionu.
Zástupci složek integrovaného záchranného systému se shodli, že dochází k nárůstu zneužívání jednotlivých tísňových linek. „Jedná se o velmi neblahý trend, se kterým se setkává jak policie, hasiči, tak i naše zdravotnická záchranná služba. Jen ta například v loňském roce přijala 69 tisíc tísňových volání v rámci linky 155 nebo přepojené hovory z linky 112. Každé zneužití volání nebo výjezd záchranářů k případům, které nevyžadují ošetření, může znamenat, že záchranáři budou chybět tam, kde jsou skutečně potřební,“ řekl hejtman a předseda krajské bezpečnostní rady Martin Netolický.
Tématem jednání byla také přeshraniční spolupráce mezi českými a polskými záchranáři. Náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková informovala, že prozatím není tato dohoda na úrovni států podepsána. „Čeští záchranáři mohou na polskou stranu přijet, ale nemohou zasahovat a ošetřovat pacienty, což je paradoxní situace. Problémem je schválení spolupráce na polské straně, což je situace, kterou bohužel nejsme schopni ovlivnit, i když na problém upozorňujeme,“ informovala Matoušková.
Bezpečnostní rada řešila také taktická a součinností cvičení orgánů krizového řízení a složek IZS. „V letošním roce jsou plánována tři velká cvičení. Jedná se o cvičení s tematikou aktivního útočníka, pouličního násilí a velké dopravní nehody. Každé toto cvičení má smysl, i když si samozřejmě všichni přejeme, aby tyto situace nenastávaly,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že detaily jednotlivých cvičení prozatím nebudou s ohledem na přípravy zveřejněny.
Ředitel Krajské hygienické stanice Pardubického kraje Lukáš Kristl informoval o aktuálním výskytu černého kašle, kdy v tuto chvíli není na úrovni, kdy by bylo nutné vyhlásit stav epidemie, a všechny případy jsou řešeny individuálními protiepidemickými postupy.
„Od počátku letošního roku k dnešnímu dni bylo na území Pardubického kraje zaznamenáno celkem 339 případů onemocnění černým kašlem. Počet onemocnění na 100 tisíc obyvatel se neblíží počtu, při kterém by bylo nutné zvažovat vyhlášení plošných protiepidemických opatření. Každý případ je řešen individuálně v rámci protiepidemického šetření, při kterém se hledá zdroj nákazy a vyhodnocují se rizika dalšího přenosu onemocnění. Po provedeném šetření a zvážení rizik, v nutných případech nařizuje krajská hygienická stanice protiepidemická opatření,“ uvedl Lukáš Kristl s tím, že aktuální informace k výskytu černého kašle jsou k dispozici na stránkách Státního zdravotního ústavu - https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/a-z-infekce/p/pertuse/aktualni-epidemiologicka-situace-ve-vyskytu-cerneho-kasle-v-cr/

Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.