ČtD 56/2024    PONDĚLÍ 26. února 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Memoriál Marty Martínkové - 1. ročník

Před rokem touto dobou proběhl v České Třebové po mnoha letech opět gymnastický závod. V letošním roce se tento závod v gymnastickém dvojboji konal pod názvem Memoriál Marty Martinkové a jeho 1. ročník se uskutečnil v sobotu 24. února v hale ZŠ Nádražní. Závodu se zúčastnilo celkem 40 závodnic z oddílů gymnastiky ze Svitav, Hylvát, Vysokého Mýta a České Třebové.
Za domácí závodilo celkem 14 dívek ve věku od 6 do 13 let. Dvojboj zahrnoval sestavy na 2 nářadích, a to byla hrazda a kladina, případně nízká kladina v mladší kategorii a lavička pro nejmenší dívky. Na každém nářadí hodnotily 4 rozhodčí provedení a obtížnost předvedených sestav. Celkem se soutěžilo v šesti věkových kategoriích.   Nejvíce obsazená byla kategorie nejmladších – šestiletých, kde soutěžilo 10 závodnic
Součástí Memoriálu Marty Martinkové byl i vložený závod ve šplhu na tyči. Dívky nejmladší kategorie šplhaly pouze do výšky 3 m, všechny ostatní 4,5 m. i zde byly českotřebovské závodnice úspěšné V nejmladší kategorii byla  druhá Bára Jasanská a třetí Sára Šťovíčková. Ve starších kategoriích  získaly Třebovačky tři vítězství:  Nikol Dosedělová a Ella Nástrahová. Nyní čeká českotřebovské gymnastky příprava na dubnový krajský závod v gymnastickém čtyřboji, který se bude konat v Ústí nad Orlicí. Mimo kladiny a hrazdy zde bude také přeskok a sestava na akrobacii, která se cvičí s hudebním doprovodem.
Výsledky a bohatou fotodokumentaci závodů  najdete v samostatném článku ZDE

Město hodlá rekonstruovat Větrnou ulici na Parníku

Město zadalo objednávku  u firmy VECTURA, s.r.o. Pardubice, kterou zadalo studii stavby „Rekonstrukce ul. Větrná V České Třebové“ pro projekt, jehož předmětem bude budoucí výstavba ulice Větrná V České Třebové, Jde o přípravu textové a výkresové části architektonické studie, základní situace zájmového území, přehled vlastníků pozemků dotčených stavbou, návrh technického řešení komunikací, návrh dopravního řešení,  odvodnění komunikací  a zpevněné plochy včetně informativního rozpočtu. Termín vyhotovení díla je do 30.04.2024

Provozní model krematoria v České Třebové prakticky beze změny

Dokument s poměrně honosným názvem je velmi stručný a kopíruje ten předešlý model s jedinou umanou v tom,  kremační provoz bude organizován (s výjimkou mimořádných situací) do pracovních dnů v týdnu.  V tom modelu dosavadním  byly uvedeny pouze dva dny v týdnu.  Změna vychází zřejmě  z jednání se sousedy, kteří nejsou zatím spokojeni s   vyřešením problémů spojených se změnou kremační linky a poukazovali na to, že se dříve schválený model nedodržoval .  Prvním problémem byla hlučnost, která se ve spolupráci s výrobcem řešila a druhým problémem je neexistující rozptylová studie. Při rekonstrukci kremační linky byla podstatně snížena výška komína z 16 na 6 metrů což je změna, která se může projevit právě v blízkém okolí krematoria. Dřívější ochranné pásmo 100 metrů bylo přitom zrušeno, v blízkém okolí probíhá nová výstavba rodinných domů.  Proto je vznesen požadavek na  potvrzení změny výšky komína  pořízením rozptylové studie.
 I nadále platí, že změna organizace spalů do všech pracovních dnů  by se neměla projevit na celkovém počtu spalů v roce a stále jde o službu pro město a jeho blízké okolí, nikoliv o snahu svážet  zemřelé třeba z velkých dálek tak, jak se dělo v době, kdy krematorium provozovala soukromá firma.
Změna provozního modelu je tedy minimální a docela se divím, že byla uvedena jako hlavní informace na vysílání OIKTV z jednání zastupitelstva. Tím bylo přece zcela jistě schválení udělit čestné občanství města českotřebovskéhu rodákovi PhDr. Josefu Zavřelovi Ph.D., jak bylo správně uvedeno také na webové stránce města.

Přísné podmínky pro řešení přestavby Velkého domu v Husově ulici

Zastupitelstvo města schválilo záměr prodeje pozemků v blízkém okolí tzv. "Velkého domu čp. 03/P v Husově ulici.  Záměr počítá s kupní cenou stanovenou znaleckým posudkem ve výši 600 Kč/m2 + DPH Jde o  převod do vlastnictví společnosti Eastend s.r.o.,  Lanškroun. Náklady spojené s převodem, tj. náklady na znalecký posudek, geometrický plán a kolek k návrhu na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí, uhradí nabyvatel. Ve věci bude uzavřena smlouva o smlouvě budoucí kupní, která podmíní prodej pozemků následujícími fázemi rekonstrukce objektu čp. 93: dokončení fasády budovy, střechy, byty do fáze vnitřní úpravy povrchů (vnitřní omítky a hrubá podlaha bez nášlapné vrstvy).
Město má zájem na vyřešení dlouhodobě neúnosné situace spojené se současným technickým stavem objektu, určeného k demolici. Proto smlouva o smlouvě budoucí kupní bude mimo jiné obsahovat následující podmínky pro odstoupení účastníků od smlouvy: (1. toto z roku 2011, 2. foto z roku 2019)
 1. nedojde-li k vydání pravomocného územního rozhodnutí a stavebního povolení dle zák. č. 183/2006 Sb. nebo povolení o záměru dle zák. č. 283/2021 Sb. na stavbu parkoviště a rekonstrukci domu čp. 93 (dále jen stavba) do 31.12.2026,
2. nezahájí-li se stavba do 30.06.2027, 5/8 3. nebude-li dosaženo fáze rekonstrukce objektu čp. 93: dokončení fasády budovy, střechy, byty do fáze vnitřní úpravy povrchů (vnitřní omítky a hrubá podlaha bez nášlapné vrstvy) do 31.12.2029.
V případě odstoupení od smlouvy o smlouvě budoucí kupní je budoucí kupující povinen předat předmět budoucí kupní smlouvy, v původním stavu, tj. travnatý povrch bez jakéhokoliv příslušenství, a to do tří měsíců od oznámení budoucího prodávajícího o odstoupení od této smlouvy. Lhůta začíná běžet první den měsíce bezprostředně následujícího po dni oznámení. Pokud tak budoucí kupující neučiní, uhradí budoucímu prodávajícímu smluvní pokutu ve výši 100.000 Kč, za každý započatý měsíc do doby uvedení předmětu budoucí kupní smlouvy do původního stavu.
Společnost Eastend, s.r.o.odkupuje pozemky od města proto, že bez nich nemůže splnit podmínky pro přestavbu objektu 93. Situace je však taková, že nelze  předat uvedené cenné pozemky společnosti bez toho, že by se do rekonstrukce nepustila a jen stále vyčkávala.

 Zastupitelstvo schválilo individuální dotace 

300 000 Kč pro spolek Rosa rodinné centrum
250 000 Kč spolek TRIARIUS z. s.
708 000 Kč  pro Lubomíra Vašinu, za účelem podpory realizace akce „Týden sportu“ 2024
1 050 000 Kč  pro Tělovýchovnou jednotu Lokomotiva, za účelem úhrady nájmu krytého plaveckého bazénu a úhrady nájmu ledové plochy zimního stadionu v České Třebové v roce 2024
450.000 Kč  pro Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí na částečné pokrytí nákladů spojených se zabezpečením provozu služby SENIOR DOPRAVA ve městě Česká Třebová v roce 2024.

SPORTOVNÍ RUBRIKA


Kohouti mají první výhru v systému PLAY-OFF


HC Kohouti Česká Třebová - Stadion Nový Bydžov 5:1 (1:0, 3:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 14. Martinec (Rozlílek, Jelínek), 22. Veverka (Drtina, Pavlovský), 23. Martinec (Rozlílek, Jelínek), 30. Plášek (Veverka), 51. Plášek (Stolín, Veverka) – 52. Hlaváček (Procházka, Pilný)

 HC Kohouti Česká Třebová: T. Vlk (M. Kadlc) — T. Jelínek, M. Drtina, P. Jemelka, D. Blažej, J. Vašíček, V. Leder, Z. Hradil — T. Prachař, M. Ostřanský, V. Veverka, K. Plášek, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Čada, J. Fúzik, J. Stolín, M. Pavlovský

Stadion Nový Bydžov: F. Veselý (A. Lequin) — D. Borovec, V. Dostál, D. Špinka, F. Novák, P. Malý, L. Bezděk, J. Matějíček — R. Pilný, D. Kopecký, M. Kloz, T. Divíšek, M. Hlaváček, D. Jebavý, M. Němec, M. Procházka, S. Eis, M. Postolka, J. Chára

Rozhodčí: Josef Vrba, Martin Kratochvíl — Dominik Kalina, Adam Najman Diváci: 441


Českotřebovské Sokolky nacvičují na slet


Výcviku se účastní 16 žen  Nacvičují nejen na samotný XVII., Všesokolský slet v Praze, který se uskuteční  ve dnech 30.6. – 5.7.2024 ale také na předsletová vystoupení, která se uskuteční v Městečku Trnávka a v Pardubicích. V sobotu 17.2.2024 se konal v sokolovně Na Skále již 3. župní nácvik sletové skladby "Babí léto" pro ženy a seniorky. Setkaly se zde cvičitelky z celé Východočeské – Pippichovy župy.  Lenka Strouhalová náčelnice Sokolské všestrannosti T.J. Sokol Česká Třebová
Cvičení mužské složky Sokola na ZŠ Ústecká.

Každý pátek od 19.00-21.00 hod probíhá cvičení mužské složky TJ. Sokol Česká Třebová v tělocvičně ZŠ Ústecká. Náplní cvičení  je všeobecná rozcvička, cvičení dětí na různých nářadích, cvičení dospělých na kruzích, bradlech, hrazdě, prostných, hra stolního tenisu, košíkové a volejbalu. Cvičení probíhá pod vedením bratra náčelníka Václava Berana.

Protestům zemědělců rozumím. Neprodiskutované zásahy ohrožují i střední podniky v našem kraji

Demonstrace českých zemědělců v rámci společného protestu několika zemí proti přílišné byrokracii, nespravedlivým dotacím či levnému dovozu ze třetích zemí se dotkla také Pardubického kraje. Podle hejtmana Martina Netolického, který je dlouhodobě v kontaktu s Agrární komorou ČR či Zemědělských svazem ČR, se jedná o oprávněné vyjádření nesouhlasu proti nastavenému systému.
 „V našem kraji není situace úplně eskalovaná, ale máme ohlášené protesty zemědělců prakticky ve všech okresech s tím, že větší setkání probíhalo  na hraničním přechodu mezi Dolní Lipkou a polským Bobošovem. Podle mých informací se jednalo skutečně spíše o protest symbolický, což znamená, že nikde nedochází k blokádám silnic, ale zemědělci chtějí upozornit veřejnost na své problémy,“ uvedl hejtman Martin Netolický. 
 „Tato akce je z mého pohledu odlišná od té pondělní, v rámci které jsem se zdržel jakýchkoliv komentářů, protože to byla akce poněkud zvláštní a zvláštně i na veřejnost vyzněla. Dnešní akcí proti tomu podporuje jak Agrární komora ČR, tak Zemědělský svaz ČR, se kterými jsem dlouhodobě v kontaktu a jejich požadavkům rozumím. V poslední době došlo k fatálním změnám v oblasti zemědělské politiky České republiky, změnám v národním návrhu pro Evropskou unii, například změnou takzvané redistribuční platby a podobně. Bohužel tyto změny neakceptují specifika českého zemědělství, která jsou daná zejména kolektivizací v padesátých letech. Velkými zemědělskými podniky a agrobarony jsou nyní označeny prakticky všechny středně velké zemědělské podniky vedle řady zemědělských družstev v našem kraji, se kterými mám možnost dlouhodobě komunikovat,“ sdělil hejtman Martin Netolický, podle kterého je nyní nezbytné, aby byly požadavky nejen českých zemědělců slyšet na evropské úrovni.

 

Pětiletka Běsů

V úterý 27. února 2024 od 16 hodin bude na třídě Míru v Pardubicích veřejnosti poprvé představena venkovní výstava Pětiletka běsů, která se zabývá obdobím po nástupu komunistického režimu v našem regionu. Více ZDE




Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


VIDEA z MINULÉHO sportovního víkendu



  

Připomeňme si videa z loňského února a března 2023




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...