ČtD 76/2024     neděle 17. března 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Volejbalová bitva o druhé místo v II. lize dopadla dobře

Aby byly známy výsledky, bylo třeba odehrát deset setů. V dopoledním zápase 33. kola  se v úvodním setu českotřebovskému týmu příliš nedařilo. měl sem obavy, jak to bude dál, zda se podaří hru obrátit. A podařilo.  V druhém a třetím setu  se ale děvčata rozehrála k výbornému výkonu. Jenže na potvrzení  vítězství bylo třeba odehrát pět setů. A odpoledne to bylo podobně.  To už bylo v hale dostatek povzbuzujících spřízněných duší a tedy bouřlivá atmosféra. Domácí prostředí tedy rozhodně pomohlo.  Českotřebovský deník natočil z obou západů vždy dva sety. První video ze sobotního  dopoledne máme k dispozici již dnes večer, a zítra  připravíme obdobnou reportáž z odpoledního druhého zápasu, vlastně posledního, který se hrál v této sezóně v domácí tělocvičně Na Skále.  V posledním dvojkole zajíždí tým Sokola Česká Třebová k posledním dvěma zápasům do Havlíčkova Brodu. Po dnešních vítězství je velmi pravděpodobné, že již bylo druhé místo v letošním soutěžním ročníku vybojováno. Po dnešních dvou výhrách zvýšil Sokol Česká Třebová náskok v tabulce před ČVUT Praha na tři body. Je ještě třeba říci, že sportovní úroveň dnešních utkání byla skutečně ligová. Můžete to nakonec posoudit i z publikovaného videa.

Hledáme řešení - na křižovatce u tunelů zrušili přechod a lidem chybí

Pro totální nedostatek času v dnešní nadupané sobotě se budu tématu věnovat při nejbližší vhodné příležitosti, Potřebuji také získat názory odpovědných pracovníků k problematice dopravy, a názor dopravního inspektorátu Policie. To se o víkendu nepodaří....
 
Sobotní sportovní výsledky

Volejbal:
II. liga  Sokol Č. Třebová - ČVUT Praha  3:2 a 3:2. V tabulce je první nedostižitelné Nové Veselí, druhý Sokol Česká Třebová a  o tři body za vím třetí ČVUT Praha.  Příští týden jedou českotřebovské sokolky do Havlíčkova Brodu. Aby udržely dnes trěžce vybojované druhé místo, tak by měly vyhrát jedno utkání na plný bodový zisk. Ale to určitě zvládnou!
 
Fotbal:
Začal krajský přebor to výsledkem z říše snů:   FK Česká Třebová - Libišany 7 : 0 (2 : 0)
Libišany jsou přece v čele tabulky a do České Třebové si přijely pro takový nášup.  Dvě branky má na svědomí Vaňous, v každém poločase dal jednu. K tomu přidali ještě další Klímek, Novotný, Polášek a Hýbl a další branka byla z penalty (Deml). Je to samozřejmě na pochvalu. Nakonec už pohárový zápas s dalším favoritem krajského přeboru Horní Ředice, ve kterém Českotřebováci vyhráli na penalty, ukázal, že fotbal hrát umíme. Tak ať nám to vydrží do konce sezóny.  A ať začnou na fotbal taky chodit diváci. Zatím jich nyní v sobotu 16. přišlo jenom 70.
Béčko hraje I.B třídu skupinu B a po podzimu nemá špatné umístění, v tabulce je na třetím místě. Soutěže zde začínají za týden a FK Č. Třebová B hraje ve Sloupnici.  Měli bychom vyhrát, neboť Sloupnice je v tabulce poslední....

Holiday world po třicáté druhé 

Na výstavišti PVA Expo Praha v Letňanech byl v pátek 15. března zahájen 32. ročník tradičních veletrhů Holiday World & Region World. Na doprovodný program se mohou těšit odborníci i široká veřejnost. Na akci se představují atraktivní destinace napříč kontinenty a turistická lákadla v Česku. Návštěvníkům se zde až do neděle prezentuje také Pardubický kraj.
„Pražský veletrh je nejen šancí představit region široké veřejnosti, ale také odborníkům z řad touroperátorů, médií či různých agentur. Chceme zde ukázat to nejlepší z našeho kraje včetně kampaní, které zaštiťuje Destinační společnost Východní Čechy či jednotlivé malé destinační společnosti. Náš region má rozhodně návštěvníkům co nabídnout, i když se nemůžeme rovnat ubytovacími kapacitami například sousednímu Královéhradeckému kraji, i když je pravdou, že čísla posledního roku jsou velmi povzbudivá. Největší nárůst zaznamenáváme u turistů z Polska, na které se i díky možnosti čerpat finanční prostředky z přeshraničního operačního programu snažíme cílit formou marketingových kampaní," uvedl hejtman Martin Netolický.
Karneval tradic a lidových řemesel
Jedním z aktuálních projektů, podpořených z evropských fondů je Karneval tradic. S tím se také kraj na letošním veletrhu prezentuje. „Pardubický kraj v rámci letošního veletrhu představuje tradice a řemesla. Toto téma je velice atraktivní pro naše cílové skupiny, kterými jsou rodiny s dětmi a starší generace. My jsme se tímto tématem zabývali v posledních dvou letech, kdy jsme realizovali projekt z programu Interreg Česko-Polsko. V něm jsme komunikovali s řemeslníky, výtvarníky, zapojili jsme i muzea v našem kraji," uvedla ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy Alena Horáková, podle které je pozitivní dopad kampaně patrný. „V případě polských turistů je vidět, že se postupně posunují po území od Dolní Moravy a Orlických hor až po Chrudimsko. Hlinecko, které je v tradicích tahoun už jenom díky Veselému kopci a zápisu masopustních obchůzek na seznam UNESCO," doplnila Horáková.
Podle radního pro oblast cestovního ruchu Alexandra Krejčíře často návštěvníci kombinují aktivní turistiku s poznáváním památek. „Mezi nejnavštěvovanější patří Zámek Pardubice, Muzeum v přírodě Vysočina – Veselý Kopec, hrad Svojanov, hrad Kunětická hora, zámek Slatiňany, Národní hřebčín Kladruby nad Labem a Státní zámek Litomyšl, který nyní prochází rekonstrukcí," řekl Krejcíř, podle kterého je velmi populární také sjíždění trailů v bike areálech, jako jsou Singltrek Suchák, Trail park Dolní Morava, Bike resort Moravská Třebová, areál Peklák u České Třebové, Cyklopark Podhůra u Slatiňan a další.

Zástupci krajů jednali na Pardubicku také o sociálně zdravotním pomezí

Komise Rady Asociace krajů ČR pro zdravotnictví se v minulém týdnu sešla ke svému jednání tentokrát na Pardubicku, pod Kunětickou horou. Na programu jednání téměř třiceti zástupců jednotlivých krajů České republiky bylo například financování zdravotních služeb, které jsou poskytovány v rámci dlouhodobé péče o děti v dětských centrech, nastavení odměňování lékařských a nelékařských profesí ve zdravotnictví, nebo sociálně zdravotní služby.
„Využíváme sílu Asociace krajů, která je nápomocným hybatelem na cestě náročné legislativy. Žádáme o systémové změny. Společnými silami připravujeme novelu, ve které je vymezeno sociálně zdravotní pomezí. To dosud v zákoně nebylo definováno, ale současná vláda ho má již ve svém programovém prohlášení,“ uvedla hostitelka jednání, náměstkyně hejtmana Pardubického kraje pro zdravotnictví Michaela Matoušková.  Jako místopředsedkyně správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) informovala o možnosti radních i vedoucích odborů zdravotnictví z jednotlivých krajů vyvolat s VZP strategická jednání a tedy být tak přímým pořadatelem kulatých pracovních stolů. „Tím by se mohly další procesy s největší zdravotní pojišťovnou v zemi nastartovat rychleji a přímo v daném území kraje,“ dodala Matoušková.
Členové komise absolvovali také prohlídku Centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici, kde se právě finalizuje zahájení zkušebního provozu. Pozornost delegace vzbudila nejen komplexní stavba, ale především robotický systém da Vinci Xi patřící ke světové operativní špičce.  Následovala prohlídka SFÉRY, řemeslného a technologického vzdělávacího centra pro školy i veřejnost v nově otevřeném areálu Automatických mlýnů v Pardubicích.

Pozvánka na akci Církve adventistů sedmého dne
Velikonoční chvály a rozjímání ve sborovém domě CASD dne 23. března od 18 hodin
 

 Pěstování a sběr léčivek - přednáška v Ekocentru Podorlicko

Cyklus přednášek ŽIVÁ ZAHRADA, připravený ZO ČSOP Podorlicko bude v ekocentru pokračovat opět po jarních prázdninách v úterý 19. března další přednáškou.  Mgr. Kateřiny Geržové – „Léčivé rostliny v současném životě a v zahradě. “  Botanička, fytoterapeutka, bylinkářka K. Geržová představí témata Pěstování a sběr léčivek, Zpracování bylinek, Nebezpečné a falešné informace, Civilizační problémy a bylinky.   Více  na videu  ZDE

Ochránci přírody opět instalují pytlomat a budou pohřbívat odpadky

Ve čtvrtek 21. 3. 2024 odpoledne (2 dny po výše uvedené přednášce)  mají členové ZO ČSOP Podorlicko naplánován úklid  okolí ekocentra Podorlicko v Podbranské ulici. Dojde také  na instalaci Pytlomatu, který bude fungovat i pro veřejnost v následujících dnech do 25. 3. 2024. V předzahrádce  ekocentra  bude nová akce - symbolické pokusné "pohřbívání odpadků". A protože ochránci přírody jsou dobrá parta, tak  bude následovat  posezení v ekocentru. Je třeba domluvit naplánování stanovišť pro akci Hledání jara na stezce  a vyřešit termín jarního výletu.... (mm) Více ZDE

30 let od ukončení těžebních prací v areálu českotřebovské akciové cihelny

V letošním roce uplyne 30 let od ukončení těžebních prací v hliništi u bývalé cihelny, za nádražím, jižně od Semanínské ulice. V době největší slávy se zde těžilo až 10 000 m3 jílu ročně a z něj se za rok vyrobilo až 4 000 000 cihel. S rozvojem tržního hospodářství však cihelna přestávala vyhovovat kvalitou svých výrobků oproti konkurenci a zanikla. Objekt cihelny byl postupně zbourán, ale těžební jáma zůstala doposud a postupně zarostla bujnou vegetací, jež překryla původní obnažené jílové svahy. Podle katastru je nyní tato cca dvouhektarová plocha v soukromém vlastnictví stálo v přírodním stavu i s mokřady. Situaci zmapoval Petr Vomáčka  a publikoval na svém facebookovém profilu zajímavé obrázky. Jeden z nich uvádím a nyní už vím, že díky archivu Martina Šebely budeme mít možnost  porovnat snímek s fotografiemi ze staré doby, kdy se zde těžilo a cihelna vyráběla.  Dnes se to nepodařilo, sobota byla naplněna akcemi od dopoledne (volejbal) až do večera (Sibřinky)...

 

Chystá se zajímavý Cestovatelský večer – Nepál 

DDM Kamarád připravil cestovatelský večer na téma Nepál – Království MUSTANG stále žije.
Království Mustang je tak trochu jiný Nepál, než jaký ho znáte, či jak si jej představujete. Malé zapomenuté nepálské království na pomezí s Tibetem, patří k jednomu z posledních míst na naší planetě, kde se zachovala unikátní kultura Tibetského Buddhismu chráněná po staletí vysokou hradbou Himálaje se svými osmitisícovými vrcholy Annapurnou a Dhaulághirí. Byla to právě odlehlost a nedostupnost, díky které nepálský král uznával Mustangu status nezávislého království až do roku 2008. Zároveň však král nepovolil jedinému cizinci vstoupit na toto území až do roku 1991. Hlavní město království, Lo Mantang, úzkostlivě obehnán masivními hradbami, je se svými 800 obyvateli patrně nejmenším hlavním městem světa.
Akce se bude konat ve čtvrtek 4. 4. 2024 v 18:00 v DDM Kamarád (Sadová 1385) Česká Třebová.  Uvádí: Robert Bazika

Přednáška – Kurz pečení chleba s Janou Berkovou

KVÁSEK – PŘÍPRAVA CHLEBA – OCHUTNÁVKA bude se konat 11.4.2024 v čase 17:00 – 20:00 hodin
Tradiční chleba i bez lepku. Odnesete si 12letý kvásek, osvědčený recept na chleba, rady a kváskovou vášeň!
Nakoupíte si kváskové kuchařky a užitečné věci na pečení.
Cena: 570 Kč při platbě předem na účet, nebo v den konání na místě 650 Kč v hotovosti. (V ceně je zahrnuto lektorné, energie, kvásek s návodem, ochutnávka).
Počet míst je omezen.  Další informace vám zašleme po přihlášení.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky na stránkách ddmkamarad.eu Pro bližší informace volejte 732 286 192.

Mineralogický klub hlásí:
Přednáška z paleontologie 
bude velmi zajímavá!

Dovoluji si pozvat všechny zájemce na přednášku RNDr. Vladimíra Sochy, která se uskuteční ve středu 20. března v 17 hodin v přírodovědné pracovně ZŠ Habrmanova v České Třebové. Milan Michalski

   "V těchto dnech a týdnech si připomínáme již 200. výročí vědeckého objevu dinosaurů - fascinujících druhohorních plazů, kteří ovládali souše naší planety po nepředstavitelně dlouhou dobu zhruba 150 milionů let. Jak byli tedy dinosauři objeveni, vědecky rozeznáni a jakými směry se ubíral jejich výzkum v oněch dvou stoletích? O tom a mnohem dalším bude pojednávat tato přednáška." Vladimíra Socha



UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní

převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


  


Připomeňme si 2 roky stará jarní videa z roku 2022


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.
Nově přidané historické texty:

Po stopách lyžařského génia Vladimíra Pácla  - nový televizní film a článek v časopise NORDIC
Třebovák Vladimír Pácl zavedl běhy na lyžích v Kalábrii
Česká Třebová objevila po mnoha letech svého slavného rodáka
Historie městské hokejové ligy CHL na českotřebovském zimním stadionu 2006 - 2022
Článek Oldřicha Gregara k 80. výročí úmrtí T. G. Masaryka
Článek popisující vztah České Třebové a T.G. Masaryka  
Konec  života pomníku TGM na Farářství  (Z kroniky Felixe Lercha)
Ke znovuodhalení památníků T.G. M. Na Parníku a na Farářství
Text Stanislava Vosyky o vztahu Rudolf Vejrych - MUDr. Fr. Lašek
O výstavě Švabinský - Vejrych - Kozlov (Pardubice 2016)
Karel Vejrych a Kozlov (2. 2. 1873 v Kolíně – 25. 8. 1930 v Kozlově)
Významné jubileum zasloužilého Třebováka Františka Navary
Stránka o Vladimíru Páclovi, čekotřebovském rodákovi, emigrantovi, který je dodnes ctěn v severní Itálii