ČtD 79/2024   středa 20. března 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Vernisáž výstavy kurzů kresby a malby Univerzity třetího věku

Dvacetiminutové video popisuje dění na nedělní odpolední vernisáži  nyní již tradiční výstavy kurzů kresby a malby vedení paní Ludmilou Rašnerovou v rámci českotřebovské Univerzity třetího věku již od jejího zřízení. Video představuje účastníky kurzů a jejich práce a také výsledky práce, které můžeme ve všech prostorech Restaurace Eva na Splavě prohlížet až do 8. června.

Další vernisáž v Galerii  Kulturního centra: Paul Voca & David Moješčík

Tak velký exponát jsme zde ještě neměli! Do galerie se musel přepravovat po částech, nešlo to ani okem, ani dveřmi Výstava byla zahájena v úterý 19. června  myslím že každého rozhodně  ohromí. Českotřebovský deník zde natáčel video a  tak  budeme mít možnost být na vernisáži takto vlastně zprostředkovaně přítomni, i když jsme byli doma nebo kdekoliv jinde.  Zatím alespoň  fotografie - myslím, že hovoří  za všechno. "Paul Voca" je kamarád Davida Moješčíka, je z Polska, proto to je i výstava mezinárodní a vernisáž se neobešla bez tlumočníka. Tuto roli převzala jako při lednové výstavě kurátorka této výstavy.

Bylinky v ekocentru Podorlicko

 
Další zajímavou akcí konanou v úterý 19. března v ekocentru Podorlicko byla přednáška Mgr. Geržové na téma Bylinky v našem životě, Téma je pro veřejnost jistě přitažlivé. Přednášková síň byla zaplněna a podobně se v přilehlé Podbranské ulici a okolí nenašlo ani místečko k parkování. Téma přitahovalo i zájemce odjinud.  určitě nebyli zklamáni, přednáška byla  zajímavá, měli jsme čest se setkat s odborníkem, který přednášenému tématu nejen rozumí, ale dovede ho podat přitažlivou a srozumitelnou formou.  Navíc zde byla možnost seznámení z řadou bylinných extraktů pro děti i dospělé, ochutnat je a také se pak i zakoupit. Je to další přednáška z cyklu "Živá zahrada", který pro letošní jarní období nachystala PaedDr. Hana Grundová a výbor ZO ČSOP Podorlicko. A to ještě není poslední přednáška! (Část akce máme i na videu).
 

Sportovní rubrika:
ve středu bude velké finále Kohoutů
Českotřebovští Kohouti zvládli i druhý zápas finálové série, po nájezdech zvítězili na ledě Spartaku Nové Město nad Metují. Po nedělním vítězném střetnutí přinášíme hlasy pěti českotřebovských hokejistů.

Bude ve středu radost jako na videu z roku 2022 ???

Šance na získání titulu je velká a věřím, že bude využita již při středečním zápase, že přijde hodně diváků.  Zisk titulu si Kohouti za celoroční úsilí zaslouží.
 
 Orientační běžci z východních Čech  budou závodit na Pekláku 13. dubna  

Oddíl orientačního běhu TJ Loko Č.Třebová pořádá v sobotu 13. dubna 2024 další závod pro Východočeskou oblast. Centrum bude stejně jako v roce 2022 areálu Peklák a závod proběhne v lesním prostoru o rozloze 2,6km2  v oblasti Nad Koupalištěm, Jelenice, Javorník. Předpokládaná účast je 600 závodníků ve všech věkových kategoriích od dětí až po veterány.
Start prvních závodníků je v 10h, vyhlášení výsledků pro žákovské kategorie bude přibližně ve 13h.

Zemřel Oldřich Burian, učitel, výtvarník, bezvadný člověk

Oldřich Burian se narodil v Hluku na Moravě v roce 1934. Téměř celý jeho život je spojen s působením, na Moravě a ve Slezsku, ale pětileté období jeho práce je spojeno v Českou Třebovou. Bylo to v letech 1960 - 1965. zde jsem ho poznal jako učitele na základní devítileté škola na Nádražní ulici (v té době se ovšem jmenovala již "Třída V.I. Lenina". Spolu s dalšími spolužáky jsme již tehdy poznali  že jde o výjimečného člověka, který si našel cestu k mládeži kterou učil  a vychovával.  Také se zapojil do dalších pedagogických  funkcí v okresním měřítku.  

Oldřich Burian byl také v té době přítelem mého tatínka a proto není divu, že jsme doma měli jeho obraz "Podzim", namalovaný tehdy ve veřejném "Parku kultury a oddechu n. p. Perla na Skalce.  obraz máme dodnes a mám tu čest ho představit, i když je to akvarel a tedy za  těch šedesát let od jeho vzniku  barevnost a kontrast utrpěly. Nekrolog s obrázky najdete ZDE


 


Pozvánka na akci Církve adventistů sedmého dne
Velikonoční chvály a rozjímání ve sborovém domě CASD dne 23. března od 18 hodin

Ochránci přírody opět instalují pytlomat a budou pohřbívat odpadky

Ve čtvrtek 21. 3. 2024 odpoledne (2 dny po výše uvedené přednášce)  mají členové ZO ČSOP Podorlicko naplánován úklid  okolí ekocentra Podorlicko v Podbranské ulici. Dojde také  na instalaci Pytlomatu, který bude fungovat i pro veřejnost v následujících dnech do 25. 3. 2024. V předzahrádce  ekocentra  bude nová akce - symbolické pokusné "pohřbívání odpadků". A protože ochránci přírody jsou dobrá parta, tak  bude následovat  posezení v ekocentru. Je třeba domluvit naplánování stanovišť pro akci Hledání jara na stezce  a vyřešit termín jarního výletu.... (mm) Více ZDE



Mineralogický klub hlásí:
Přednáška z paleontologie 
bude velmi zajímavá!

Dovoluji si pozvat všechny zájemce na přednášku RNDr. Vladimíra Sochy, která se uskuteční ve středu 20. března v 17 hodin v přírodovědné pracovně ZŠ Habrmanova v České Třebové. Milan Michalski

   "V těchto dnech a týdnech si připomínáme již 200. výročí vědeckého objevu dinosaurů - fascinujících druhohorních plazů, kteří ovládali souše naší planety po nepředstavitelně dlouhou dobu zhruba 150 milionů let. Jak byli tedy dinosauři objeveni, vědecky rozeznáni a jakými směry se ubíral jejich výzkum v oněch dvou stoletích? O tom a mnohem další bude pojednávat tato přednáška." Vladimíra Socha




Připomeňme si 2 roky stará jarní videa z roku 2022


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.