ČtD 55/2024    NEDĚLE 25. února 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Výstava Václava Kočího As Natural As Breating zahájena

Vernisáž se konala v úterý 20. února. Galerie Kulturního centra získala nový vzhled - tak velké práce se zde vystavují málokdy. A ředitel KC Josef Kopecký, dokonce tvrdí, že se tak velké práce ve zdejších prostorách ještě nikdy nevystavovaly. A jejich autor Václav Kočí *(1974) , který byl v České Třebové podle svých slov poprvé v životě není žádný "neznámý", ale světem protřelý umělec, vystavující v řadě jiných měst v našem východočeském regionu.  Je z Brna, v Brně studoval a v Brně působí, patří mezi konkretisty, jejich púráce jsou v našem KC vystavovány periodicky opakovaně.  přijďte se podívat, tak precisní práce, byt pro návštěvníky abstraktní, jsem dlouho neviděli. Je to opravdu radost z pokoukání, je to ukázka která zde zase dost dlouho nebude.   Výstava je otevřena do 12. března 2024. ODKAZ NA VIDERO ZDE

Sobota 24. února ve znamení jarního počasí

Sobota 24. února - svátek Matěje má ošidná přísloví. Jednak zimu může ukončit, jednak přitvrdit. Zatím to vypadá na předjaří, které má pokračovat. Byla to příležitost na  vycházky do okolí. 
Proč ne právě na Zádolku do známé rezervace Králova zahrada? Tam nejlépe poznáme, jak to s tím příchodem jara vypadá. Mohu tedy poskytnout pár fotografií. Stejný nápad měla spousta dalších lidí,  na silnici parkovalo ke dvacítce automobilů a na cestě k rezervaci kolem Zádolského potoka to bylo jako "na Václaváku". Bledule kvetou, ale ještě ne naplno, lepší to bude příští týden, pokud bude slunečno, tak to bude ten nejlepší termín. Nakonec dnešní situace je na fotografiích  nebo na kraťoučkém videu ZDE

SPORTOVNÍ RUBRIKA 

Gymnastika - Memoriál Marty Martínkové

Vydařený závod v gymnastickém dvojboji pro gymnastky od nejmladších kategoriích zaplnil tělocvičnu ZŠ Nádražní. Na ploše  bylo připraveno nářadí - kladina  nízká, pro starší kategorii také vysoká, hrazda, lavička, šplh. Ochozy zaplněné rodinnými příslušníky, praktiky plné. S úderem půl desáté začalo slavnostní zahájení. Za město přivítala mladé závodnice místostarostka Zuzana Nejedlá.  Byly představeny rozhodčí pro jednotlivé disciplíny a začalo se podle vyhlášeného časového rozvrhu.
Účastníci závodu vzpomínali: Ještě před rokem tady na prvním gymnastickém závodě s námi Marta Martínková byla,  - tady seděla, všichni  si ji za její celoživotní přínos pro gymnastiku v České Třebové vážíme.  Fotografie Marta Martínková 2023
Gymnastika dává základy pro řadu dalších sportů a její rozvoj je tedy velmi žádoucí. Proto je třeba všem, kteří se o rozvoj gymnastiky v České Třebové zasloužili i pro pořadatele závodu, kterým je oddíl sportovní gymnastiky Školního sportovního klubu, vyslovit velké uznání.  Více fotografií ze závodu najdete ZDE. Přidáme natočené video dokumentující  sympatickou atmosféru  při sobotních závodech a také výsledky. (mm)

Volejbal

Ženy Sokola Geodézie mely tento týden volno,  zápas s týmem Nové Veselí se hraje až za týden 2. března.
Krajský přebor mužů:
SK Rybník hrál v Červeném Kostelci dva pětisetové zápasy. V tom prvním  domácí vyhráli 3:2 a v tom druhém byl vítězem hostující Rybník. V tabulce se jeho poloha nezměnila - zůstává na třetím místě.  Muži Sokola Česká Třebová II hráli v Litomyšli. Potvrdili zlepšení formy a první i druhý zápas vyhráli 1 : 3  a 1 : 3. V tabulce dále zaujímají 6. místo.
 
Hokejbal

Hokejbalová sezóna za týden 2.března začíná pro starší žáky, kteří hrají své zápasy venku - v Pardubicích. Prvoligové boje mužů budou ještě o týden později  Začínáme doma, kde hostíme Ježky z Heřmanova Městce.  Podívejme se na aktuální tabulku I. ligy:
MUŽI I. liga           neděle 10.3. Ježci Heřmanův Městec  11:00 (doma)
neděle 17.3. Kometa Polička 11:00 (venku)  

Kuželkáři v III. lize prohráli v domácí kuželně s favoritem z Opavy


Kraj rozdělil peníze od státu na sociální služby, zvyšuje kapacity terénních

Únorové krajské zastupitelstvo schválilo na svém jednání rozdělení dotací pro oblast sociálních služeb ve výši 1 310 milionů korun pro 272 sociálních služeb. Tyto služby zajišťují dostupnost potřebných sociálních služeb na území celého kraje. „Krajskou prioritou je podpora terénních služeb, jako jsou pečovatelské služby a osobní asistence, ale také služby sociální rehabilitace pro lidi s duševním onemocněním. Zároveň posilujeme zapojení  ambulantních služeb s podporou psychologů pro řešení nárůstu psychických problémů u dětí i dospělých,“ uvedl krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Dále bylo schváleno pro letošní rok navýšení kapacit azylových domů, osobní asistence pro osoby s autismem a sociálně terapeutických dílen, které jsou financovány z krajského projektu v rámci operačního programu Zaměstnanost plus.
„Tak, jako každý rok, v souvislosti s podporou terénních služeb, je ponechána část dotace jako rezerva na navýšení potřebného počtu hodin v pečovatelských službách a osobní asistenci. V letošním roce se jedná o částku téměř 27 milionů korun. Ta je ponechána na druhé kolo dotačního řízení právě na tyto služby a také na služby, které budou v průběhu roku vznikat nebo rozšiřovat kapacitu, jako jsou například služby sociální rehabilitace při Centrech duševního zdraví ve Svitavách a v Ústí nad Orlicí,“ dodal Pavel Šotola.
Ilustrační foto je z Domova Simeon v Horním Jelení (SKP-Centrum), který poskytuje mimo jiné odlehčovací služby.

 

První zásilka rozvojové pomoci od krajské samosprávy do Albánie

V březnu by měla do albánského města Delviny dorazit první zásilka rozvojové pomoci od krajské samosprávy. Ve středu 21. února o tom jednal hejtman Martin Netolický se starostou Besmirem Velim. Pardubický kraj dodá v ČR vyřazené vybavení do tamních škol a nemocnice.
Spolupráce mezi Pardubickým krajem a Albánií začala minulý rok na podzim, kdy balkánskou zemi navštívila delegace zastupitelů. Ti tam zamířili na pozvání, protože Albánie chce stát v budoucnu členskou zemí Evropské unie a hledá západní partnery pro spolupráci a rozvoj. Zatímco Pardubický kraj přislíbil pomoc městu Delvina, Litomyšl navazuje partnerství s městem Djirokaster. „Musím říct, že na mě zejména návštěva nemocnice v Delvině zapůsobila. Situace tam není dobrá, ale pracuje tam mladý lékař, srdcař, který se snaží i ve velice skromných, pro nás už stěží představitelných podmínkách pomáhat ostatním. Stav v této oblasti bych přirovnal k začátku 90. let v Československu. Tehdy nám také vyspělejší a bohatší země materiálně pomáhaly tak, že k nám posílaly u nich vyřazené, ale stále funkční vybavení. Domnívám se, že po 30 letech nastal čas, abychom tentokrát nabídli méně rozvinutým regionům něco my. Proto v březnu do Delviny pošleme první zásilku rozvojové pomoci. Jedná se o počítače, které naše školy kvůli obměně vybavení vyřadily, nebyl o ně u nás zájem a skončily by někde ve sběrném dvoře. Přitom se jedná sice o pár let staré, ale funkční stroje. Dále poskytneme nemocnici zdravotnický spotřební materiál jako například obvazy a vyřazené vybavení z krajské záchranné služby, které už u nás bylo nahrazeno novým. Zbytková cena pro nás je z účetního hlediska nulová, ale v Albánii bude vše mít nedozírnou cenu a hlavně bude nadále sloužit lidem,“ vysvětluje hejtman Martin Netolický s tím, že další nabídky na rozvojovou pomoc kraj bude řešit v průběhu roku.
Kvůli koordinaci první zásilky s pomocí tento týden do České republiky zavítal delvinský starosta Besmir Veli. Podle něj do Albánie zamíří sice vyřazené vybavení, ale i přesto o něj mají velký zájem. „Chci moc poděkovat všem zapojeným za to, že naše škola i nemocnice dostanou toto vybavení. Je to poprvé v historii, kdy nám někdo ze zahraničí pomůže a jsme za to opravdu moc rádi. Jako starosta se postarám o to, aby dary doputovaly na místa určená našimi českými partnery, a pomůžeme i s celním řízením a dalšími administrativními úkony. Děkujeme,“ sdělil Besmir Veli.

Pětiletka Běsů

V úterý 27. února 2024 od 16 hodin bude na třídě Míru v Pardubicích veřejnosti poprvé představena venkovní výstava Pětiletka běsů, která se zabývá obdobím po nástupu komunistického režimu v našem regionu. Více ZDE


ORLICKÁ THÁLIE  2024

Přehlídka se bude konat v Malé scéně. V průběhu roku 2023 se divákům postupně představí amatérské divadelní soubory. Jejich výkony budou opět hodnotit diváci podobným systémem jako dosud. Na závěr přehlídky se soubor, který bude hodnocen nejlépe, stane držitelem zlaté Ceny Hynka Viceny. Soubory, které skončí na druhém místě, získají stříbrnou resp. nebo bronzovou cenu.
P r o g r a m XV. ročníku Orlické Thálie
neděle 18. 2. v 18 hod. – Přátelák (už problěhlo)
pátek 5. 4. v 19 hod. – Naši nejhorší přátelé
Přátelé. Mnohdy je snazší si je udělat, než se jich potom zbavit. Komedie Divadelního souboru Tyl Králíky 
pátek 20. 4. v 19 hod. – Pan Polštář
Martin McDonagh: Pan Polštář. Zvrácení detektivové Ariel a Tupolski s negativním vztahem k literatuře, ale zato pozitivním vztahem k trestání zlotřilců. Zlověstně groteskní příběh, kde temné pohádky ožívají. A pokud neumřeli, pátrají po šťastném konci dodnes… Divadlo RADAR / Načerno, Praha
sobota 11. 5. v 19 hod. – Kostlivec v silonkách
Otřesený divák uzří politickou debatu, argentinskou telenovelu, předpotopní drama zvířat, klip kultovní chlapecké skupiny, psychoanalýzu, duchařskou seanci. Ohavné a k smíchu až běda!  Podividlo ažažAš Aš


Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


Sportovní RUBRIKA

VIDEA z uplynulého sportovního víkendu



  

Připomeňme si videa z loňského února a března 2023


AKTUÁLNÍ POZVÁNKY NA AKCE DO DDM

Zajíčkovo tvořivé odpoledne 

DDM Kamarád připravil pro děti školního věku Zajíčkovo tvořivé odpoledne – dřevěné domečky. Akce se bude konat v pondělí 26.2.2024 od 15:30 do 17:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385, Česká Třebová. Děti si vyrobí dřevěný domeček, který ozdobí malbou akrylovými barvami. S výrobou jim pomůže lektorka Gabriela Bártová. Akce je vhodná pro děti od 1. třídy ZŠ. Vstupné 50,- Kč, s sebou přezůvky. Na akci je nutné se přihlásit na webu www.ddmkamarad.eu. Maximální kapacita přihlášených dětí je 8.

Zajíčkovo hravé odpoledne

DDM Kamarád připravil pro děti předškolního věku Zajíčkovo hravé odpoledne. Přijďte si s dětmi pohrát do připravené herničky na téma dopravní prostředky. Pro děti bude připravená knihovnička s knihami s tématikou doprava a dopravní prostředky a veselé vzdělávací aktivity a stolní hry.  Akce se bude konat ve středu 28. 2. 2024 od 14:30 do 16:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385, Česká Třebová. Vstupné 50,- Kč, s sebou přezůvky. Na akci je nutné se přihlásit na webu www.ddmkamarad.eu. Maximální kapacita přihlášených dětí je 10.

Přednáška-Harry Potter

Už je to víc jak 20 let od chvíle, kdy jsme šli do kina na premiéru prvních dílů Harryho Pottera. Kolik z nás čekalo v nekonečných frontách před knihkupectvím na vydání nové knihy, toužebně vyhlíželo v den svých 11. narozenin sovu, která přinese dopis z Bradavic, nebo si přálo projít se alespoň jednou společenskou místností v Nebelvíru, prohlédnout si Brumbálovu pracovnu, nebo držet v ruce skutečnou kouzelnickou hůlku? Přivezu Vám celou truhlu exponátů z filmů, povyprávím o návštěvě míst, kde se Harry Potter natáčel, a společně si připomeneme důležité postavy z příběhu a nebudou chybět filmová kouzla a Hedvika!  Akce se bude konat ve čtvrtek 29. 2. 2024 v 17:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385 Česká Třebová.  Cena 40,- Kč. Přezůvky s sebou.



Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...