ČtD 75/2024     sobota 16. března 2024 


Hledáme řešení - na křižovatce u tunelů zrušili přechod a lidem chybí

 
Situaci dokresluji dvěma fotografiemi. Ta první s přechodem je stále k dispozici na webu mapy.cz a pochází zřejmě z roku 2015 a ta druhá byla pořízena dnes v pátek 15. března 2024. Mezi tím proběhla investice  "Rekonstrukce  podjezdů", kterou realizovala Správa a údržba silnic Pardubického kraje se svými dodavateli a po dokončení prostě přechod vygumovali.  Jenže on navazoval na chodník u závodu Korado a na druhé straně pokračoval  dál do obce Rybník a pro občany bydlící v této lokalitě je dost používaný. Nikdo si této změny včas nevšiml a nyní mají obyvatelé lokality "Na Stráži" problémy, někdy i hodně veliké. Auta a velké kamiony nevyjímaje nemají na křižovatce pro přecházející chodce, třeba i s kočárky  a malými dětmi v tomto místě žádné pochopení. A přitom chodí tam, kde měli ještě ne tak dávno při přecházení přednost. A pokud jdete v dopravní špičce, tak je zde opravdu dost velký frmol. Na jedné straně budujeme (v Dlouhé Třebové) zbytečný a drahý podchod a tady nejsme schopni zajistit dosud užívaný přechod pro bezpečné přejítí frekventované komunikace na opravdu nebezpečném místě....
Pozor - nejde o místní komunikaci, ale o silnici ve správě Správy a údržby silnic Pardubického kraje.  Nedávno byl její nový ředitel Ing. Vlašák na návštěvě na českotřebovské radnici. Škoda, že u toho nebyl starosta z Rybníka, ten by obnovení přechodu požadoval. Je to vlastně maličkost, ale pro zaměstnance firmy Drumel a Co a část Rybníka důležitá!
O řešení problému jsem byl požádán právě obyvateli postižené čtvrti a tak jsem v této věci udělal první kroky. Více  se k tomu vrátím zítra třeba v samostatném článku s větší dokumentací. Současný stav totiž nemá jednoduché řešení. Stavba zamýšleného kruháče  se stále odkládá a také letošní termín je ještě ve hvězdách.  K řešení problému se v Českotřebovském deníku vrátím, vzhledem k  potřebě mít více informací. (mm)

 Nová služba v České Třebové 


Matyáš Maršík se stal Halovým mistrem ČR ve čtyřhře starších žáků.

Titul získal se svým spoluhráčem Michalem Rakoušem a potvrdili tak pozici nasazených "jedniček" ve čtyřhře na MČR, které se  hrálo v termínu 9.-12.3. 2024 v Prostějově. Škoda jen, že Matyáš ještě nepotvrdil minimálně svoji roli nasazené "dvojky" ve dvouhře. Jeho překvapivá porážka již v prvním kole byla zapříčiněná tréninkovým výpadkem před MČR kvůli zranění kotníku, které si přivodil na posledním turnaji ve Švédsku. Nedoléčené zranění ho bohužel limitovalo v pohybu. Nedá se nic dělat, je to sport a v něm je důležité kromě talentu hlavně zdraví! (Zdroj TK Česká Třebová)

 Kohouti vyhráli první finálovou bitvu    


HC Kohouti Česká Třebová - Sp. Nové Město nad Metují 7 : 4 (5:2, 0:2, 2:0)

HC Kohouti Česká Třebová: T. Vlk (M. Kadlc) — T. Jelínek, M. Drtina, P. Jemelka, D. Král, D. Blažej, J. Vašíček, V. Leder, Z. Hradil — J. Stolín, M. Ostřanský, V. Veverka, K. Plášek, J. Semorád, J. Martinec, J. Čada, J. Fúzik, T. Prachař, M. Pavlovský
TJ Spartak Nové Město nad Metují: J. Čáp (Z. Biegl) — R. Velinský, M. Pohl, J. Mert, D. Dufek, V. Šrenk, L. Burdych, K. Kubišta — J. Řezníček, V. Koudelka, L. Prouza, D. Vanát, O. Šťastný, D. Bureš, J. Řehák, J. Bucek, J. Černý, D. Reichmann
Rozhodčí: Vojtěch Pilný, Martin Kratochvíl — Pavel Kolář, Dominik Kalina  702 diváků
Branky a nahrávky: 11. Pavlovský (Drtina, Prachař), 12. Stolín (Jemelka, Veverka), 13. Ostřanský (Pavlovský, Drtina), 14. Fúzik (Martinec), 20. Ostřanský (Pavlovský, Hradil), 42. Veverka (Pavlovský, Ostřanský), 59. Ostřanský (Pavlovský, Drtina) – 3. Bureš (Mert, Vanát), 13. Pohl (Šťastný), 35. Bureš (Prouza), 36. Řezníček (Mert, Šťastný

 Vzpomínka na PaedDr. Zbyňka Slavíka


Žijeme v nelehké době  a  málo si uvědomujeme, jak neúprosně čas letí. Je to už osm let od chvíle, kdy nás neočekávaně opustil kolega, učitel přírodopisu a tělesné výchovy, hlavně pak ředitel školy, pan PaedDr. Zbyněk Slavík.  také zastupitel a městský radní. Také sportovec.
Nebyl českotřebovským rodákem, pocházel z Vysočiny, ale v našem městě nalezl domov, kterému věnoval velký kus svého života.  Dokladem je udělení Ceny starosty města Česká Třebová in memoriam za rok 2016 za celoživotní práci pro město. Všem, kteří s ním měli možnost  přijít do styku - a byla to spousta lidí oceňovala  jeho smysl pro humor, vztah k přírodě i dětem, jeho pracovitost i nápady. I v současnosti je vzpomínán při řadě příležitostí  mnoha lidmi, kteří se dodnes nedokázali smířit s jeho odchodem.
Připomeňme si proto člověka, který rád tvořil, rád sportoval, měl velmi blízko k přírodě, rád se smál a zapsal se do našich srdcí. 18. března  2024 bude již 8. výročí  úmrtí.  (re)
Vzpomínka na Mgr. Ladislava Housera 

Už to je dva roky, co ke mně přišla smutná zpráva  o odchodu Ládi Housera.  Věděl jsem, že je nemocný, ale život zvládal. Vzpomínám na něho nejen proto, že byl můj spolužák z gymnázia, ale proto, že je třeba zmínit i jeho přínos pro Českou Třebovou.
Celý svůj profesní pedagogický život věnoval  speciální pedagogice a to konkrétně na českotřebovské zvláštní škole. A to i v době, když sídlila v suterénu na Farářství. Práci neměl lehkou, málokdo by s ním měnil. A to dost dlouho také fungoval jako ředitel školy. Připomeňme si v souvislosti s výročím jeho úmrtí  všechnu tu práci, kterou dětem věnoval. (mm)


 Kraj chce pomoci městům s rekonstrukcí sportovišť

Většina obcí v našem regionu vlastní a provozuje nějaké sportoviště či zařízení. Od vesnických fotbalových hřišť po moderní haly a plavecké bazény. Jejich provoz může být finančně náročný, a to zejména při rostoucích cenách energií. Pardubický kraj proto chce obcím pomoci s nutnými rekonstrukcemi a dalšími projekty, které snižují provozní náklady a spotřebu.
Krajská samospráva od roku 2023 vypisuje dotační program, kterým se snaží obcím nad 5000 obyvatel přispět alespoň na část nákladů spjatých s úpornými opatřeními na sportovištích. Loni kraj podpořil částkou 3,8 milionu korun 9 žadatelů a pomáhat chce i letos „Vypsáním speciálního dotačního programu chceme z radnic trochu sejmout břemeno, které na nich leží. Obce se potýkají s nedostatkem financí a plánů na to, jak využít peníze z rozpočtu, je mnoho. S kolegy jsme přesvědčeni, že úsporná opatření mají smysl, a proto je jako Pardubický kraj chceme podporovat. Na radě 11. března jsme schválili seznam celkem sedmi obcí a doporučujeme zastupitelstvu schválit jejich podporu. Jedná se o města Chrudim, Hlinsko, Choceň, Lanškroun, Polička, Česká Třebová a Moravská Třebová. Radnice plánují rekonstrukce osvětlení, výměny zdrojů tepla a další úsporné projekty na svých sportovištích,“ vysvětluje radní pro sport Alexandr Krejčíř s tím, že kraj kromě dotačního programu pro města nad 5000 obyvatel pomáhá i menším obcím.
Pokud zastupitelstvo schválí v dubnu návrh rady, radnice se mohou těšit na statisícové částky. „Celkem plánujeme mezi sedm vybraných projektů rozdělit 2,8 milionu korun. Podpoříme všechny podané návrhy, výše dotace se liší podle nákladů projektů od 170 tisíc po 600 tisíc. Žádosti jsme díky dodržení alokace nemuseli krátit, obcím tedy v případě souhlasu zastupitelstva půjde tolik, o kolik kraj žádaly. Dodávám, že zpravidla podporujeme projekty do výše 50 procent uznatelných nákladů, přičemž se jedná o maximální částku 500 tisíc korun. Výjimka platí pro obce z hospodářsky a sociálně ohrožených oblastí, kde se podpora může vyšplhat až na 60 procent, respektive 600 tisíc. Toto vychází z naší dlouhodobé rozvojové koncepce,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Náročná péče o veřejný majetek
Zástupci samosprávy si dobře uvědomují, jak náročná je péče o svěřený majetek. Pardubický kraj totiž vlastní přes 2000 budov a dalších staveb, o které se musí starat a investovat do nich. „I se silnicemi spravujeme majetek za 32 miliard korun, což je obrovská částka. Také je to pro nás náročné z hlediska údržby a rozvoje. Proto dobře víme, že opravy a rekonstrukce se musí rozkládat do více let, etapizovat, dělat priority a vysvětlovat veřejnosti. Není snadné na to hledat neustále finance, proto chceme obcím pomáhat. Nám se zejména na školách a ve zdravotnictví osvědčily takzvané EPC projekty, při kterých se investice do úsporných opatření samy platí z ušetřených peněz, a rádi s tím obcím poradíme,“ dodal Alexandr Krejčíř.

Rozpočet kraje 2026 o 2,3 miliardy bohatší?

Čtvrteční jednání Rady Asociace krajů ČR vyvolalo velkou naději v Pardubickém kraji. Dlouholeté snažení hejtmana Martina Netolického, který má v krajské radě v gesci finance, získává konkrétní finanční obrysy. Krajsky rozpočet by tak v roce 2025 mohl být posílen o 1,8 miliardy korun a v roce 2026 o 2,3 miliardy korun se započtením všech dohodnutých prostředků ze státního rozpočtu a Státního fondu dopravní infrastruktury.
„Každá z představených variant, o kterých jsme s kolegy v minulosti debatovali, znamenala pro náš kraj výrazné navýšení příjmové stránky krajského rozpočtu. Ta, kterou ve čtvrtek schválilo 11 krajů, a která bude nyní představena vládě, může podle predikcí znamenat pro náš kraj navýšení daňových příjmů v roce 2025 o 1,8 miliardy korun a v roce 2026 dokonce o 2,3 miliardy korun. Jedná se o odhad na základě predikce Ministerstva financí se započtením příspěvku státního rozpočtu a Státního fondu dopravní infrastruktury," řekl hejtman Martin Netolický. „Již nyní víme, že dominantní část prostředků bychom chtěli přesunout do oblasti silničního hospodářství nebo na projekty, které nemohou být kryté z evropských fondů," nastínil hejtman Martin Netolický.
Tisková zpráva Asociace krajů ČR ze 14. 3.ZDE      Tisková zpráva Pardubického kraje ze 14. 3 ZDE 
Jsme proti! Dva kraje a Praha s novým návrhem na dělení daní nesouhlasí - Novinky

Pozvánka na akci Církve adventistů sedmého dne
Velikonoční chvály a rozjímání ve sborovém domě CASD dne 23. března od 18 hodin
 

 Pěstování a sběr léčivek - přednáška v Ekocentru Podorlicko

Cyklus přednášek ŽIVÁ ZAHRADA, připravený ZO ČSOP Podorlicko bude v ekocentru pokračovat opět po jarních prázdninách v úterý 19. března další přednáškou.  Mgr. Kateřiny Geržové – „Léčivé rostliny v současném životě a v zahradě. “  Botanička, fytoterapeutka, bylinkářka K. Geržová představí témata Pěstování a sběr léčivek, Zpracování bylinek, Nebezpečné a falešné informace, Civilizační problémy a bylinky.   Více  na videu  ZDE

Ochránci přírody opět instalují pytlomat a budou pohřbívat odpadky

Ve čtvrtek 21. 3. 2024 odpoledne (2 dny po výše uvedené přednášce)  mají členové ZO ČSOP Podorlicko naplánován úklid  okolí ekocentra Podorlicko v Podbranské ulici. Dojde také  na instalaci Pytlomatu, který bude fungovat i pro veřejnost v následujících dnech do 25. 3. 2024. V předzahrádce  ekocentra  bude nová akce - symbolické pokusné "pohřbívání odpadků". A protože ochránci přírody jsou dobrá parta, tak  bude následovat  posezení v ekocentru. Je třeba domluvit naplánování stanovišť pro akci Hledání jara na stezce  a vyřešit termín jarního výletu.... (mm) Více ZDE

30 let od ukončení těžebních prací v areálu českotřebovské akciové cihelny

V letošním roce uplyne 30 let od ukončení těžebních prací v hliništi u bývalé cihelny, za nádražím, jižně od Semanínské ulice. V době největší slávy se zde těžilo až 10 000 m3 jílu ročně a z něj se za rok vyrobilo až 4 000 000 cihel. S rozvojem tržního hospodářství však cihelna přestávala vyhovovat kvalitou svých výrobků oproti konkurenci a zanikla. Objekt cihelny byl postupně zbourán, ale těžební jáma zůstala doposud a postupně zarostla bujnou vegetací, jež překryla původní obnažené jílové svahy. Podle katastru je nyní tato cca dvouhektarová plocha v soukromém vlastnictví stálo v přírodním stavu i s mokřady. Situaci zmapoval Petr Vomáčka  a publikoval na svém facebookovém profilu zajímavé obrázky. Jeden z nich uvádím a věřím,  že jej budu moci brzo porovnat s fotografiemi ze staré doby, kdy se zde těžilo a cihelna vyráběla. Pamatuji tu dobu a jednu exkurzi do výroby jsem ob absolvoval. Snímky z té doby s Martinem Šebelo zatím sháníme. Třeba nám pomůže ještě někdo další.... (mm)


Chystá se zajímavý Cestovatelský večer – Nepál 

DDM Kamarád připravil cestovatelský večer na téma Nepál – Království MUSTANG stále žije.
Království Mustang je tak trochu jiný Nepál, než jaký ho znáte, či jak si jej představujete. Malé zapomenuté nepálské království na pomezí s Tibetem, patří k jednomu z posledních míst na naší planetě, kde se zachovala unikátní kultura Tibetského Buddhismu chráněná po staletí vysokou hradbou Himálaje se svými osmitisícovými vrcholy Annapurnou a Dhaulághirí. Byla to právě odlehlost a nedostupnost, díky které nepálský král uznával Mustangu status nezávislého království až do roku 2008. Zároveň však král nepovolil jedinému cizinci vstoupit na toto území až do roku 1991. Hlavní město království, Lo Mantang, úzkostlivě obehnán masivními hradbami, je se svými 800 obyvateli patrně nejmenším hlavním městem světa.
Akce se bude konat ve čtvrtek 4. 4. 2024 v 18:00 v DDM Kamarád (Sadová 1385) Česká Třebová.  Uvádí: Robert Bazika

Přednáška – Kurz pečení chleba s Janou Berkovou

KVÁSEK – PŘÍPRAVA CHLEBA – OCHUTNÁVKA bude se konat 11.4.2024 v čase 17:00 – 20:00 hodin
Tradiční chleba i bez lepku. Odnesete si 12letý kvásek, osvědčený recept na chleba, rady a kváskovou vášeň!
Nakoupíte si kváskové kuchařky a užitečné věci na pečení.
Cena: 570 Kč při platbě předem na účet, nebo v den konání na místě 650 Kč v hotovosti. (V ceně je zahrnuto lektorné, energie, kvásek s návodem, ochutnávka).
Počet míst je omezen.  Další informace vám zašleme po přihlášení.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky na stránkách ddmkamarad.eu Pro bližší informace volejte 732 286 192.

Mineralogický klub hlásí:
Přednáška z paleontologie 
bude velmi zajímavá!

Dovoluji si pozvat všechny zájemce na přednášku RNDr. Vladimíra Sochy, která se uskuteční ve středu 20. března v 17 hodin v přírodovědné pracovně ZŠ Habrmanova v České Třebové. Milan Michalski

   "V těchto dnech a týdnech si připomínáme již 200. výročí vědeckého objevu dinosaurů - fascinujících druhohorních plazů, kteří ovládali souše naší planety po nepředstavitelně dlouhou dobu zhruba 150 milionů let. Jak byli tedy dinosauři objeveni, vědecky rozeznáni a jakými směry se ubíral jejich výzkum v oněch dvou stoletích? O tom a mnohem dalším bude pojednávat tato přednáška." Vladimíra Socha



UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní

převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


  


Připomeňme si 2 roky stará jarní videa z roku 2022


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.
Nově přidané historické texty:

Po stopách lyžařského génia Vladimíra Pácla  - nový televizní film a článek v časopise NORDIC
Třebovák Vladimír Pácl zavedl běhy na lyžích v Kalábrii
Česká Třebová objevila po mnoha letech svého slavného rodáka
Historie městské hokejové ligy CHL na českotřebovském zimním stadionu 2006 - 2022
Článek Oldřicha Gregara k 80. výročí úmrtí T. G. Masaryka
Článek popisující vztah České Třebové a T.G. Masaryka  
Konec  života pomníku TGM na Farářství  (Z kroniky Felixe Lercha)
Ke znovuodhalení památníků T.G. M. Na Parníku a na Farářství
Text Stanislava Vosyky o vztahu Rudolf Vejrych - MUDr. Fr. Lašek
O výstavě Švabinský - Vejrych - Kozlov (Pardubice 2016)
Karel Vejrych a Kozlov (2. 2. 1873 v Kolíně – 25. 8. 1930 v Kozlově)
Významné jubileum zasloužilého Třebováka Františka Navary
Stránka o Vladimíru Páclovi, čekotřebovském rodákovi, emigrantovi, který je dodnes ctěn v severní Itálii