ČD 282/2023   Sobota 7. října 2023


American Pop Art v Kulturním centru

Nová výstava v Kulturním centru pro  měsíc říjen byla otevřena ve čtvrtek 5. října. Je to vlastně takové pokračování výstavy z ledna tohoto roku, kdy ve Třebové také vystavovala Galerie v Panská 1 České Budějovice. Byl to ovšem výběr českého pop artu, na který nyní logicky navazuje výběr americký. Jak prozradil kurátor výstavy a galerista Miroslav Houška , tak tvoří v oblasti pop artu ve sbírce jeho českobudějovické galerie největší soubor. 
Máme tak ve Třebové novou výstavu, kterou lze podle srovnání těch, kteří umění rozumí považovat za vydařenou a srovnatelnou s jinými centra umění. Dramaturgie českotřebovských výstav je chválená a jezdí k nám proto na výstavy, publikované na internetu. Chválí i vybranou kolekci pro naši říjnovou výstavu. Jde z velké části o kolekci číslovaných tisků, mezi kterými dominují práce Andy Warhola. Jsou zde však i další práce, např. velmi ceněné akryly.  Výstava v Kulturním centru je prodejní, ceník nenajdete u vystavovaných prací, ale v katalogu, který vám bude ochotně zapůjčen. Ceny nemůžu komentovat, ale vzhledem k tomu, že některé práce byly prodány již první den, budou pro zájemce přístupné.
Vernisáž výstavy se konala za účasti majitele galerie Miroslava Hušky - byla to opět také společenská událost, happening, na kterém zněla krásná zpívaná angličtina (a nakonec i čeština), návštěvníci vernisáže postávali před vystavenými obrazy a diskutovali. Věřme, že výstavy ze sbírek Galerie Panská 1 není v České Třebové poslední.
Na vernisáži natáčel i Českotřebovský deník a připraví (asi s týdenním odstupem). Vernisáž máme prozkoumanou důkladně,  bude obsahovat rozhovor s kurátorem výstavy i se znalcem umění panem Jaromírem z Havířova. Uvádíme pár fotografií vystavených prací.

Slavnostní otevření pobočky P-PINK v České Třebové – ČT PINK se blíží.

Jsme rádi, že s námi přijdete v úterý 10.října 2023 od 14:30 hodin oslavit otevření ČT-PINK, kde P-PINK bude vytvářet další kreativní inovativní centrum propojující nápady, podnikání a budoucnost v Pardubickém kraji. Otevření nové pobočky je pro nás zásadní, jelikož nám tak umožní rozšířit naši působnost i do východní části kraje, a tím zde více zasáhnout a ovlivnit zdejší podnikatelské prostředí.
Na co se můžete těšit?
Slavnostní otevření budovy proběhne za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a starosty České Třebové Zdeňka Řeháka. Proběhne prohlídka prostor nového inkubátoru. Představíme projekt ČT-PINK 1.0 jako coworkingové centrum a Re-Use point. Objasníme záměr projektu ČT-PINK 2.0. Představíme činnost a budoucnosti P-PINK.
Více informací včetně pozvánky najdete v samostatném článku na odkazu ZDE

 

Mazáním komentářů na městském facebooku k otevřené radnici?
O diskuzi k novému "zasedacímu pořádku" na českotřebovské radnici, která diskuzí vlastně nebyla..
Kritický, ale vlastně i zábavný komentář na radničním faceboku bez milosti smazán. Škoda, pohled do zrcadla nebo "zpětná vazba" jsou někdy potřeba. Připomeňme si dřívější dobu, třeba i skupinu "českotřebovská skládka". Byla doba, kdy se nenechala řídit. Dnes by byla potřeba, ale rozplynula se či ztratila paměť...  Více ZDE

Výstava hub v ekocentru Podorlicko pokračuje v sobotu i v neděli.

Nové dodávky hub - rozšíření výstavy - Přes velké sucho je na výstavě krásná kolekce hřibovitých hub, ale i vzácné druhy pabuičinců, díky letošnímu počasí převažují letní druhy hub. Martin Mička  zajiťuje konzultace na výstavními exponáty i přinesenými exempláři. Vzhledem k počasí jich není tolik jako jindy.  Večer se konala vydařená předbáškja o  houbách  na ostrově Madeira za účasti italské delegace.  Více ve zpravodajství zítra.

RE-USE bazar (Dobročinný obchod) funguje (v Hradci Králové)

Zájemci si zde budou moci pořídit knížky, věci do domácností i pro děti, novinkou zde oproti re-use pointům jsou elektrospotřebiče. Vybrané finance z odkoupených předmětů pak budou darovány Technickým službám Hradec Králové na péči o městskou zeleň. Pobočka re-use bazaru byla umístěna do Kotěrovy ulice čp. 828, otevřeno bude mít čtyři dny v týdnu. Jejím provozovatelem jsou Hradecké služby.
„Díky re-use projektům můžeme dát nový život věcem, které už nepotřebujeme, a ještě tím pomůžeme někomu jinému. Doposud byli občané zvyklí na tuto službu ve sběrných dvorech, chceme se ale rozvíjet a posouvat, proto jsme se rozhodli založit ještě re-use bazar a umístit ho do centra města,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek.
Re-use bazar bude fungovat oboustranně. Jednak zde bude možné za malé částky pořídit vystavené zboží, ale zároveň sem bude možné nepoužívané zboží v dobré kvalitě umístit. Přijímají se věci do domácnosti, knihy, věci pro děti, sportovní vybavení i drobnou elektroniku jako varné konvice, toustovače nebo mixéry. Objemnější elektroniku, velikostně od mikrovlnné trouby výše, budeme přijímat pouze ve sběrných dvorech.  Veškerou elektroniku, kterou bude re-use bazar nabízet k prodeji nechají Hradecké služby řádně zrevidovat, aby byla bezpečná a funkční. Do projektu re-use se mohou občané zapojit i ve sběrných dvorech, kde na podobném principu jako tento bazar fungují i re-use pointy. První z nich byl spuštěn v roce 2020 a jejich popularita roste.
Záměr na vznik obdobného projektu je také v České Třebové, zatím ve stádiu vytvoření re-use point. S jeho umístěním se počítá do nově otevření pobočky Českotřebovského podnikatelského inkubátoru ČT - PINK na Skalce, v bývalých prostorách firmy MIKA.   (Zdroj Orlicky.net).


Náměstkyně Matoušková předala Cenu za nejlepší diplomovou práci

Pardubický kraj se každoročně podílí na vyhlášení Ceny za vynikající úroveň diplomové práce studentů a studentek Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice. Letos komise vybrala diplomovou práci studentky magisterského oboru Kamily Augustinové, která se věnovala tématu akutního a plánovaného císařského řezu. Cenu s finančním darem Pardubického kraje autorce osobně předala na slavnostní promoci náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.
Oceněná diplomová práce se zabývá srovnáním faktorů vztahujících se k akutnímu a plánovanému císařskému řezu. V současné době se jedná o velmi diskutované téma, neboť více než třetina těhotenství v České republice je tímto způsoben ukončována. V teoretické části této práce je stručně popsána historie, indikace, komplikace, ale také celkové provedení tohoto porodnického operačního výkonu. Dále je zde popsána perioperační péče o matku a novorozence. Cílem druhé části této práce bylo průzkumné šetření probíhající ve vybraném zdravotnickém zařízení.
„Jsem ráda, že studentky mají takový vhled do problematiky, kterému zajisté napomáhá i praktická výuka. Nasbírané zkušenosti jsou tak uplatňovány nejen při tvorbě diplomové práce, ale i následně v praxi samotné. Fakulta zdravotnických studií Univerzity Pardubice úzce spolupracuje s Nemocnicí Pardubického kraje, kde studentky vykonávají praktickou výuku a získávají potřebné dovednosti. Věřím, že pro Pardubickou nemocnici i studentky a studenty je spolupráce vzájemným obohacením a několik z čerstvě odpromovaných specialistů zůstane v oboru právě v jedné z našich nemocnic,“ uvedla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková zodpovědná za zdravotnictví.


Ještě je možné hlasovat pro stavbu veřejnosti

Porota Stavby roku 2023 v Pardubickém kraji vybírala nejzdařilejší stavby uplynulých dvou let na území kraje. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 24. října ve společenském sálu na Zámku Pardubice.
 „Porota sice už odhlasovala hlavní ceny a čestná uznání, ale rozhodli jsme se prodloužit hlasování veřejnosti, a to až do 15. října. Na stránkách https://stavbaroku.pardubickykraj.cz/ v záložce Hlasování najdete všech 32 přihlášených staveb, ze kterých si můžete vybrat tu, která se vám nejvíce líbí, nebo ke které máte osobní vztah. Vítěz pak obdrží Cenu veřejnosti,“ uvedl předseda poroty, náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
 Soutěž pořádá jednou za dva roky Pardubický kraj ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě a Svazem podnikatelů ve stavebnictví ČR. Architektonickou obec letos zastupuje hlavní architektka Litomyšle paní Zdeňka Vydrová.


Kraj chce na ochraně Králické pevnostní oblasti spolupracovat s Vojenským historickým ústavem

O možné užší spolupráci Pardubického kraje s Vojenským historickým ústavem jednal ve čtvrtek v Praze hejtman Martin Netolický. Ten s ředitelem VHÚ brigádním generálem Alešem Knížkem řešil především spolupráci v rámci záchrany a rozvoje Králické pevnostní oblasti. Vojenský historický ústav sídlí v historických budovách Památníku osvobození, ve kterých bylo v loňském roce otevřeno Armádní muzeum Žižkov.
„Naší dlouhodobou snahou je pečovat o vojenské památky na Králicku, ať už se jedná o tvrz Bouda, která je v našem majetku, ale také celou síť lehkého i těžkého opevnění. Jedná se především o objekty, které jsou momentálně v majetku státu, který je logicky považuje za nepotřebný majetek. Z našeho pohledu je však krajně nevhodné do těchto objektů s historickou hodnotou umisťovat různé ubytovací kapacity či je přeměňovat na účely, které tuto historickou hodnotu nevratně ničí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Naším cílem je, aby tyto objekty zůstaly ve veřejném majetku. Celkově se v rámci Králické pevnostní oblasti bavíme o 32 objektech těžkého a 203 objektech lehkého opevnění. Následně je možné je zabezpečit, zakonzervovat nebo je rozvíjet při zachování jejich historické hodnoty. Rádi bychom i na základě memoranda více spolupracovali právě s Vojenským historickým ústavem, který je pro nás jedním z garantů ze strany státu a vnímá historickou hodnotu celé oblasti,“ nastínil hejtman Netolický, který se v rámci jednání s ředitelem VHÚ brigádním generálem Alešem Knížkem seznámil také s Armádním muzeem na Žižkově.
To je umístěno v historických budovách Památníku osvobození. Muzeum Památníku osvobození bylo pro veřejnost otevřeno v roce 1932, v letech 2018-2022 prošel celý komplex budov generální rekonstrukcí, při které byly také vytvořeny zcela nové expozice. Ty mapují v sedmi samostatných částech vojenské dějiny českého území od počátků až po dnešek, značný prostor je také věnován české státnosti. Výstavní plocha expozic zabírá na 5 000 metrů čtverečních ve čtyřech patrech, vystaveno je přes sedm tisíc exponátů v téměř třech stovkách vitrín. Mnohé exponáty patří k naprostým historickým unikátům. Nedílnou součástí expozic muzea je také početná řada audiovizuálních prostředků. Armádní muzeum Žižkov se řadí k nejmodernějším i nejvyspělejším muzejním institucím svého druhu v Evropě. Muzeum prozatím navštívilo přibližně 170 tisíc lidí.


  •