ČD 259/2023   pátek 15. ZÁŘÍ 2023


Nové video Českotřebovského deníku: Naladěno! Varhanní festival může začít
V sobotu 19. září zahajuje 19 ročník Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka koncertem Lucie Guerra Žákové. Na tuto událost se připravují v varhany v kostele sv. Jakuba a to díky varhanáři Miroslavu Grygarovi z Prostějova, který tento nástroj před 19. lety postavil a od té doby se o něho pravidelně stará. Českotřebovský deník se na ladění nástroje přišel podívat aby ukázala také odstrojené varhany a samotný proces ladění varhan . Je hotovo, varhanní festival 2023 může začít !
ODKAZ NA VIDEO NAJDETE ZDE
Nové video Českotřebovského deníku: Křest Muzea TT modelů Choceň

V sobotu 9. září se v nově zřízených prostorách Muzea TT modelů v historické budově choceňského nádraží konala malá slavnost. Za účasti významných hostů se v souvislosti s dokončením 1. etapy konal křest nového muzea, které se do budoucna stane jedním z nových turistických cílů v regionu.
Jak bude vypadat Muzeum TT modelů po dokončení vyčteme z webové stránky muzea. Prostor muzea bude rozčleněn do šesti zón ve kterých bude 17 okruhů  nebo expozic.
Po prohlídce dosud dokončených expozic a modelových kolejišť a po  porovnání se zveřejněným  projektem bylo každému zřejmé, že cesta k úplnému dokončení projektového záměru nebude  krátká a jednoduchá. Muzeum však má stmelený kolektiv nadšenců, kteří  dokončením první etapy přesvědčili, že zajistí nejen  vybudování expozic, ale i provoz muzea.
Pozvané hosty na slavnosti uvítal předseda spolku Muzea TT modelů Ing. Petr Novotný. Veškeré další dění je na  videu, kde také představujeme projekt cílového stavu pro rok 2027, podrobnosti jsou na webové stránce muzea.
TT muzeum je přístupné od středy do neděle po telefonickém objednání, telefonní číslo najdete na webu www.ttmuzeum.cz.
ODKAZ NA VIDEO NAJDETE ZDE


Cvičení Policie České republiky „ŽELEZNICE 2023“

Ve čtvrtek dne 21. září 2023 a 19. října 2023 proběhne v době od 7 hodin do cca 18 hodin v obci Česká Třebová, na vlakovém nádraží Českých drah a přilehlém železničním depu celorepublikové cvičení pořádkových jednotek Policie ČR s názvem „ŽELEZNICE 2023“. Cvičení se zúčastní 14 krajských pořádkových jednotek Policie ČR, 5 speciálních pořádkových jednotek Policie ČR a 1 jednotka speciální ochrany Ochranné služby Policie ČR společně s dalšími útvary, které spolupracují na zjištění veřejného pořádku při jeho hromadném narušení. Vzhledem k tomu, že se cvičení bude konat za plného provozu uvedeného vlakového nádraží a železničního depa v České Třebové, prosíme v uvedené době o respektování případných pokynů policistů a určitou dávku trpělivosti, neboť se v lokalitě vlakového nádraží, depa a přilehlém okolí bude pohybovat větší množství policejních jednotek a techniky. Policie ČR


TÝM ČERVENKY PRVNÍ V KRAJI
(krajské kolo soutěže POKOS v Sezemicích; 11. září 2023) 

Když tým Červenky nastoupil ke startu náročného čtyřkilometrového orientačního závodu onoho dne až jako poslední, měl před sebou vzhledem k obtížným podmínkám jen slabou šanci na dobré umístění. Řešení všech náročných kvízů, rébusů, praktických cvičení (např. složení padáku a běh s ním na zádech) by za horkého poledne při neustálém kvaltu a spěchu skolilo nejednoho dospělého. Naši žáci ale pracovali jako tým; i ten nejrychlejší povzbuzoval momentálně nejslabšího. A doběhli jako zlatí.
 Na vědomost se dává, že tým naší krásné červené školy ve složení Kateřina Macková (kapitán) a Matěj Mastík z řad deváťáků, Victoria Pavlásková a Martin Janeček (za osmáky) a Barborka Nováková s Michalem Kolářem (reprezentanti sedmáků) se v silné konkurenci osmi nejlepších družstev Pardubického kraje umístil na fenomenálním prvním místě.
Protože jde o branný závod (POKOS je zkratkou Přípravy občanů k obraně k státu, kterou zajišťuje Armáda české republiky), patřily k hodnoceným disciplínám dne i náročné střelby z různých typů pušek (včetně prvků airsoftu). Stejně tak i hod granátem, práce s mapou (buzola, určování azimutu) nebo pomoc zraněnému. Naši zkušení mladí nástupci si se vším poradili se ctí. A nenašli konkurenta.
Když jsme ten den ráno jeli na seřadiště, dumali jsme v autobusu o soutěži nahlas s paní kolegyní z Dolní Čermné. Šel kolem nás učitel z jiné školy (a jiného okresu) a se sebevědomým širokým úsměvem prohlásil: „Tak my si jedeme pro ten velký pohár.“ Jeho tým skončil na jednom z posledních míst. Stříbro získali svěřenci paní učitelky z Dolní Čermné.
A velký putovní pohár přebíralo chvíli poté z rukou ředitele Krajského vojenského velitelství Pardubice plukovníka Petra Holého družstvo naší školy.  Zdeněk Hübner, ZŠ Habrmanova Celý článek v samostatném příspěvku ZDE



Ludmila Šlemrová (Huráňová) 

15.9. uplyne už 15 let, kdy nás opustila  a 7. listopadu by se dožila věku 95 let


Vystudovala českotřebovské gymnázium, ale protože měla starší rodiče, dál už nestudovala. Celý život pracovala jako úřednice, hlavně v Kovovýrobě, později tedy v Koventě jako sekretářka ředitele.  Její hlavní vášeň (dnes by se napsalo "volnočasová aktivita"bylo divadlo a to divadlo amatérské,  (tehdy se říkalo ochotnické).  Zde se právě divadlo promítlo do jejího životního osudu  Hned první inscenace, kterou v České Třebové uvedl Jaromír Šlemr jako režisér, se mu stala osudnou. Jednu z ženských rolí obsadil půvabnou studentkou gymnázia a nadanou herečkou Ludmilou Huráňovou, ve které našel spřízněnou duši nejen pro divadelní prkna, ale i pro soukromý život. Brzy po její maturitě v červnu 1948 svou vzájemnou náklonnost stvrdili 5. března 1949 sňatkem. V r. 1952 se pak manželům Šlemrovým narodila dcera Yvonna. (Po studiu na ČVUT - obor pozemní stavby žije  v Liberci.)
Měla také slavné osobnosti v rodokmenu.  Josef Toušek, starosta města v době I. republiky, byl její dědeček. Bratranec paní Ludmily Šlemrové - Huráňové byl synem českotřebovského podnikatele  Emanuela Kargera, majitele cihelny a výrobny limonád v domě čp. 7 (dnešní pivovar Faltus) a také veřejného činitele.
Psát o Lídě Šlemrové není možné jen v souvislosti s divadlem. Byla středem pozornosti v každé společnosti, ve které se ocitla. Byla veselá, vtipná, inteligentní, okouzlující. Dvořili se jí staří gentlemani, dotírali na ni její vrstevníci, obdivovali ji mládenečci. Ona vší tou přízní, obdivem a pozorností proplouvala s neuvěřitelnou lehkostí a svou dráždivou náklonnost s úsměvem a šarmem spravedlivě rozdělovala tak, aby všichni byli po zásluze odměněni a nikdo nedostal nic. Tak píše ve své specifické vzpomínce její kolega z DS Hýbl -  herec i režisér Lubomír Hýbl. Více v celém článku ZDE