ČtD 87/2024   čtvrtek 28. března 2024 


Nové video Českotřebovského deníku :
Předáno ocenění Českotřebovský Ámos 2024

Video bylo publikováno 28.3. v 10 hodin
Oceňování českotřebovských pedagogů má již šestiletou tradici. Poprvé se tak stalo v roce 2019, po nástupu starostky Magdalény Peterkové, která si vzala za úkol zvýšit prestiž učitelského povolání, kterému se celý profesní život věnovala.  Rozhodnout se ocenit učitele je jedna věc, ale je třeba najít metodu, který umožní zjistit kdo si takové ocenění zaslouží víc a jiný třeba méně. A pak tu máme různé druhy škol a a také školská zařízení.  Rozhodnutí  bylo zřejmě šťastné, protože na způsobu výběru oceňovaných učitelů nebylo do dneška třeba nic měnit. Nakonec je to podobně i jinde. Také sportovci se oceňují na základě vyhlášené ankety. V našem případě se ovšem nejednalo o to ocenit za Českou Třebovou jediného učitele, to by se opravdu těžko vybíralo, ale ocenit v pedagogickém kolektivu každé školy toho, kdo si to zaslouží na základě ankety  v učitelském sboru, mezi žáky školy nebo rodiči. Každá škola zvolila jinou metodu, takovou která v jejích podmínkách nejvíce vyhovovala. 
Letos se poprvé konalo oceňování ve velkém sále Kulturního centra. Malá scéna je v dokončovací fázi rekonstrukce a nebyla by zřejmě úplně dobrým zázemím, Velký sál Kulturního centra je možná zbytečně velký, ale  má dostatečné prostory pro "afterparty", resp raut. O co měli k sobě účastníci setkání ve velkém sále dál, tak o to bližší je kontakt  při diskuzi v sousedním malém sále. Je těžké napsat co je lepší, žádnou anketu jsem nedělal. Každopádně je dobře, že se opět rozdávala učitelům ocenění. Česká Třebová je město, kde bychom si měli učitelů obzvlášť vážit, mají to o poznání  složitější než jinde, alespoň to vyplývá z celostátních statistických údajů.  Zejména naše základní školství je až někde na chvostu republiky a co je horší, pracuje v souhrnu snad ještě i pod svoje možnosti. Viz statistické ukazatele, nad kterými se stojí za to opravdu zamyslet.  Učitelům je třeba pomáhat, povzbuzovat je a k tomu udělování ocenění Českotřebovský Ámos určitě přispělo. Při udělování cen se však zpravidla o problémech nemluví, proto si je také necháme na jindy.
Mám ještě jednu malou poznámku - snad to způsobila právě větší vzdálenost z hlediště do jeviště - chyběla mi pořízená společná fotografie oceněných, taková ukázka toho, že my učitelé jsme jedna rodina. Třeba příště, kdy nebudou již komplikace v Malé scéně. Ve čtvrtek 28. března je Den učitelů,  je to jejich svátek A navíc mají  právě prázdniny.
Popřejme tedy hodně odvahy k dalšímu působení a zlepšování stávající situace. Není to až tak jednoduché. Je to práce s mládeží, která si zaslouži dobré učitele,. Tak ať jich máme co nejvíce! 

Na videu máme udělování cen ÁMOS v předchozích třech letech - mrkněte!


Dosud publikovaná videa z tenisového turnaje starších žáků Za Vodou


GLOSA Pavla Langhanse - Českotřebovské ,,Zvonokosy“

Sporadicky vyjíždím občas rád do mého rodného města. Bohužel jak pomalu-nebo rychle stárnu,potkávám čím dál méně známých tváří a to mi je opravdu líto!
Jistě se vám již někdy stalo,že náhle musíte nutně navštívit onu místnost! Ale kam?
Staré,,Zvonokosy“ Na Splavě po Fajtově kovárně, byly děs a běs!! Ještě,že zmizely!
Před léty jsem ale objevil toto nové zařízení na Novém náměstí nad krytem a bylo opravdu na slušné úrovni. Proto jsem se tam v očekávání,vydal opět a opět nezklamalo! Vše bezobslužné,hlavně fungující a čisté! Proto bych chtěl touto cestou poděkovat a pochválit,toho kdo má toto zařízení na starost. Při této příležitosti jsem si vzpomněl na dávná slova pana Klause při Privatizaci, když chválil Harvardské fondy pana Koženého se slovy:
Kdyby bylo více takových Kožených!!
Já bych byl ale raději,kdyby ve Třebové bylo více takových WC zařízení !
Pevně věřím,že i při chystaném Třebovském koridoru si vezmou příklad z Nového náměstí a i tuto kulturu potřebnou k životu zahrnou do svých projektů. Tak to je malý postřeh z mé poslední návštěvy ve Třebové

Komenský a my

Na konci března proběhlo v Brandýse nad Orlicí finále ústředního kola literárně historické a výtvarné soutěže „Komenský a my“. Jednalo se již o 22. ročník. Finálového kola se zúčastnili žáci ze základních a středních škol Pardubického kraje, ale také Ostravy, Plzně, Prahy nebo Ústí nad Labem.
Soutěž vznikla v roce 2001. Jejím cílem je od té doby vzdělávat a seznamovat mladou generaci s odkazem Jana Ámose Komenského. Důležitým posláním je pro žáky postoj Komenského se navzdory válce a osobním tragédiím nikdy nevzdávat a chovat se k ostatním i nadále slušně. V letošním ročníku se malovalo a psalo na témata – „Labyrint a ráj“, „Už jste se někdy vydali na cestu, na které jste zabloudili?“ a „Může být bloudění prostředkem poznání?“.
Slavnostního ocenění vítězů se v kostele Českobratrské církve evangelické také zúčastnil krajský radní pro školství Josef Kozel. „Umělecká soutěž „Komenský a my“ se snaží každý rok přicházet s novými nadčasovými nebo aktuálními tématy, která mají pomoci rozvíjet kreativní myšlení a také se seznámit se životem Jana Ámose Komenského. Finální práce, ale také výkony jsou velmi různorodé a originální, jelikož každý žák základní nebo střední školy uvažuje odlišně. Dokonalým příkladem jsou slohové a výtvarné práce. Rozdílné schopnosti soutěžících však podporuje i vědomostní část. Všem účastníkům musím poděkovat za jejich snahu. Poděkování patří také panu řediteli Duškovi a jeho kolegům za celou organizaci akce. Tím hlavním, co si žáci mají z 22. ročníku soutěže odnést, je se podobně jako Jan Ámos Komenský nikdy nevzdávat. Těším se, co bude k vidění příště,“ řekl krajský radní pro školství Josef Kozel.

Spolupráce Mateřské školy U Koupaliště a příspěvkových organizací  města

Přímo v mateřské škole nás navštívily pracovnice městské knihovny, které pomohly svým edukačním programem „K Velikonocům patří kohoutek a slepička“, přiblížit velikonoční období i těm nejmenším. Starší děti absolvovaly tento program přímo v prostorách knihovny. Nejstarší děti pak vyrazily na program „Povolání aneb ten dělá to a ten zas tohle“.
Děti si také mohly užít návštěvu v Městském muzeu Česká Třebová, kde si interaktivně prohlédly putovní výstavu „Společenský život hmyzu“ a následně edukační program „Dejte vejce malovaný…“.
Ke konci měsíce března si děti užily tvořivou dílnu v Kulturním centru v rámci „Velikonoční výstava výrobků MŠ, ZŠ a místních organizací“. Rádi bychom touto cestou velmi poděkovali všem organizacím, které spolupracují s naší mateřskou školou. Vážíme si aktivit, které pro děti připravujete a těšíme se na další shledání a společné prožitky.
Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště

Pražský komorní balet poprvé ve Skutči

Na programu festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč se pravidelně objevují též baletní představení. S baletem zde běžně hostuje Severočeské divadlo z Ústí nad Labem, Slezské divadlo Opava nebo Moravské divadlo Olomouc. Letos do Skutče poprvé zamíří Pražský komorní balet a představí svoje nejúspěšnější taneční představení Kytice.
Pražský komorní balet je největší český nezávislý profesionální soubor, jehož počátky sahají až do roku 1964. S jeho činností jsou spojena tak významná jména jako choreograf Pavel Šmok nebo Petr Zuska, bývalý umělecký šéf Baletu ND a tvůrce evropského formátu. Právě on pro PKB vytvořil velmi úspěšné představení Kytice, které v roce svého vzniku 2019 získalo celou řadu ocenění (Cena Thálie pro tehdejšího sólistu Dominika Vodičku – kategorie tanec a pohybové divadlo, Petr Zuska získal cenu za nejlepší choreografii, Ondřej Brousek čestné uznání za původní hudbu a Jan Dušek čestné uznání za výtvarné řešení).
Jmenované, cenami ověnčené dílo, uvede festival TNHS v neděli 7. dubna od 16 hodin ve velkém sále Kulturního klubu Skuteč. Představení zahrnuje esenci z balad: Kytice, Holoubek, Poklad, Svatební košile, Štědrý večer a Vrba. Diváci se mohou těšit na mimořádný estetický i emociální prožitek.
„V dubnovém programu dále figurují komorní koncerty v kostele v Proseči, Chrasti, ve Skutči a v Luži na Chlumku. Současně si 21. dubna připomeneme 250. výročí narození Václava Jana Tomáška. Na koncertě v tento den zazní jak Tomáškův klavírní kvartet, tak i klavírní koncert W. A. Mozarta, kterého Tomášek velmi obdivoval,“ doplnil k programu Matěj Zelinka z pořadatelského týmu.
Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč trvá až do 12. května. Podrobnosti k programu najdete na webu www.hudebniskutec.cz.


Koncert k 200. výročí narození Bedřicha Smetany  ADAMUSOVO TRIO
Česká Třebová, Malá scéna, čtvrtek 28. března 2024 v 19:00 hodin Více ZDE

Program obnovy venkova dostane 68 milionů korun

Více než 68 milionů korun pošle Pardubický kraj prostřednictvím dotačních titulů Programu obnovy venkova 2023+ do rekonstrukce budov, parkovišť, veřejného osvětlení i další infrastruktury v regionu. Rozhodli o tom krajští radní na svém posledním zasedání. Dotační podpora se také týká projektů mikroregionů či místních akčních skupin, ale i provozních nákladů venkovských obchodů, která je podmíněná nabídkou regionálních produktů.
Stávající program, který se skládá z celkem šesti dotačních titulů, reflektuje cíle Strategie rozvoje Pardubického kraje 2021 – 2027 a krajské územní politiky. „Cílem dotací z Programu obnovy venkova 2023+ je podpořit stálý rozvoj obcí, měst a jejich společných sdružení. Zároveň se snažíme vnímat odlišné potřeby jednotlivých regionů a také zohlednit počet obyvatel obcí. Pro tento rok jsme obdrželi celkem 491 žádostí v celkové hodnotě téměř 122 milionů korun. Z celkově požadované částky jsme na zasedání rady odsouhlasili dotační podporu přesahující 68 milionů korun,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Předmětem krajské podpory jsou opravy chodníků, rekonstrukce budov, infrastruktury obcí i pomoc s udržením pošt. „Osobně považuji za důležité i poskytnutí prostředků na částečné pokrytí provozních nákladů vesnických obchodů a zvýhodnění těch, kteří nabízejí regionální potraviny. Konkrétně v rámci tohoto programu uvolňujeme každoročně oproti předchozím letům větší částku peněz. A stejné to je letos. Potvrzuje se tak, že spojení a podmínění podpory obchodů nabídkou regionálních výrobků byl jednoznačně krok správným směrem. Finanční podpora míří dále na projekty mikroregionů, místních akčních skupin a další potřeby obcí. Ta škála projektů je skutečně široká,“ uvedl krajský radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil.
Z celkem podaných 492 žádostí splnilo kritéria 490 z nich.

Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.

Výstavy kurzů Univerzity třetího věku byly tři.   Všechny máme na videu:


Byla aktualizována rubrika ÚMRTÍ  


V Odborném léčebném ústavu v Jevíčku se trvale investuje.
Na řadě je parkoviště 

Uplynulo jen několik týdnů od chvíle, kdy v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku slavnostně představili veřejnosti nový unikátní rentgen, a už se tam připravují další nutné investice. Kvůli tomu do zdravotnického zařízení zavítal v březnu první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš. Ten s vedením probíral záměr na rekonstrukci parkoviště, obnovu silnice podél areálu i lepší autobusové spojení pro pacienty z okolních obcí.
Špatný stav parkoviště u hlavního vstupu do areálu nedělá léčebně dobrou vizitku. Pardubický kraj proto připravuje jeho rekonstrukci. „Na jednání jsme se shodli, že toto bude naše priorita, protože stav povrchu je opravdu špatný. Necháme zpracovat projekt na opravu parkovací plochy, náklady odhadujeme někde kolem pěti milionů korun. Zároveň bychom rádi vybudovali i cestu vedoucí z parkoviště kolem léčebny. Pokud se nám podaří najít shodu s majiteli pozemků, chceme tam udělat komunikaci s novým povrchem, která by mohla léčebně umožnit budoucí rozvoj, například vybudování další parkovací plochy v zadní části areálu. S vedením máme shodu na tom, že po investicích do zdravotnictví je nyní na čase pohnout se stavem infrastruktury a chceme jim v tom vyjít vstříc,“ sdělil náměstek Kortyš.
 Na jednání s vedením ústavu se intenzivně řešila i dopravní obslužnost do areálu, která by se mohla do budoucna zlepšit. „Pardubický kraj prověří možnosti, jak lidem z okolních obcí ulehčit cestu k nám nebo do centra Jevíčka. Jednou z variant je mít kyvadlovou dopravu, která by alespoň v dopoledních hodinách svážela a odvážela do léčebného ústavu pacienty, protože právě mezi šestou až dvanáctou hodinou je po péči největší poptávka. Uvidíme, jak dopadne analýza dopravní obslužnosti, která nám má ukázat možné řešení,“ řekla ředitelka Odborného léčebného ústavu v Jevíčku Naděžda Ivkovičová.
Kraj do jevíčského ústavu dlouhodobě investuje
Pardubický kraj se dlouhodobě snaží o rozvoj tohoto zdravotnického zařízení, investice do parkoviště a dalších dopravních záležitostí budou navazovat na již realizované projekty z posledních let. „Do Odborného léčebného ústavu v Jevíčku investujeme v posledních letech nemalé finanční prostředky. Jednalo se například o opravu historických dřevěných leháren, přeměnu bývalého dětského na pavilon plicní rehabilitace, opravu střechy a energeticky úsporná opatření v budově administrativního a stravovacího úseku. Následně jsme provedli zateplení pavilonu S a na podzim loňského roku jsme v tomto pavilonu dokončili kompletní modernizaci pokojů a vybudování nového hygienického zázemí u pokojů. Celkem jsme takto investovali přes 170 milionů korun,“ vyjmenoval již dokončené záměry hejtman Martin Netolický s tím, že došlo i k opravě příjezdové cesty k ústavu.
Unikátní rentgen používá umělou inteligenci
Zatím poslední velkou investicí, na které se Pardubický kraj podílel společně s Odborným léčebným ústavem v Jevíčku, bylo pořízení nového rentgenu za téměř 7 milionů korun. Slavnostní uvedení do provozu se uskutečnilo na konci února. „Původní zařízení bylo více než 20 let staré, nebylo plně digitální, ale hlavně již bylo velmi často mimo provoz. To jsme změnili. Nový rentgen navíc bude umět využívat umělou inteligenci k vyhodnocení snímků, což bude velká pomoc a podpora diagnostiky snímků u pacientů s plicními diagnózami. Tento rentgen je prvním svého druhu v celé Evropě a jeho další výhodou je, že pacienta zvládne vyšetřit za využití daleko menší dávky záření, než tomu bylo dosud. Velký přínos bude mít pro imobilní pacienty upoutané na lůžko či vozík, kteří se již nebudou muset přesouvat na rentgenový stůl,“ uvedla náměstkyně pro zdravotnictví Michaela Matoušková k pořízení nového vybavení.

Zneužívání linek tísňového volání narůstá  

V sále Rady Pardubického kraje se uskutečnilo 4. řádné jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje, jejímž předsedou je hejtman Martin Netolický. Součástí jednání byly pravidelné zprávy o připravenosti a činnostech hasičů, policie, záchranné služby a krajského vojenského velitelství. Řeč byla také o výskytu ptačí chřipky v Pardubickém kraji či o současné epidemiologické situaci v regionu.
Zástupci složek integrovaného záchranného systému se shodli, že dochází k nárůstu zneužívání jednotlivých tísňových linek. „Jedná se o velmi neblahý trend, se kterým se setkává jak policie, hasiči, tak i naše zdravotnická záchranná služba. Jen ta například v loňském roce přijala 69 tisíc tísňových volání v rámci linky 155 nebo přepojené hovory z linky 112. Každé zneužití volání nebo výjezd záchranářů k případům, které nevyžadují ošetření, může znamenat, že záchranáři budou chybět tam, kde jsou skutečně potřební,“ řekl hejtman a předseda krajské bezpečnostní rady Martin Netolický.
Tématem jednání byla také přeshraniční spolupráce mezi českými a polskými záchranáři. Náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková informovala, že prozatím není tato dohoda na úrovni států podepsána. „Čeští záchranáři mohou na polskou stranu přijet, ale nemohou zasahovat a ošetřovat pacienty, což je paradoxní situace. Problémem je schválení spolupráce na polské straně, což je situace, kterou bohužel nejsme schopni ovlivnit, i když na problém upozorňujeme,“ informovala Matoušková.
Bezpečnostní rada řešila také taktická a součinností cvičení orgánů krizového řízení a složek IZS. „V letošním roce jsou plánována tři velká cvičení. Jedná se o cvičení s tematikou aktivního útočníka, pouličního násilí a velké dopravní nehody. Každé toto cvičení má smysl, i když si samozřejmě všichni přejeme, aby tyto situace nenastávaly,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že detaily jednotlivých cvičení prozatím nebudou s ohledem na přípravy zveřejněny.
Ředitel Krajské hygienické stanice Pardubického kraje Lukáš Kristl informoval o aktuálním výskytu černého kašle, kdy v tuto chvíli není na úrovni, kdy by bylo nutné vyhlásit stav epidemie, a všechny případy jsou řešeny individuálními protiepidemickými postupy.
„Od počátku letošního roku k dnešnímu dni bylo na území Pardubického kraje zaznamenáno celkem 339 případů onemocnění černým kašlem. Počet onemocnění na 100 tisíc obyvatel se neblíží počtu, při kterém by bylo nutné zvažovat vyhlášení plošných protiepidemických opatření. Každý případ je řešen individuálně v rámci protiepidemického šetření, při kterém se hledá zdroj nákazy a vyhodnocují se rizika dalšího přenosu onemocnění. Po provedeném šetření a zvážení rizik, v nutných případech nařizuje krajská hygienická stanice protiepidemická opatření,“ uvedl Lukáš Kristl s tím, že aktuální informace k výskytu černého kašle jsou k dispozici na stránkách Státního zdravotního ústavu - https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/a-z-infekce/p/pertuse/aktualni-epidemiologicka-situace-ve-vyskytu-cerneho-kasle-v-cr/

Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.