ČtD 73/2024    čtvrtek 14. března 2024 


Nové (a přitom hodně staré) video Českotřebovského deníku: 
Jak českotřebovští tenisté před 32 lety v červnu 1992 vybojovali divizi

OPRAVENÉ VIDEO - za záměnu jmen v původně publikovaném videu se omlouváme
Předkládáme zkrácený třicetiminutový 32 let starý dokument Radko Jasanského mladšího, natočený při památném rozhodujícím zápase mezi Lokomotivou Česká Třebová a Vysokými školami Hradec Králové. Českotřebováci tehdy vyhráli 5 : 4 zejména díky třísetovému vítěznému zápasu Jaroslava Rybky (tehdy hrajícího trenéra)  a Pavlem Svobodou (VŠ Hradec Králové) 7:5, 4:6 a 7:6.
 Tenisový dokument nám také ukáže, že tenis měl tehdy ještě poměrně ne dobré podmínky, o kurty se ještě dělil s hokejisty, nad kurty bylo i přes léto instalováno výbojkové osvětlení a navíc byly problémy s vlastnictvím pozemku, na kterém jsou kurty postaveny.  O vlastnictví se dlouhodobě jednalo u soudu, pozemky měly být podle žalující strany vráceny v rámci restituce. Nakonec všechno dobře dopadlo, ale ještě v roce 1993. kdy se divize hrála, nebyl výsledek  soudu znám a vážně se uvažovalo o hledání nové lokality pro tenis.Nyní po 32 letech můžeme porovnat co všechno se v areálu Za vodou do dneška podařilo změnit a co to dalo práce..  
Záznam byl pořízen ovšem ještě ve starém systému VHS a proto, je třeba omluvit kvalitu předloženého dokumentu. Je třeba se na to dívat i tak, že znovu se to už určitě natočit nepodaří, čas se vrátit nedá. Od té doby jistě byla i jiná důležitá utkání a turnaje, ale boj o divizi je zmiňován i dnes po mnoha letech  
Zveřejnění dokumentu je načasováno na začátek března, kdy si pravidelně připomínáme výročí úmrtí velkého sportovce a  propagátora sportu a zejména pak tenisu a ledního hokeje, Radko Jasanského. Ne náhodou pak po jeho úmrtí Tenisový klub dlouhá léta organizoval podzimní turnaje "Memoriál Radko Jasanského". Také z těchto akcí mám další historická videa, byla nyní znovu objevena a budou postupně publikována. Letos od jeho nešťastně rychlého skonu uplynulo právě 30 let. Právě ve zveřejněném videu je v závěru také asi tříminutová sekvence, kde můžeme shlédnout a poslechnout Radko Jasanského "naživo" a připomenout si jej  po tak dlouhé době. (mm)

  95 let od narození a 30 let od úmrtí Radko JASANSKÉHO

(19.10. 1929 – 6.3. 1994),
nábytkářského odborníka a sportovce
Narodil se v rodině majitele truhlárny Antonína Jasanského na Parníku. V České Třebové absolvoval reálné gymnázium, na vysokou školu se ale nedostal. Vyučil se truhlářem a při zaměstnání vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Vojenskou službu měl jako syn podnikatele prodlouženou a strávil ji mezi vojáky PTP v ostravských dolech. Zde byla patrně prapříčina jeho pozdějších zdravotních potíží. Po návratu z vojny se vrátil ke svému povolání truhláře a zůstal mu věrný po celý život. Své zkušenosti z odborné truhlářské praxe také předával mládeži jako učitel na Středním odborném učilišti ČSVD v České Třebové. Po sametové revoluci pomáhal ještě rodině se znovuvybudováním vrácené firmy na Parníku.
K jeho zálibám už od dětství patřil sport. Byl výborným hráčem ledního hokeje a tenisu, později dlouholetým rozhodčím a obětavým funkcionářem v obou sportech. Radko Jasanský sledoval veškeré sportovní dění v našem městě a pravidelně s ním seznamoval širokou veřejnost prostřednictvím sportovní skříňky tenisového oddílu a oddílu ledního hokeje, sportovní rubriky Českotřebovského zpravodaje a regionálního tisku. Dlouhého a spokojeného důchodu se ale nedočkal. Zemřel předčasně ve věku 64 let. Ještě v tom samém roce co zemřel, uspořádali kamarádi z tenisu na jeho počest 1. ročník Memoriálu Radko Jasanského, na kterém byl in memoriam vyznamenán za obětavou práci, členství v okresním a krajském tenisovém svazu a jednatelství v TJ Lokomotiva medailí Karla Koželuha ke 100. výročí organizovaného tenisu.

Cesta za garážemi v Kubelkově ulici - vyřešme tento problém!  

Stížnosti na jarní stav příjezdů ke garážím pokračují a tak jsem se tam na místo dojel po měsíci opěr podívat. Zjistil jsem, že nějaký kousek práce zde byl vykonán, ale zdaleka to nestačí. Můžete to posoudit  na fotografiích.  Ani nevím, zda se jedná o soukromou iniciativu majitelů, nebo péči města nebo  investora do úprav Kubelkovy ulice. V každém případě nelze čekat, že se problém vyřeší sám. Nikdo nechce odkanalizovanou bezprašnou komunikaci, ale stačil by rozhrnutý a zaválcovaný štěrk, který by zlikvidoval současné blátivé kaluže. Někde se to podařilo, tak pokračujme, dejme to do pořádku!  Jezdilo se tudy proto, že jiná cesta nebyla a šlo o společnou investici kraje a města  Tak by se nyní vše mělo vrátit do původního stavu - Díky stavbě přece došlo ke snížení dosavadního komfortu. Někde to zabralo - třeba v Ústí u nově postavené budovy urgentního příjmu. tady by to měli hlídat zastupitelé, přece chtějí mít město v pořádku! (mm)

Zavádíme stálou rubriku úmrtí

Rubrika úmrtí kdysi v Českotřebovském deníku byla v době, kdy v krematoriu fungovala soukromá pohřební služba Alice Hurtové. Zde jsem se opakovaně snažil, aby měli občané možnost získat informace o úmrtí spoluobčanů také ve virtuálním světě, tedy na internetu, aby byla zřízena ještě další "virtuální skříňka pohřební služby". Pro soukromou pohřební službu by to byla práce navíc, cíl její činnosti byl tehdy někde úplně jinde.
Proto jsem očekával, že až převezme pohřební službu město, tak se situace změní a město zajistí, aby zejména v době covidu, kdy byl pohyb  po městě omezen byla taková služba zřízena. Snažil jsem se tuto službu iniciovat také jako zastupitel města a dokonce jako člen rady města. Moje žádost byla zaznamenána, ale nevyřízena. Neuspěl jsem ani na samotné pohřební službě, ale ani u jednatele společnosti Eko Bi. Zdeňka Řeháka. Zase by to asi byla práce navíc. Přitom by to mohla být významná služba pro občany, kteří nebydlí přímo v České Třebové a také pro ty, kteří prostě nechodí každý den po městě číst si vyvěšená úmrtní oznámení . Kdyby byla možnost pročíst si informace na internetu... Zatím je to možné pouze se zpožděním  v tištěném vydání Českotřebovského zpravodaje
A protože situace trvá i v dnešní době, tak jsem se rozhodl v Českotřebovském deníku rubriku opět zavést stálou rubriku  ÚMRTÍ kde se  budu  snažit publikovat fotokopie čerstvě vyvěšených úmrtních oznámení. Také je to pro mne jistě práce navíc ale lidé to žádají, ptají se na tuto možnost. Zatímco zveřejněná parte cca po 14 dnech odstraním, tak záznam o úmrtí ponechám v této rubrice trvale v chronologickém pořádku. Nebudou zde ovšem ty případy, kdy úmrtní oznámení nebylo vůbec vytištěno. První úmrtní oznámení ze současné doby již uvádím ZDE.
Rubrika je trvale na hlavní straně Českotřebovského deníku

Odcloněný urgentní přijem v Ústí nad Orlicí - aneb jak uspět se stížnostmi ve stavebním řízení

Město Ústí nad Orlicí nechalo postavit clonící stěnu podél urgentního příjmu Orlickoústecké nemocnice v ulici Jana a Josefa Kovářů. Její stavba navázala na celkovou rekonstrukci této ulice včetně inženýrských sítí, která byla dokončena v loňském roce a městskou kasu stála 15,5 milionu korun. Clonící stěna odděluje ulici od urgentu Orlickoústecké nemocnice, který postavil Pardubický kraj a otevřel v roce 2022. Obyvatelé z okolní rodinné zástavby si opakovaně stěžovali na snížení životního komfortu, které vyplývalo mimo jiné z provozu sanitních vozů (hluk, světla) a vykládky pacientů. Město občanům vyšlo vstříc, poskytlo část svých pozemků a výstavbu protihlukové a vizuální clony mezi ulicí Kovářů a centrálním příjmem realizovalo. Zakázka stála téměř 900 tisíc korun. Clonící stěnu tvoří ocelová nosná konstrukce s dřevěnou výplní, její celková délka je 40 metrů. Doplněna bude ještě vhodnou zelení.  Město na rekonstrukci ulice Jana a Josefa Kovářů, poničenou dopravou během výstavby urgentu, a výstavbu clonící stěny získalo z rozpočtu Pardubického kraje individuální dotaci ve výši 3 miliony korun.
Zdroj: Orlicky.net.
Ke snížení životního komfortu. Obrázek zveřejněný s textem ukazuje, že provedeným opatřením moc nezískali na pohledu ani sousedé a pohled na drahou stavbu se tím také nevylepšil. Tak myslím, že nikdo nevyhrál, jen se utratily zbytečné peníze. A docela dost peněz, až neuvěřitelně mnoho. Docela dobře si dovedu představit, že  také v České Třebové před třemi lety by po vykácení zejména keřového patra v parku u krematoria  sousedé mohli obdobně žádat úpravy pro snížení životního komfortu, neboť se někdy musí dívat tam, kam dříve nemuseli. Nicméně názor veřejnosti na před třemi lety "omlazený"  park se změnil, nyní  je vesměs pozitivní. Jde jen o ty sousedy. A ti se už sžili.... (mm)

Vztahy Pardubického a Prešovského kraje velká politika nijak neovlivní

Na základě informace české vlády o zrušení mezivládních jednání se slovenskou vládou, jednal ve středu videokonferenčně hejtman Martin Netolický s předsedou Prešovského samosprávného kraje Milanem Majerským. Oba regiony pojí partnerské vztahy a spolupráce již 22 let a aktuální situace ve vrcholné politice na tom podle slov obou představitelů nic nezmění.
„S Prešovským samosprávným krajem spolupracujeme již od roku 2002, tedy 22 let a nic na tom nezmění ani aktuální politická situace a zrušení mezivládních jednání mezi českou a slovenskou vládou. S Milanem Majerským, stejně jako s jeho předchůdcem Peterem Chudíkem nás pojí nejen pracovní, ale také přátelské vazby, které se nám podařilo vybudovat na různých úrovních od výměny zkušeností v oblasti školství, dopravy, zdravotnictví, až po kulturu či sociální služby. Aktuální situace ve velké politice na tom nic nezmění,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že Pardubický kraj několikrát v minulosti poskytl svým slovenským partnerům mimořádnou finanční pomoc při odstraňování následků přírodních katastrof. Hejtman Netolický zároveň pozval Milana Majerského na návštěvu Pardubického kraje při příležitosti konání festivalu Smetanova Litomyšl.
„Vztahy s Pardubickým krajem byly vždy nadstandardní, pevné, založené na přátelství a důvěře, které v žádném případě nenaruší prohlášení vládních politiků. Nesmírně si cením, že naše dlouholetá spolupráce je velmi konkrétní a velmi intenzivní a hodláme v tom dále pokračovat. Naše regiony zůstávají nadále v živém spojení a budou si vzájemně nápomocné při zkvalitňování života lidí v regionech. Děkuji za dnešní povzbudivá slova pana hejtmana Netolického, a také za osobní pozvání do Pardubického kraje, kterého si velmi vážím,“ sdělil předseda Prešovského samosprávného kraje Milan Majerský.

Na tvrz Bouda se brzy zase vrátí dělníci

Krajští radní na svém pondělním jednání vyhlásili výběrové řízení na dodavatele stavebních úprav na objektu Dělostřelecké tvrze Bouda v předpokládané hodnotě 14,8 milionu korun. Jedná se o projekt, na který kraj obdržel potvrzení o poskytnutí dotace v rámci programu INTERREG Česko – Polsko.
„V případě projektu, který zahrnuje stavební část a vnitřní vybavení v celkové výši 21 milionů korun, jsme nyní zahájili veřejnou zakázku na stavební část za necelých 15 milionů korun. Součástí prací je například doplnění chybějících cihlových příček, osazení plechových dveří, obnova vnitřních povrchů nebo oprava vchodové mříže nákladního vjezdu. V projektu počítáme také s replikami elektro a vodoinstalace, vzduchotechniky nebo obnovou kolejí úzkorozchodné dráhy,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Projekt bude spolufinancován v rámci programu INTERREG Česko – Polsko. „Partnerem na polské straně projektu, jehož cílem je propojení dvou geograficky blízkých a tematicky podobných muzejních subjektů, je město Gluszyca, v jehož vlastnictví je Podzemní město Osówka. Jedná se o síť chodeb a objektů, které v Sovích horách postavili Němci v letech 1943-1945. Ročně toto podzemní město navštíví až 80 tisíc turistů,“ uvedl krajský radní Ladislav Valtr. „Celkové náklady za oba připravené projekty na české a polské straně činí 44 milionů korun s tím, že na naši část obdržíme dotaci ve výši 17 milionů korun, což je velmi výrazné ulehčení pro krajský rozpočet,“ řekl radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Předpoklad zahájení stavebních prací je v tuto chvíli ještě v letošním roce za návštěvnického provozu. „Stavební práce budou realizovány za provozu tvrze. Činnost dodavatele tak ovlivňována jak návštěvnickým provozem, tak také požadavky orgánů ochrany přírody z důvodu výskytu hnízdiště netopýrů. Proto není v rámci výběrového řízení jedním z kritérií délka realizace stavby, protože zhotovitel nemůže reálně ovlivnit délku stavebních prací,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.
Pardubický kraj se snaží tvrz Bouda vzhledem k její unikátnosti rozvíjet dlouhodobě. „Dělostřelecká tvrz Bouda je unikátem, a tak se k ní snažíme od doby, kdy jsme ji převzali do krajského majetku, přistupovat. Postupně se nám daří objekt vracet do podoby, jakou si zaslouží. Prvním nezbytným krokem byla elektrifikace objektu v roce 2016, poté jsme vybudovali provozní budovu tak, abychom zázemí pro obsluhu tvrze a návštěvníky mohli přesunout ze vstupního objektu. V roce 2021 jsme pak dokončili rekonstrukci právě vstupního objektu, čímž byla tvrzi navrácena její původní podoba z roku 1938. V loňském roce pak byl dokončen model dělostřelecké výsuvné otočné věže a nyní finalizujeme osazování nového zábradlí v podzemních prostorách pro zajištění vyšší bezpečnosti návštěvníků s blížícím se zahájením nové turistické sezony,“ shrnul dosavadní investice kraje hejtman Martin Netolický.

Pavel Langhans glosuje aktuální problémy vnímané v České Třebové 


 Pěstování a sběr léčivek - přednáška v Ekocentru Podorlicko

 Cyklus přednášek ŽIVÁ ZAHRADA, připravený ZO ČSOP Podorlicko bude v ekocentru pokračovat opět po jarních prázdninách v úterý 19. března další přednáškou.  Mgr. Kateřiny Geržové – „Léčivé rostliny v současném životě a v zahradě. “  Botanička, fytoterapeutka, bylinkářka K. Geržová představí témata Pěstování a sběr léčivek, Zpracování bylinek, Nebezpečné a falešné informace, Civilizační problémy a bylinky.   Více  na videu  ZDE


Chystá se zajímavý Cestovatelský večer – Nepál 

DDM Kamarád připravil cestovatelský večer na téma Nepál – Království MUSTANG stále žije.
Království Mustang je tak trochu jiný Nepál, než jaký ho znáte, či jak si jej představujete. Malé zapomenuté nepálské království na pomezí s Tibetem, patří k jednomu z posledních míst na naší planetě, kde se zachovala unikátní kultura Tibetského Buddhismu chráněná po staletí vysokou hradbou Himálaje se svými osmitisícovými vrcholy Annapurnou a Dhaulághirí. Byla to právě odlehlost a nedostupnost, díky které nepálský král uznával Mustangu status nezávislého království až do roku 2008. Zároveň však král nepovolil jedinému cizinci vstoupit na toto území až do roku 1991. Hlavní město království, Lo Mantang, úzkostlivě obehnán masivními hradbami, je se svými 800 obyvateli patrně nejmenším hlavním městem světa.
Akce se bude konat ve čtvrtek 4. 4. 2024 v 18:00 v DDM Kamarád (Sadová 1385) Česká Třebová.  Uvádí: Robert Bazika

Přednáška – Kurz pečení chleba s Janou Berkovou

KVÁSEK – PŘÍPRAVA CHLEBA – OCHUTNÁVKA
Tradiční chleba i bez lepku. Odnesete si 12letý kvásek, osvědčený recept na chleba, rady a kváskovou vášeň!
Nakoupíte si kváskové kuchařky a užitečné věci na pečení.
Cena: 570 Kč při platbě předem na účet, nebo v den konání na místě 650 Kč v hotovosti. (V ceně je zahrnuto lektorné, energie, kvásek s návodem, ochutnávka).
Počet míst je omezen.  Další informace vám zašleme po přihlášení.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky na stránkách ddmkamarad.eu Pro bližší informace volejte 732 286 192.




Mineralogický klub hlásí:
Přednáška z paleontologie 
bude velmi zajímavá!

Dovoluji si pozvat všechny zájemce na přednášku RNDr. Vladimíra Sochy, která se uskuteční ve středu 20. března v 17 hodin v přírodovědné pracovně ZŠ Habrmanova v České Třebové. Milan Michalski

   " V těchto dnech a týdnech si připomínáme již 200. výročí vědeckého objevu dinosaurů - fascinujících druhohorních plazů, kteří ovládali souše naší planety po nepředstavitelně dlouhou dobu zhruba 150 milionů let. Jak byli tedy dinosauři objeveni, vědecky rozeznáni a jakými směry se ubíral jejich výzkum v oněch dvou stoletích? O tom a mnohem dalším bude pojednávat tato přednáška." Vladimíra Socha



UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní

převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


  


Připomeňme si 2 roky stará jarní videa z roku 2022


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.
Nově přidané historické texty:

Po stopách lyžařského génia Vladimíra Pácla  - nový televizní film a článek v časopise NORDIC
Třebovák Vladimír Pácl zavedl běhy na lyžích v Kalábrii
Česká Třebová objevila po mnoha letech svého slavného rodáka
Historie městské hokejové ligy CHL na českotřebovském zimním stadionu 2006 - 2022
Článek Oldřicha Gregara k 80. výročí úmrtí T. G. Masaryka
Článek popisující vztah České Třebové a T.G. Masaryka  
Konec  života pomníku TGM na Farářství  (Z kroniky Felixe Lercha)
Ke znovuodhalení památníků T.G. M. Na Parníku a na Farářství
Text Stanislava Vosyky o vztahu Rudolf Vejrych - MUDr. Fr. Lašek
O výstavě Švabinský - Vejrych - Kozlov (Pardubice 2016)
Karel Vejrych a Kozlov (2. 2. 1873 v Kolíně – 25. 8. 1930 v Kozlově)
Významné jubileum zasloužilého Třebováka Františka Navary
Stránka o Vladimíru Páclovi, čekotřebovském rodákovi, emigrantovi, který je dodnes ctěn v severní Itálii