ČD 261/2023   neděle 17. ZÁŘÍ 2023


Nové video Českotřebovského deníku: 

Regionální Den železnice přilákal  spousty návštěvníků 


Českotřebovský deník aktuálně přibližuje dění v českotřebovském železničním uzlu dne 16. září, kdy zde proběhl Regionální Den železnice. Počasí přálo, přišla spousta lidí, o které se pořadatelé dokázali postarat. Tradiční program v lokomotivním depu byl doplněn dalšími aktivitami ve stanici, na dispečerském stanovišti na hlavním stavědle v budově 019,, do programu Dne železnice se zapojili také hasiči Správy železnic. Konaly se okružní jízdy, byla možností prohlídek lokomotiv nebo i jízdy na lokomotivě. Spousta atrakcí byla zaměřena pro děti, depo i stanice se staly cílem výletů rodin s dětmi a to z širokého regionu. Zveřejněná aktualita neobsahuje veškeré dění, které bude zachyceno v důkladnějším dokumentu, který bude připraven během několika dnů a zachytí i další okamžiky, představení parní lokomotivy Líza a křest první vlakové soupravy RegioFox pro Pardubický kraj. Českotřebovský deník připravil aktuální video na odkazu  ZDE a navíc fotoreportáž Martina Šebely ZDE

Zahájen Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka


Krásný koncert za velmi dobré účasti posluchačů. Navíc Španělský koncert, koncert španělské varhanní hudby od 18. do 20 století, nací potom  pocta pro skladatele Zdeňka Pololáníka, který se však nemohl pro náhlé onemocnění zúčastnit. Poslal všem, tedy interpretce Lucii Guerra Žákové, ale i českotřebovským pořadatelům a posluchačům zdravici, které si velmi vážíme.  Koncert uvedl František Kusý, přivítal hosty. Po zahájení festivalu starostou města Zdeňkem Řehákem  promluvil nový farář Adam Grabiec a program uvedl  dramaturg festivalu Mgr. Jan Lorenc.
Program koncertu byl velmi dobře koncipován a posluchači měli dobrého průvodce   v programové brožurce  uvádějící celý program festivalu, který se skládá z 5 koncertů  v kostele sv. Jakuba, v Malém sále Kulturního centra a jeden z koncertů se uskuteční také v kostele sv. Marie Magdaleny v Řetové.
Posluchači vyjádřili své dojmy jednak velkým potleskem, jednak potom ve velkém počtu i osobním poděkováním interpretce, která přijela do České Třebové koncertovat až ze Španělska.... Dojmy Lucie Guerra Žákové po koncertu budeme mít možnost vyslechnout ve videu Českotřebovského deníku. Obsahuje ukázky krásných historických španělských varhanních skladeb z 18 století, které na koncertu zazněly.  Lucie vzpomínala i na svá minulá vystoupení v České Třebové ať již sama nebo i se svým manželem, který se také věnuje varhanní hudbě. Videoprojekce na úvodním festivalovém koncertu nebyla zřízena.


Fotbalisté doma neuspěli FK Č. Třebová - Vysoké Mýto B 1 : 4

 V sobotu se na většině stadionů  hrálo v krajském přeboru již sedmé kolo podzimu a fotbalisté FK Česká Třebová se mohli doma představit v dobrém světle a získat potřebné body. Jenže ty si odvezl soupeř - B tým Vysokého Mýta.  Už v poločase domácí prohrávali 0 : 3 a teprve potom  získal Grepl  naději pro tým ve 49 minutě snížil na 1 : 3.  To však vydrželo jen dalších 7 minut aby soupeř potvrdil svoje vítězství na 1 : 4. Víc už domácí nedokázali.  V tabulce zůstává Česká Třebová na 8. místě.
B tým hraje  v neděli 17/9 od 16:30 s Moravskou Třebovou B. Snad bude úspěšnější! 

Kraj usiluje o vyšší památkovou ochranu denárového pokladu z Chýště

Pardubický kraj má v současné době 20 národních kulturních památek. Jsou mezi nimi například historické stavby spojené s gotikou a renesancí, barokní památky, ale také venkovské usedlosti, hřebčín s kmenovým chovným stádem starokladrubského koně a také několik památek z 20. století jako pardubické krematorium, Winternitzovy automatické mlýny a divadlo v Ústí nad Orlicí. Seznam těchto nadregionálně významných památek se ale může průběžně rozšiřovat.
 „O formě ochrany památky rozhoduje vláda na návrh Ministra kultury na základě odborných posudků. Pardubický kraj v některých případech dává podnět k zapsání ochrany památky nebo zvýšení stupně ochrany. Nedávno jsme například podali návrh na zapsání denárového pokladu z Chýště, takzvaného pokladu století, za movitou národní kulturní památku. Poklad má samostatnou část v numismatické expozici Východočeského muzea v podzemí pardubického zámku a v současné době má statut kulturní památky. Jeho mimořádný celorepublikový význam zhodnotila i odborná publikace,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Soubor stříbrných denárů z doby počátků české státnosti objevil náhodný nálezce v roce 2015. Denáry jsou velké přibližně jako současná česká korunová mince a nebyly běžným platidlem. Za jednu takovou minci by člověk v desátém století mohl vyžít až dva měsíce. Celková hodnota mincí byla obrovská i ve své době, bylo za ni možné vyzbrojit třeba i armádu. Celkem bylo u Chýště nalezeno téměř 1700 mincí. Poctivý nálezce dostal od Pardubického kraje odměnu dva miliony korun.
Chýšťský poklad je dosud nejucelenější a nejrozsáhlejší soubor denárových mincí z doby vlády přemyslovského knížete Boleslava II. (972-999) nacházející se na území České republiky. „S ohledem na způsob vyzvednutí depotu a následné archeologické dohledávky se můžeme domnívat, že se jedná o soubor mimořádně celistvý, který svým rozsahem a stupněm zachovalosti postrdá v tuzemském měřítku analogii,“ dodal ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

Soupis národních kulturních památek na území Pardubického kraje 

1.     Kostel sv. Bartoloměje v Kočí u Chrudimi
2.     Poutní areál s kostelem Panny Marie Pomocné a jezuitskou rezidencí na Chlumku u Luže
3.     Pietní území Ležáky
4.     Zámek Slatiňany
5.     Kmenové chovné stálo starokladrubského koně
6.     Hřebčín  Kladruby nad Labem
7.     Pietní území Zámeček v Pardubičkách
8.     Winternitzovy automatické mlýny v Pardubicích
9.     Zámeček v Pardubičkách – Larischova vila
10.  Zámek s opevněním v Pardubicích
11.  Krematorium v Pardubicích
12.  Zřícenina hradu Kunětická hora
13.  Usedlost čp. 171 v Čisté u Litomyšle
14.  Poutní areál s kostelem Povýšení svatého Kříže na hoře Kalvárie v Jaroměřicích
15.  Zámek v Litomyšli
16.  Radnice v Poličce
17.  Kostel sv. Jakuba Většího v Poličce s rodnou světničkou Bohuslava Martinů
18.  Usedlost čp. 16 v Telecí
19.  Poutní areál Hora Matky Boží u Králík (Dolní Hedeč) s kostelem Nanebevzetí Panny Marie
20.  Městské divadlo Ústí nad Orlicí

POZVÁNKA NA SEMINÁŘ ČESKÉ KŘESŤANSKÉ AKADEMIE

Česká křesťanská akademie, místní pobočka Česká Třebová
si Vás dovoluje pozvat na interaktivní pracovní seminář
se Scarlett Vasilukovou Rešlovou:
Co nás ještě donedávna
nemohli ve škole naučit?
podmínky zachování člověka jako jedince i druhu z pohledu molekulární biologie, biofyziky a neurověd
Seminář se uskuteční 24.10. od 18:00 v Ekocentru Podorlicko
v Podbranské ulici v České Třebové. Poznámkové pomůcky s sebou.
RNDr. Scarlett Vasiluková Rešlová, CSc. je vzděláním molekulární bioložka, biofyzička a odborná psychoterapeutka. Jako pedagožka a výzkumnice působila na  1. FVL, PřF a FPed Univerzity Karlovy, na Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a také na Michiganské Státní Univerzitě, kde se podílela na objevu platinových cytostatik.
Kontakt na pořadatele: David Smyčka, 608731830, rozmaryn@seznam.cz