ČtD 72/2024    středa 13. března 2024 



Úpravy  Malé scény do finiše 

Kolemjdoucí po Kozlovské ulici  si jistě všímají, že přístavba Malé scény, spojená se statickým zajištěním budovy se konečně posunuje k cíli, tedy k předání stavby. Statické narušení se poprvé objevilo v roce 2013 a bylo několik pokusů jak stavbu zachránit. Nakonec byla zvolena varianta nejdražší: ubourání odtržené částí a novou dostavbou o dva metry rozšířené budovy.  Díky rozšíření vznikne prostor pro zvětšený bufet - nyní již kavárnu  - a nově bude vybudována spojovací chodba mezi jevištěm a foyerem, která  podstatně zlepší podmínky pro provoz Malé scény při technickém zajištěním  představení všeho druhu. Tato možnost přechodu mimo sál pro techniky během představení od rekonstrukce v roce 2007 chyběla.Celá akce ovšem není nejlevnější. I když ještě nejsou všechny náklady sečteny a vyfakturovány, jistě přesáhne s přeložkou plynového vedení 13 milionů korun.
Začalo se v červnu 2023 a předpoklad byl, že di stavba do  konce roku2023 dokončena. Byly problémy, částečně zaviněné dodavatelem (společnost ISOTEP Libchavy) ale také i tím, že nebyla před vyřešena přeložka plynovodu. O této potřebě se vědělo samozřejmě dopředu.  Proto komplikace a posun termínu. Kulturní sezónu to v Malé scéně neohrozilo,  díky vnitřnímu přepažení foyeru se zde konaly akce ve skromnějším prostředí během celé zimy a nyní v březnu byla přepážka odstraněna a probíhají úpravy interiéru, tedy nové podlahy a podhledy a také dokončení instalací a vnitřního vybavení, Ve zvětšeném vnitřním prostoru tak vznikne kavárna s pultem i posezením , částečně také s venkovní terasou.  Na dovybavení se podílí také další subdodavatelé. Průběh dokončovacích prací počítá s tím, že by  se měla 9. dubna tato stavební akce předávat investorovi.  Uvidíme jak to dopadne.  Věřím se se nám  podaří zajistit  i video reportáž z dokončovacích prací ve vnitřním prostoru a také informace o budoucím provozním využití dokončovaných prostor.  (mm)

Stavební úpravy zázemí zaměstnanců Bike resortu Peklák do realizace

V areálu Peklák  do úpravám na objektu "A1" a objektu zázemí zaměstnanců v areálu Peklák.   Současné podmínky, které jsou velmi provizorní, by se měly vylepšit.  Jde o vybourání ocelových vrat a dělící příčky, zapravení stavebního otvoru, napojení podlahy, výmalbu, přípravu na montáž nových vrat, likvidace odpadu a suti. Budou pořízena nová zateplená vrata s integrovanými dveřmi a elektropohonem a také výměna pěti oken (s trojsklem) včetně montáže.   Celkové náklady jsou podle uzavřené smlouvy 198 500 Kč vč. DPH. práci zajistí Eko Bi.

Výroční členská schůze ZO ČSOP Zlatá Studánka 

V pondělí 4. března 2024 se v ekocentru Červenka v Podbranské ulici v  Č. Třebové konala Výroční členská schůze ZO ČSOP Zlatá studánka. Po přivítání všech přítomných předsedkyní byl nejdříve schválen program členské schůze. Poté byly představeny a schváleny zpráva o hospodaření, revizní zpráva, inventarizační zpráva a výroční zpráva za rok 2023. Následovala zpráva o činnosti za rok 2023 a plán akcí na rok 2024. Potom členové diskutovali o námětech pro činnost v roce 2024. Pro rok 2024 se registrovalo 24 členů.
Již nyní můžeme veřejnost pozvat na tradiční akci Otvírání Zlaté Mařenčiny studánky u Kozlova, které se uskuteční v sobotu 20. dubna 2024. Sraz účastníků bude v 10 hodin u ekocentra, přihlášky z důvodu dopravy auty posílejte na e-mail pavlina.vomackova@seznam.cz.   Výbor ZO ČSOP Zlatá studánka

  95 let od narození a 30 let od úmrtí Radko JASANSKÉHO

(19.10. 1929 – 6.3. 1994), nábytkářského odborníka a sportovce
Narodil se v rodině majitele truhlárny Antonína Jasanského na Parníku. V České Třebové absolvoval reálné gymnázium, na vysokou školu se ale nedostal. Vyučil se truhlářem a při zaměstnání vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Vojenskou službu měl jako syn podnikatele prodlouženou a strávil ji mezi vojáky PTP v ostravských dolech. Zde byla patrně prapříčina jeho pozdějších zdravotních potíží. Po návratu z vojny se vrátil ke svému povolání truhláře a zůstal mu věrný po celý život. Své zkušenosti z odborné truhlářské praxe také předával mládeži jako učitel na Středním odborném učilišti ČSVD v České Třebové. Po sametové revoluci pomáhal ještě rodině se znovuvybudováním vrácené firmy na Parníku.
K jeho zálibám už od dětství patřil sport. Byl výborným hráčem ledního hokeje a tenisu, později dlouholetým rozhodčím a obětavým funkcionářem v obou sportech. Radko Jasanský sledoval veškeré sportovní dění v našem městě a pravidelně s ním seznamoval širokou veřejnost prostřednictvím sportovní skříňky tenisového oddílu a oddílu ledního hokeje, sportovní rubriky Českotřebovského zpravodaje a regionálního tisku. Dlouhého a spokojeného důchodu se ale nedočkal. Zemřel předčasně ve věku 64 let. Ještě v tom samém roce co zemřel, uspořádali kamarádi z tenisu na jeho počest 1. ročník Memoriálu Radko Jasanského, na kterém byl in memoriam vyznamenán za obětavou práci, členství v okresním a krajském tenisovém svazu a jednatelství v TJ Lokomotiva medailí Karla Koželuha ke 100. výročí organizovaného tenisu.

Výstava Dopravní uzel Pardubice na vlakovém nádraží v Pardubicích

Putovní výstava, která přibližuje projekt Dopravního uzlu Pardubice je veřejnosti dostupná v budově hlavního vlakového nádraží v Pardubicích. Můžete se tak po dobu dvou měsíců dozvědět důležité informace o plánovaném propojení vodní, železniční, silniční a letecké dopravy v krajském městě.
¨"Poloha města Pardubice je výhodná pro využití všech druhů dopravy. Kromě silniční a vlakové se zde nachází i letiště, dále bude možnost přepravy vodní cestou, a to po druhé největší řece ČR. Čili nabízí se propojení všech těchto oblastí v jeden fungující celek,“ sdělil náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš. Dále doplnil, že: „Pardubický kraj podepsal memorandum o spolupráci a realizaci Dopravního uzlu Pardubice s Ministerstvem dopravy. Některé části projektu byly již uskutečněny, některé budou v krátké době zahájeny.“
Dopravní uzel Pardubice (DUP) je projekt, který je vázán na plánovaný veřejný říční přístav v Pardubicích. Koncepce je taková, že první etapou může být propojení železnice, silniční dopravy a letecké. Napojení na veřejný přístav může být až v poslední etapě. Toto řešení umožňuje napojení uvažovaného veřejného logistického centra a průmyslové zóny přímo na dálniční soustavu Evropy. K realizaci a propojení všech modulů dopravy bude vynaložena nemalá částka. „Investice zahrnují okolo 20 miliard korun, které jsou v gesci centrálně zřizovaných organizací Správy železnice, ŘSD ČR a ŘVC. Zaplatí je stát. Zhruba 4 miliardy by nárokoval na základě podepsaného memoranda Pardubický kraj společně s městem Pardubice na státu,“ sdělil 1. náměstek hejtmana zodpovědný za investice Roman Línek.
V tuto chvíli se lidé mohou dozvědět veškeré informace o projektu Dopravní uzel Pardubice na panelové výstavě, která je dostupná na Hlavním nádraží Pardubice, a to až do 10. července. „Veřejnost si může zkrátit dobu čekání na vlak u této výstavy, která je vyobrazena na dvanácti velkoplošných panelech. Vizualizace velkolepého projektu dává jedinečnou příležitost seznámit se zblízka s jednotlivými podprojekty,“ sdělil ředitel Správy a údržby silnic Pk Miroslav Němec a dodal: „Dopravní uzel Pardubice se stane unikátním, co se týká propojení módů dopravy v celé ČR, Evropě a světové dopravní infrastruktury. Neváhejte tak navštívit vlakové nádraží v Pardubicích a zjistit více.“

Podnikatelský inkubátor v České Třebové může být šance pro rozvoj

Více se dozvíme 25. března - budou představeny výsledky v důležitých základních službách P-PINK:
konzultace, inkubace, coworking  Představí se nově rozvíjené projekty, úspěšné realizace, prozatímní nezdary ale i zajímavé příležitosti do blízké budoucnosti zejména  bližší pohled na: vývoj projektu TO.PINK - Třebovsko-Orlický podnikatelský inkubátor. Zajímavé totiž je, že svým rozsahem bude budova českotřebovské pobočky  TO-PINK podstatně převyšovat svého zřizovatele v Pardubicích a bude mít  dispozici také vybavené výrobní prostory.  Bude tedy v praxi naplňovat myšlenku startovacího místa pro podnikání v regionu daleko více než současný PPINK, který je vlastně tvořen nevelkou kancelářskou budovou na ulici Jana Palacha za železničním  podjezdem směr Chrudim. (viz 2. fotografie)
Bude.li tedy v nedaleké budoucnosti  třeba ukázat,  jak podpora podnikání v našem kraji funguje, bude zapotřebí dojet k nám do České Třebové. Jsem jen zvědav, jak se s touto skutečností na PPINK v Pardubicích sžijí. Rady kolem podnikání lze rozdávat také on-line, ale praktické startovací  podmínky pro podnikatele spojené s vybavenými prostory budou právě u nás v České Třebové. A jistě také s k tomu potřebným personálem  A tak bych se rád dočkal doby, kdy bude  krajské centrum podpory podnikání právě u nás v České Třebové a v Pardubicích bude třeba jen konzultační středisko. Vždyť i podmínky pro pořádání akcí krajského významu budou na Skalce dobré, v dubnu se začíná s přestavbou společenského sálu s dostatečnými přilehlými prostory, je zde stravovací kapacita a také kapacita pro ubytování a potřebné parkoviště. To všechno právě v Pardubicích nemají.  Již v letošní roce by se měly změny dostat do stadia realizace. Bude to stát spoustu peněz )odhad více než 100 milionů) a tak nevěřím, že by pak měla tato investice zůstat nevyužitá!
Další aktivity pro zlepšení podmínek začínajících podnikatelů - tedy "PINKaka" - akademie začínajícího podnikaní také nebudou soustředěny jen v Pardubicích a poběží v roce 2024 v 10 městech kraje (a také v krajském městě) včetně zajištění podnikavosti pro 8-9.tříd vybraných ZŠ v daných městech.  Zajímavý  je jistě i projekt "Cirkulární hub" - ve spolupráci s Regionální rozvojovou agenturou Pardubického kraje se podařilo získat do kraje unikátní projekt Cirkulárního hubu, který nám umožní přiblížit se k tématům klimatickéh změny, ESG problematice a cirkulární ekonomice IDZ.  Díky nově získané podpoře z MŠMT prostřednictvím Pardubického kraje jsme mohli obnovit vylepšené služby pro střední školy včetně přípravy našich regionálních fiktivních středoškolských firem pro národní a mezinárodní soutěže. Řada takových středoškolských firem také funguje na českotřebovské Střední škole technické a dopravní - jedné z největších škol v kraji.  přesvědčil se o tom nedávno ministr dopravy Kupka.  
FOTO: 1. vizualizace TO PINK Česká Třebová   2. Budova P-PINK na ul. Jana Palacha v Pardubicích.

Pavel Langhans glosuje aktuální problémy vnímané v České Třebové 


Stavba ateliérů orlickoústecké „umprumky“ může začít

Do prostoru bývalého brownfieldu po průmyslovém podniku Perla v centru Ústí nad Orlicí se postupně vrací život. Výrazně tomu pomůže také novostavba ateliérů krajské Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí. Po schválení výběru zhotovitele stavby nic nebrání tomu, aby do areálu najely stavební stroje a začaly budovat moderní zázemí pro studenty školy. Výsledné náklady stavby činí 139,8 milionu korun včetně daně s tím, že 121 milionů korun získá kraj z Národního plánu obnovy.
„Projekt ateliérů Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí je pro nás v tuto chvíli největším projektem v oblasti krajského školství. Jedná se o příkladný záměr na revitalizaci brownfieldu, tedy opuštěného prostoru po bývalé průmyslové výrobě, který jsme připravovali ve spolupráci s vedením města několik let a je pravdou, že se nejednalo o jednoduchá jednání především v oblasti majetkoprávní, ale také z hlediska financování projektu jako takového. Vše se však nakonec podařilo dát dohromady tím nejlepším možným způsobem. V průběhu času došlo k výraznému poklesu cen stavebních prací, kdy předpokládaná hodnota stavby činila 227,7 milionů korun včetně daně a výsledná částka je na necelých 140 milionech s tím, že součástí částky není vybavení a služby jako autorská dozor a technický dozor investora. Zároveň jsme byli úspěšní v rámci Národního plánu obnovy, tedy finančních prostředků, které jsou rozdělovány jako stimulace ekonomiky po pandemii koronaviru, na podporu revitalizace brownfieldů, a tak na tuto stavbu získáme dotaci 121 milionů korun. Z toho mám obrovskou radost, protože se nám tak podaří uvolnit krajské zdroje na další investice v oblasti školství, mezi které patří výstavba jízdárny u Střední školy chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem nebo přestavba Střední průmyslové školy elektrotechnické v areálu Do Nového v Pardubicích. S ohledem na příjmovou stránku krajského rozpočtu je každá získaná dotace velmi cenná obzvláště v momentě, kdy se jedná o takto zásadní projekt pro oblast školství,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Budeme činit všechny kroky k tomu, abychom zahájili stavební práce v průběhu dubna s tím, že stavba by měla být dokončena před vánočními svátky v roce 2025,“ doplnil hejtman.
Současné ateliéry se nachází ve Špindlerově ulici. „V nové budově budou umístěny učebny, dílny, ateliéry a potřebné zázemí pro výuku uměleckých oborů textilní výtvarnictví, užitná fotografie a média, průmyslový design, modelářství a návrhářství oděvů, grafický design a pro obor obalová technika. Součástí budou i dvě počítačové učebny. Ostatní učebny zůstanou v objektu v Zahradní ulici,“ uvedl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
Náklady na stavbu se oproti předpokládané hodnotě podařilo výrazně snížit. „Stavbu jsme projektovali v době vysokých cen stavebních prací. Dnes je situace na trhu diametrálně odlišná, a tak všechny obdržené nabídky byly výrazně pod předpokládanou hodnotou stavby. Rozptyl nabídkových cen se pohyboval od vítězných 139,8 milionu korun včetně daně až po 191 milionů korun včetně daně,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.
Kromě nižší ceny ulehčí krajské pokladně také dotace z Národního plánu obnovy. „O evropskou dotaci jsme usilovali od samého počátku našich úvah o vybudování ateliérů v Ústí nad Orlicí. Původně jsme zamýšleli podání žádosti do Integrovaného regionálního operačního programu, avšak v průběhu času se ukázalo, že budeme moci požádat o zajímavější finanční zdroje, které řeší speciálně přeměnu brownfieldů. Znamenalo to dílčí úpravy projektu, ale výsledek se dostavil a sáhneme si tak na 121 milionů korun z Národního plánu obnovy a prostor v IROPu zužitkujeme jinde,“ uvedl krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Romana Línka a Jiřího Pospíšila spojují kulturní mlýny 

Na pozvání náměstka hejtmana Pardubického kraje pro kulturu a investice Romana Línka se přijel podívat do Gočárovy galerie v Automatických mlýnech v Pardubicích náměstek pražského primátora a europoslanec Jiří Pospíšil, který je v Praze zodpovědný za oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče, výstavnictví a péči o zvířata. Jako blízkého spolupracovníka mecenášky umění Medy Mládkové a člena správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, která spravuje Museum Kampa umístěné v prostorách Sovových mlýnů na pražské Kampě, ho Roman Línek požádal o spolupráci na připravovaných projektech Gočárovy galerie.
„Mlýny přebudované do kulturních institucí nás samozřejmě spojují.  My máme trochu větší dům, Sovovy mlýny mají zase úžasnou sbírku manželů Mládkových, ale rádi budeme spolupracovat. První příležitost se může naskytnout letos na podzim, kdy Gočárova galerie bude připomínat 100. výročí narození holického rodáka Karla Malicha, jehož díla jsou i ve sbírkách na Kampě,“ řekl Roman Línek.
Jiří Pospíšil se seznámil s historií areálu Automatických mlýnů, jeho rekonstrukcí i dalšími plány. „Rád bych vyjádřil obdiv a uznání všem, kteří se o výsledek zasloužili. Jel jsem sem s velkou zvědavostí a musím říci, že výsledek předčil mé očekávání, je to opravdu ikonická stavba. To, že Pardubický kraj budovu koupil a rekonstruoval, možná plně docení až další generace. Díky tomu nepodlehla zkáze a byla účelně využita. Navazuje tak na celosvětový trend využívat industriální objekty právě pro kulturní účely. Myslím, že se Pardubice i díky Gočárově galerii stávají velmocí v oblasti kultury.“
Ve stálé expozici nazvané Transmise obdivoval Jiří Pospíšil řadu obrazů, soch a plastik zejména umělců z 2. poloviny 20. století. Prohlédl si také velkorysé prostory, kde bude na podzim výstava Karla Malicha, včetně 11metrové stěny. „Určitě tady nejsem naposledy,“ řekl na závěr.

 Pěstování a sběr léčivek - přednáška v Ekocentru Podorlicko

 Cyklus přednášek ŽIVÁ ZAHRADA, připravený ZO ČSOP Podorlicko bude v ekocentru pokračovat opět po jarních prázdninách v úterý 19. března další přednáškou.  Mgr. Kateřiny Geržové – „Léčivé rostliny v současném životě a v zahradě. “  Botanička, fytoterapeutka, bylinkářka K. Geržová představí témata Pěstování a sběr léčivek, Zpracování bylinek, Nebezpečné a falešné informace, Civilizační problémy a bylinky.   Více  na videu  ZDE


Chystá se zajímavý Cestovatelský večer – Nepál 

DDM Kamarád připravil cestovatelský večer na téma Nepál – Království MUSTANG stále žije.
Království Mustang je tak trochu jiný Nepál, než jaký ho znáte, či jak si jej představujete. Malé zapomenuté nepálské království na pomezí s Tibetem, patří k jednomu z posledních míst na naší planetě, kde se zachovala unikátní kultura Tibetského Buddhismu chráněná po staletí vysokou hradbou Himálaje se svými osmitisícovými vrcholy Annapurnou a Dhaulághirí. Byla to právě odlehlost a nedostupnost, díky které nepálský král uznával Mustangu status nezávislého království až do roku 2008. Zároveň však král nepovolil jedinému cizinci vstoupit na toto území až do roku 1991. Hlavní město království, Lo Mantang, úzkostlivě obehnán masivními hradbami, je se svými 800 obyvateli patrně nejmenším hlavním městem světa.
Akce se bude konat ve čtvrtek 4. 4. 2024 v 18:00 v DDM Kamarád (Sadová 1385) Česká Třebová.  Uvádí: Robert Bazika

Přednáška – Kurz pečení chleba s Janou Berkovou

KVÁSEK – PŘÍPRAVA CHLEBA – OCHUTNÁVKA
Tradiční chleba i bez lepku. Odnesete si 12letý kvásek, osvědčený recept na chleba, rady a kváskovou vášeň!
Nakoupíte si kváskové kuchařky a užitečné věci na pečení.
Cena: 570 Kč při platbě předem na účet, nebo v den konání na místě 650 Kč v hotovosti. (V ceně je zahrnuto lektorné, energie, kvásek s návodem, ochutnávka).
Počet míst je omezen.  Další informace vám zašleme po přihlášení.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky na stránkách ddmkamarad.eu Pro bližší informace volejte 732 286 192.




Mineralogický klub hlásí:
Přednáška z paleontologie 
bude velmi zajímavá!

Dovoluji si pozvat všechny zájemce na přednášku RNDr. Vladimíra Sochy, která se uskuteční ve středu 20. března v 17 hodin v přírodovědné pracovně ZŠ Habrmanova v České Třebové. Milan Michalski

   " V těchto dnech a týdnech si připomínáme již 200. výročí vědeckého objevu dinosaurů - fascinujících druhohorních plazů, kteří ovládali souše naší planety po nepředstavitelně dlouhou dobu zhruba 150 milionů let. Jak byli tedy dinosauři objeveni, vědecky rozeznáni a jakými směry se ubíral jejich výzkum v oněch dvou stoletích? O tom a mnohem dalším bude pojednávat tato přednáška." Vladimíra Socha



UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní

převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


  


Připomeňme si 2 roky stará jarní videa z roku 2022


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.
Nově přidané historické texty:

Po stopách lyžařského génia Vladimíra Pácla  - nový televizní film a článek v časopise NORDIC
Třebovák Vladimír Pácl zavedl běhy na lyžích v Kalábrii
Česká Třebová objevila po mnoha letech svého slavného rodáka
Historie městské hokejové ligy CHL na českotřebovském zimním stadionu 2006 - 2022
Článek Oldřicha Gregara k 80. výročí úmrtí T. G. Masaryka
Článek popisující vztah České Třebové a T.G. Masaryka  
Konec  života pomníku TGM na Farářství  (Z kroniky Felixe Lercha)
Ke znovuodhalení památníků T.G. M. Na Parníku a na Farářství
Text Stanislava Vosyky o vztahu Rudolf Vejrych - MUDr. Fr. Lašek
O výstavě Švabinský - Vejrych - Kozlov (Pardubice 2016)
Karel Vejrych a Kozlov (2. 2. 1873 v Kolíně – 25. 8. 1930 v Kozlově)
Významné jubileum zasloužilého Třebováka Františka Navary
Stránka o Vladimíru Páclovi, čekotřebovském rodákovi, emigrantovi, který je dodnes ctěn v severní Itálii