ČtD 58/2024    STŘEDA 28. února 2024 



 Jak se vyvíjí chudoba obyvatel České Třebové ? 

Jde o problém, který podvědomě vnímáme, srovnáváme-li životní úroveň v České Třebové s jinými městy nebo průměrnými daty za větší samosprávné celky. Česká Třebová Její obyvatelé mají menší kupní sílu  než v jiných městech. Je to odvislé od sociálního složení obyvatel.
Na tomto základě se také vytvářejí názory na situaci ve městě nebo ve státě. Každý má tendenci hodnotit okolí právě při srovnání s vlastními životními podmínkami. Věnujme této oblasti pozornost a využijme k tomu zpracovaná statistická data obsahující právě zmíněná srovnání za léta 2019 - 2022., Rok 2023 ještě zpracován není. Ve zvláštním článku, na tomto místě alespoň stručné shrnutí. Více najdete ZDE
• V České Třebové vzrost v roce 2022 počet osob ohrožených chudobou v důsledku růstu nákladů spojených s bydlením o zhruba 30 % (o dvojnásobek v případě příjemců starších 65 let). Jde zhruba o 900 osob, které mohou být v důsledku toho ohroženy ztrátou bydlení
• Celkem 123 domácností tvořených téměř 400 osobami, z nichž bylo 175 nezaopatřených dětí, žilo v situaci hmotné nouze. Příjmy těchto domácností nedosahovaly státem stanovené hranice (částky živobytí).
• Dalších 53 domácností tvořených 180 osobami (z čehož téměř polovinu tvořily nezaopatřené děti) vydávaly za bydlení podstatnou část svých měsíčních příjmů, takže jim poté nezůstávala potřebná částka živobytí.
• V případě obou dávek hmotné nouze (na živobytí i bydlení)) lze meziročně sledovat relativně stabilní situaci v počtu výplat, z čehož lze usuzovat na stabilní skupinu příjemců. Ta se koncentruje primárně v lokalitě Semanínská, v jednotkách případů i na jiných adresách ve městě.
Dominantním typem bydlení těchto domácností jsou nájemní byty, v jednotkách případů ubytovací zařízení či pobytové sociální služby.
Meziročně lze sledovat nárůst počtu osob se zdravotním hendikepem o zhruba 5 až 26 % podle závažnosti postižení.
Zdroj: Adam Bedřich, Oddělení výzkumů a evaluace Odbor pro sociální začleňování (Agentura) MMR ČR

AKTIVNÍ SENIOŘI SBÍRALI MEDAILE V PARDUBICÍCH

Ve čtvrtek 22.2.2024 se osmičlenná skupina z místní organizace Senioři ČR zúčastnila sportovních her v Pardubicích. Soutěž se odehrála v nafukovací sportovní hale  T.J. Sokol Pardubice a probíhala v sedmi disciplínách: discgolf, košíková, bolaball, střelba na  florbalovou branku, driblink mezi kužely, střelba na maketu hokejového hráče a střelba lukem. Českotřebovští senioři se sportovních her zúčastňují pravidelně, i tentokrát byli úspěšní, domů přivezli pět zlatých medailí a tři bronzové.
Mirka Červinková.  Fotoreportáž z akce v Pardubicích najdete ZDE

UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


POZVÁNKY NA ZAJÍMAVÉ AKCE DO EKOCENTRA PODORLICKO

29 .2.  2024 čtvrtek od 18,00 „DO INDIE BEZ LETADLA“
Přednáška cestovatele učitele geografa Mgr. Zdenka Hübnera o cestě do vzdálené
  
Úterý 5.3. od 18.00 RNDr. Aleš Látr PhD, Ing Petr Kotyza -  „Houby v zahradě a úroda“
Přednáška a významu hub v zahradě, ukázka symbiotických hub. Jak houby zlepšují půdu a zvyšují výnosy? Jak zadržují vodu. Účastníci přednášky obdrží vzorek symbiotických hub pro svou zahradu.


Česká Třebová získala 6,7 milionu jako dotaci SFDI


Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) z resortu dopravy schválil 12. února 2024 poskytnutí příspěvků na projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti nebo plynulosti dopravy nebo opatření ke zpřístupňování dopravy osobám s omezenou schopností pohybu nebo orientace (bezpečnost) pro období 2023 –2024. „Podařilo se podpořit 206 projektů za téměř 1 055 milionů korun. Jedná se o druhý největší celkový objem schválených prostředků na oblast bezpečnosti v historii SFDI,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.
Na bezpečnější chodníky, přechody pro chodce a další opatření se mohou těšit např. ve Ždírci nad Doubravou, Týnci nad Sázavou, Telči, Poličce, Paskově, v Letohradě, ale také v České Třebové na Kubelkově ulici.
Jde o poskytnutí významné finanční pomoci ve výši 85 % uznatelných nákladů na výstavbu nebo rekonstrukce bezbariérových chodníků, přechodů pro chodce, míst pro přecházení, lávek a podchodů pro chodce, nasvětlení přechodů pro chodce nebo na realizaci dalších opatření ke zvýšení bezpečnosti pěších,“ přibližuje ředitel SFDI Zbyněk Hořelica.  Bezpečnost bude zvyšovaná např. i prostřednictvím instalace světelného signalizačního zařízení řídící provoz samostatného přechodu pro chodce, umístění měřičů rychlosti vozidel s informativními ukazateli okamžité rychlosti vozidel, instalace světelného signalizačního zařízení pro řízení provozu na izolované dynamicky řízené křižovatce nebo na úprav vjezdu do obce.  
I přes velký počet a finanční objem schválených příspěvků zájem žadatelů převyšuje rozpočet SFDI alokovaný pro tuto oblast. Z celkového počtu 353 podaných žádostí tak bohužel nebylo možné podpořit dalších 73 kladně hodnocených akcí. 
Jedná o projekty jak v realizaci, tak i nově zahajované (těch bude většina).
V České Třebové se jedná projektový záměr na I. etapu rekonstrukci chodníků a veřejného osvětlení  na Kubelkově ulici. Investice do komunikace byla realizována v loňském roce jako akce Pardubického kraje (na fotografii),. Na to navazovala akce města (Chodníky a VO) Nyní po schválení na SFDI budou podstatně levnější.  Dotace činí 85% z tzv. uznatelných nákladů. Připravuje se ještě navazující II. etapa, letos není ale v programu. Dojde ale (zřejmě letos) ke změně polohy autobusové zastávky. Jde o posun  blíže sídlišti, kde bude více využívaná.
Konkrétně: celková investice měla rozpočet  10 479 301,57 Kč, z toho tzv. uznatelné náklady pro výpočet dotace činily   8 239 554,06 Kč a schválená dotace SFDI je pak 6 780 148,00 Kč. (mm)
Obdobnou dotaci  získalo město Česká Třebová v letech 2017 - 2021 na chodníky kolem celého průtahu silnice I/14 městem.úpravy přechodů pro chodce atd. 

Druhá úspěšná žádost o dotaci pro Ústí nad Orlicí

Ta první jde dotace na rekonstrukci sportovního areálu u sídliště Štěpnice, kde město Ústí získalo příslib dotace od Národní sportovní agentury. Bohužel  právě v této výzvě Česká Třebová neuspěla a proto usiluje o  dotaci  pro areál ZŠ Parník znovu. Bude-li nová výzva nyní v březnu vyhlášena, jak se zatím slibuje, bude žádost podána opakovaně. Druhá dotace se týká ústeckého Domova důchodců a jde o dotaci  ministerstva práce a sociálních věcí.
Město bylo úspěšné se žádostí o dotaci na instalaci elektronické požární signalizace (EPS) v areálu domova důchodců v Ústí nad Orlicí. Z programu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (konkrétně 14. výzvy na Rozvoj a obnovu materiálně technické základny sociálních služeb 2016-2024) získalo čtyři miliony korun. Celkové náklady na tuto investiční akci byly vypočteny na 4,75 milionu korun bez DPH. Akci město vysoutěžilo v roce 2023 a s vybraným zhotovitelem DATA STYLE GROUP s.r.o. uzavřelo smlouvu. Práce začaly počátkem února a podle uzavřené smlouvy budou dokončeny v červnu tohoto roku.
Předmětem zakázky je dodávka a montáž elektrické požární signalizace, která je navržená tak, aby byla funkčně účelná, hospodárná a úměrná nákladům na požární ochranu ve vztahu k chráněným hodnotám a pravděpodobnosti vzniku požáru. Cílem projektu je zvýšit bezpečnost klientů, zaměstnanců a návštěvníků zařízení. EPS bude realizována v prostorách budovy A, B, C objektu Domova důchodů Ústí nad Orlicí. 

KČT ZRUŠÍ ŽLUTOU TRASU OKOLO STARÉ OUSTÍ

Předseda značkařského obvodu okresu Ústí nad Orlicí MUDr. Ladislav Skalický informoval město a ústeckou veřejnost, že dojde ke zrušení žluté značené pěší turistické trasy (Okolo Staré Oustí), která vede od Ústí nad Orlicí – bus na Andrlův chlum.
„Důvodem je jednak nedodržení pravidel turistického značení na TIM Ústí nad Orlicí – bus (z jednoho místa vycházejí tři žluté značené trasy) a také pro turisty nebezpečný úsek průchodu po hlavní silnici č. 315 v katastru Kerhartice. Současně se zrušením trasy dojde i ke zrušení TIM U Panského mlýna, U Tří kaprů, Kerhartice – mlýn, Vlčí studánka – odb. a Pod Chlumem. Zpřístupnění Vlčí studánky bude řešeno modrou významovou odbočkou z TIM Nad Vlčím dolem,“ uvedl předseda značkařského obvodu. Trasa bude zrušena v průběhu letošního roku, pravděpodobně v jarních měsících.  (www.ustinadorlici)

Gočárova galerie získala vloni díla za více než dva miliony korun

Gočárova galerie (GG) v Pardubicích je jedinou krajskou sbírkotvornou institucí na poli výtvarného umění. Své sbírky se snaží každoročně doplňovat. Cílem je  vytvořit ucelenou kolekci, která by s důrazem na vybrané autorské soubory a s přihlédnutím k umělecké tradici východních Čech, reflektovala vývoj českého výtvarného umění. Radní Pardubického kraje vzali tento týden na vědomí zprávu o akviziční činnosti Gočárovy galerie za minulý rok.
„Před sedmi lety se nám podařilo nastavit praxi jednomilionové dotace kraje na nákup nových děl a galerie se díky tomuto základu může například účastnit dotačních řízení na Ministerstvu kultury České republiky. Jedinou výjimkou byl rok 2022, kdy dotace vypsané nebyly, nebo byly kráceny. Když to sečteme za uplynulých sedm let, kraj investoval 6,3 milionu a s dalšími dotacemi a dary získala Gočárova galerie 452 uměleckých děl v celkové hodnotě skoro 20 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.
Loňské nákupy  za 2,2 milionu korun okomentovala ředitelka Gočárovy galerie Klára Zářecká: „K nejvýznamnějším akvizicím uplynulého roku se řadí plastiky Markéty Korečkové (Osobní veraikon – denní make up) a Jána Macka (Beránek – autoportrét, forma pro studenou kuchyni) z výstavy připravené GG v roce 2022 v Domě U Jonáše. Přímo pro zrekonstruovanou budovu Automatických mlýnů, kterou v roce 2023 GG slavnostně otevřela, bylo vytvořeno multimediální dílo (Šepot z Velké mušle) přední současné autorky Markéty Magidové. Výrazný prvek nové stálé expozice GG Transmise v Automatických mlýnech tvoří metaforické plátno Pavly Malinové (Čas pro sebe). Cennou akvizici z hlediska celorepublikového významu představuje nákup souboru tří děl Magdaleny Jetelové (jedné fotografie a dvou prací na papíře s názvy Červený kouř a Modrý kouř) a dvou litografií Václava Ciglera. Z výstav připravených GG byl rovněž získán konvolut osmi grafik Bořivoje Borovského a dvě spolu těsně spjaté krajinomalby současných autorů Matěje a Jakuba Lipavských. O komponované video Zbyňka Baladrána byla rozšířena nově budovaná kolekce tzv. nových médií. GG neopominula ani akvizice předních regionálních autorů. Zakoupila čtyři barevné linoryty pardubického rodáka Ivo Křena a obraz Zbyška Siona (Ošálené srdce Artura Rimbauda).“

 


Budeme mít Třebovsko-orlický podnikatelský inkubátor

Tak nějak jsem zřejmě se zpožděním zaregistroval malou změnu v názvu chystaného záměru - dříve uváděný "ČT PINK", tedy českotřebovský podnikatelský inkubátor, který byl loni v listopadu otevřen na skalce se proměňuje, zatím alespoň v názvu.  Je zřejmé, že přívlastek  "Českotřebovský", není pro okolní region dost vhodný, protože se požaduje - a to zcela logicky - aby sloužil pro širší východní polovinu Pardubického kraje. Česká Třebová z názvu úplně nevymizela - nyní se uvádí podle nadpisu "Třebovsko-orlický inkubátor", ve zkrate tedy TO-PINK. Už máme Orlicko-Třebovsko, v nyní navrženém názvu se pořadí prohodilo - Třebová je na prvním místě. Snad to je právě ta naše Česká, protože ještě máme Moravskou a Dlouhou Třebovou. Je to universálnější...
Více se jistě dozvím na tiskovce v Pardubicích 25. března, kde budou podle programu představeny výsledky v důležitých základních službách P-PINK:
Konzultace, inkubace, coworking a představí se nově rozvíjené projekty, úspěšné realizace, prozatímní nezdary ale i zajímavé příležitosti do blízké budoucnosti. Mezi ty patří určitě bližší pohled na vývoj projektu TO.PINK - Třebovsko-Orlický podnikatelský inkubátor a PINKaka - akademie začínajícího podnikaní poběží v roce 2024 v 10 městech kraje a 2x v krajském městě včetně zajištění podnikavosti pro 8-9.tříd vybraných ZŠ v daných městech.
Další problém je Cirkulární hub - ve spolupráci s RRAPK se podařilo získat do kraje a krajského města unikátní projekt Cirkulárního hubu, který nám umožní přiblížit se k tématům klimatickéh změny, ESG problematice a cirkulární ekonomice
IDZ - díky nově získané podpoře z MŠMT prostřednictvím Pardubického kraje jsme mohli obnovit vylepšené služby pro střední školy včetně přípravy našich regionálních fiktivních středoškolských firem pro národní a mezinárodní soutěže
Dále bude představena  ekonomika P-PINK, interní tým a externí tým mentorů a konzultantů atd. Doufám, že již bude konkrétní budoucí řešení  českotřebovské  inkubátoru včetně harmonogramu jeho přípravy. Odhadovaná investice, zahrnující ovšem  dotační peníze dost převyšuje 100 milionů korun.




Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


 
  

Připomeňme si videa z loňského února a března 2023




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi... 

 

 

 


T