ČtD 74/2024     pátek 14. března 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Jaká byla divizní tenisová sezóna v roce 1993

  Jde vlastně o druhý díl videa, který se týká divizního působení českotřebovských tenistů - tehdy pod hlavičkou tenisového oddílu TJ Lokomotiva Česká T Třebová v roce 1993. 
Uvádíme zkrácený sestřih pořadů tehdejšího Městského televizního studia Kabelové televize. Na přípravě pořadů se podíleli Ivo Cupal a Radko Jasanský, Kamera Jan Doleček, A. Lorenz. Kvalita záznamu odpovídá době, kdy vše bylo zaznamenáno na kazetách VHS. Jde však o významný dokument, kterým si můžeme přiblížit činnost tenisového oddílu před 31 lety. Z toho důvodu považuji nové zveřejnění, byť ve zkrácené formě za důležité. Znovu je zde připomenuta doba, kdy byla u soudu řešena restituční žádost p. doc. A. Rybky a kdy byl tenisový oddíl v nejistotě dalšího působení. I tuto kapitolu se ještě pokusíme přiblížit a dovést ji do konce. Dopadla na konec dobře, tenisté dodnes využívají areál Za Vodou, mají zde díky spolupráci s městem postavenou tenisovou halu umožňující celoroční přípravu a turnaje a pro hokejisty byl vybudován nový zimní stadion Na Skále. (mm)
Nové video Českotřebovského deníku:  Hrajeme doma - stream koncertu

Úplný záznam letošního Hrajeme doma 2024 zachycuje všechna "rodinná" vystoupení na programu tohoto tradičního koncertu. Věříme, že již nyní se plánují další vystoupení zase třeba jiných rodinných nebo i kamarádských kolektivů nejrůznějších žánrů a tak se budeme  mít zase na co těšit. Do března 2025 je na přípravu ještě dostatek času, ale záměr, myšlenka - ta by se mohla zrodit již dnes. A protože je na internetu obdobných koncertů více, můžete koukat i jinam co se kde hraje podle toho si přizpůsobit svůj záměr. A protože máme na našem webu již zachycené 4 ročníky, tak zade jiní nakukují k nám. Jisté je, že nejlepší jsou především kolektivní akce...Na Českotřebovském deníku jsme již zveřejnili video ukázky z jednotlivých vystoupení - celkem mají přes 1200 shlédnutí. Nyní přidáváme ještě komplexní dokument. Záznam koncertu najdete ZDE

Pro popelnice na tříděný odpad a rybářské lístky musíte na odbor dopravy!

Na některé změny v organizaci městské ho úřadu, které potřebujete jednou za čas přijdete prostě až časem. I když  "nový zasedací pořádek" na radnici funguje od listopadu, tak jsem teprve dnes zjistil, že agenda životního prostředí je rozparcelována dost zvláštním způsobem. Zatímco "vznikl odbor výstavy a životního prostředí", tak objednávky popelnic na tříděný odpad  přijímá vedoucí odboru dopravy, stejně zde vyřizuje např. rybářské lístky nebo myslivecké zkoušky. Vedlo mne to k zamyšlení, v čem je ta výhoda nového systému, když je odbor dopravy od radnice kilometr daleko. Tento stav není optimální a je snad dočasný.

Vyřeší současný chaos na úřadě nové využití budovy městské knihovny?
Ovšem jediné řešení, které se rýsuje, je využití budovy městské knihovny, která se po výstavbě nové budovy vyprázdní. Ovšem i toto řešení má mouchy. Opět se bude do této budovy nově investovat, není zde např. bezbariérový přístup. Špatné by bylo také dále přicházet zadním vchodem, tak, jak se již 30 let chodí do městské knihovny. Řešení ovšem je jen v tom, že zde nebude pobočka Moneta banky. Je to přitom "zlaté vejce", přináší městu každý rok na 200 tisíc korun na nájemném. 
Pak by ovšem bylo třeba budovu zcela rekonstruovat, nové příčky ve velkém prostoru knihovny, vybudovat výtah, také instalace, optický kabel. Bude stačit deset milionů?  Přitom do budovy současné knihovny se systematicky vkládaly investiční prostředky v nedávných letech, aby to dnes zas bylo třeba "z gruntu" předělávat.  Výhodou má být soustředění úředníků města do dvou budov na starém náměstí a v městské knihovně. I zde by bylo pro uživatele úřadu k dispozici malé parkoviště.  Město by mohlo prodat 2 budovy v areálu Podbranská a (pokud se podaří přesvědčit pracovníky) opustit prostory užívané sociálním odborem  MěÚ v Habrmanově ulici, tedy v bytové zóně. Zde město platí Teze roční nájem cca 200 tisíc korun. Někteří říkají, že to město platí samo sobě, ale není to tak. Zde by Teza mohla vybudovat pro občany s malými náklady dva bezbariérové byty. Využití prostor a objektu čp. 173 sloužícího nyní městské knihovně by tedy také mělo nějaká pozitiva. 
Jenže se mi zdá, že se pořád točíme v kruhu, Město se stále zabývá sebou a především městským úřadem. Vlastně od voleb, jako by to byl hlavní problém města. Odstartoval to loni provedený a hlasitě komentovaný audit, díky kterému ten chaos vznikl. Navíc jej doprovází neustálé personální změny. Vždyť kdo by v době velké inflace mlčky přešel situaci, že má o několik tisíc nižší plat? A tak odchody nejsou zvláštností, proto tolik výběrových řízení, které je třeba pro malý zájem i opakovat. Vždyť kdo by se hrnul na tak placená místa? Pochopili to např. na Pardubickém magistrátu, kde letos zvyšují platy úředníkům  až o 12%. Kvalitního úředníka na nízký plat nenalákáte.  
A tak nyní objekt  městské knihovny  po vyprázdnění zase budeme nákladně upravovat - pro úředníky? Přitom  jsme zde v centru města mohli využít prostor přímo pro občany, investice pro úředníky z vlastních prostředků není přece efektivní a nové reprezentaci města šlo především o prosperitu. A město přece potřebuje investovat na daleko potřebnějších místech.
Domnívám se, že jednou z možností je využití budovy ve Smetanově ulici pro  rozšířenou mateřskou školu Habrmanova. Budova je v přímém sousedství a je areálem MŠ snadno propojitelná. Mohla by sloužit speciálně právě maminkám těch nejmenších dětí od dvou let, které své děti nemají kam umístit  Maminky by mohly bez starostí  pracovat a pro děti by neměly daleko. Úprava prostor by byla jednodušší, užitečnější a třeba i s dotací.  A Moneta banka by klidně mohla dál zůstat ve svých prostorách, protože není jisté, zda by po zrušení nájmu svou pobočku ve Třebové nezrušila. Centralizace poboček bank je prostě skutečností a budovat novou pobočku se nevyplatí. A tak by se sice mohlo stát že za drahé peníze budeme mít úřad v cajku, ale odstěhujeme ze města další banku. (mm)

Cesta za garážemi v Kubelkově ulici  - pokračování:
Správa železnic zde za přístup ke garážím vybírá nemalé poplatky

Stížnosti na jarní stav příjezdů ke garážím pokračovaly i během dneška.  Garáže jsou na pozemku železnice a ta se k tomu hlásí. Mimo jiné také tím že od majitelů nebo nájemců garáží po obou stranách železniční trati vybírá poplatek za zajištění přístupu. Dříve málo 120 korun ročně, nyní u novějších smluv poplatky narostly až na 500 korun ročně. Díky potřebě  dopravního napojení  pro občany Brázdova a nakonec i Pekláku bylo třeba tuto cestu využívat jako veřejnou i pro osoby, kteří tento poplatek neplatí. Tato vodila navíc jistě neprojížděla  touto cestou "načerno",  ale s vědomím majitele pozemku.  Stav cesty se ale zhoršil a vyžaduje řešení. Věřím proto, že se k této činnosti nějak spojí majitel pozemku, město i investor. Platícím majitelům garáží  by měla být současná situace napravena   Díky stavbě přece došlo ke snížení dosavadního komfortu.  (mm)

Poklopy kanalizace na I/14 klepou a klepou

Na hlavním průtahu města je velká frekvence  ne snad tak v absolutních číslech, jako třeba v Litomyšli či Vysokém Mýtě, ale v počtech projíždějících těžkých nákladních vozidel jsme rozhodně srovnatelní. Podle toho pak vzniká negativní působení na stavby v blízkém okolí dopravní trasy, které trpí vibracemi. Proto by bylo žádoucí celý průtah města "překufrovat", což možné je, ale při blížící se   rekonstrukci železničního uzlu těžko realizovatelné. Vibracemi a těžkými náklady trpí také kanalizační výstupy, poklopy klapou. Pro motoristu, který takové místo přejede, to nic neznamená, ale pro sousedy, obývající přilehlé domy to je utrpení. Poklopy klapou celý den bez přestání. Některé byly např. na Riegrově ulici zatím alespoň označeny, je však řada podobných stejně postižených , kde se nic neděje. Je to věc správce komunikace, tedy ŘSD.  Rád jsem přijal dnes informaci o tom, že ŘSD byla městem na tuto skutečnost znovu důrazně informována a že je očekáváno zlepšení situace. Uvidíme jak to dopadne... (mm)

Rubrika ÚMRTÍ  může také sloužit ke zveřejnění úmrtních oznámení občanů bydlících dlouhodobě mimo Českou Třebovou. Právě dnes jsem obdržel  oznámení z Řetové:

Jedná se o pana Vlastimila Rába z Řetové, rozloučení s ním bylo v Obřadní síni v Ústí nad Orlicí. Zveřejnění v Českotřebovském deníku  bude významné proto, že pracoval ve Strojtexu, jako dlouholetý trenér řetovských dorostenců fotbalu je známý i Třebovákům, měl zemřít náhle na cestě do České Třebové v autobusu někde u Orlíku. Jménem oddílu kopané Sokola Řetová bychom tímto chtěli dát jeho skon dodatečně na vědomí kolegům a známým v České Třebové. Viz rubrika ÚMRTÍ ZDE

Dobrá zpráva pro Pardubický kraj

§Ve čtvrtek 14. března jednal Monitorovací výbor programu přeshraniční spolupráce Interreg Česko-Polsko 2021 - 2027 o rozdělení dalších dotačních prostředků. Pardubický kraj byl nakonec úspěšný se všemi třemi předloženými záměry. Evropská unie tak finančně podpoří vznik železničního muzea v Dolní Lipce, prohloubení spolupráce záchranářů i turistickou kampaň zacílenou na hrady a zámky v pohraničí.
Pardubický kraj získá dotace na uvedené projekty ve výši téměř šesti milionů euro. „V přepočtu na současný kurz je to něco lehce přes 150 milionů korun. Těší mě, že jsme byli v Interregu opět úspěšní, ve srovnání s jinými kraji velmi nadstandardně. Všechny zmíněné projekty budou realizovat čeští a polští partneři, protože to je podstata tohoto programu přeshraniční spolupráce a musí spadat pouze do předem určeného území,“ uvedl ke schválení dotací Ladislav Valtr, krajský radní pro evropské fondy, který je zároveň členem Monitorovacího výboru tohoto mezinárodního programu.
Železnice spojuje Čechy a Poláky
Největší část s přiznaných prostředků pro Pardubický kraj představuje vybudování železničního muzea v Dolní Lipce. „Získání dotace v objemu přibližně 118 milionů korun je pro další postup stavby naprosto klíčové a dokazuje výbornou připravenost celého projektu, na kterém postupně pracujeme několik let. Jeho cílem je vybudování muzea v areálu železničního depa, kde chceme přiblížit návštěvníkům provoz a historii vlakové dopravy konce 19. století, a to včetně vytvoření funkčního zázemí pro opravy a provoz historických parních vlaků se zachováním napojení na stávající železniční síť. V tuto chvíli máme vydané stavební povolení a během měsíce by měla být dokončena zadávací dokumentace. Celkové náklady se odhadují na 155 milionů,“ sdělil hejtman Martin Netolický, podle kterého se jedná o záměr, který má velmi významný turistický potenciál.
„Připravený projekt zahrnuje zejména rekonstrukci historických budov, opravu a doplnění kolejového komplexu, obnovu původní točny a vybudování nové točny, důležité pro umístění exponátů parních lokomotiv na celé centrální ploše muzea. Součástí je také výstavba nových objektů, které jsou nutné pro chod muzea, kromě točny to je vstupní objekt se zázemím pro návštěvníky a přístřešek pro lokomotivy,“ upřesnil hejtman. Na polské straně projekt obsahuje přestavbu historického komplexu lokomotivního depa v Jaworzyně Śląske a lokomotivního depa v Dzierzoniowě pro muzejní funkci a údržbu historického vozového parku. Partnerem projektu na české straně je Muzeum starých strojů a technologií a na polské straně Nadace ochrany průmyslového dědictví Slezska a město Dzierżoniów.
EU přispěje na výměnu zkušeností mezi záchranáři
Program přeshraniční spolupráce Interreg Česko-Polsko 2021 – 2027 se dlouhodobě snaží dostát svému názvu i v podpoře záchranných složek. Protože právě spolupráce mezi jednotlivými složkami, a to i mimo státní hranice, je v pohraničí důležitá. „Velice mě těší, že Krajská záchranná služba Pardubického kraje (ZZS PAK) s našimi sousedy uspěla s projektem Česko-polský maják. Při něm v letech 2024 až 2026 dojde k vzájemné výměně zkušeností, sdílení dobré praxe, výměně kontaktů, novinek, postupů a dalšího důležitého know-how. Cílem je se navzájem od sebe přiučit a zlepšit kvalitu poskytované péče pacientům v oblasti Pardubického kraje a polských okresů Kłodzko, Ząbkowice a Dzierżoniów. Dotace z Interregu pro ZZS PAK bude necelých šest milionů korun, přičemž celkové náklady naší strany jsou předběžně vyčíslené na 7,3 milionu,“ informuje veřejnost náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.
Hrady a zámky v pohraničí budou mít lepší propagaci
Podporu z EU dostane i pokračování úspěšného projektu z oblasti marketingu cestovního ruchu s názvem Hrady a zámky nás spojují II. „V tomto případě se mezi roky 2019 až 2021 realizovala první část, na kterou teď bude naše Destinační společnost Východní Čechy navazovat. V příštích dvou letech dojde k intenzivnější propagaci hradů a zámků v česko-polském pohraničí. Mimo jiné vznikne nová marketingová kampaň, která bude lákat turisty k návštěvě památek. Na propagaci historického dědictví dostane naše destinační společnost z EU necelé tři miliony korun podle aktuálního kurzu, celkové náklady na naší straně jsou zhruba 3,5 milionu. Zde připomínám, že kromě polských partnerů a nás se projektu zúčastní i Olomoucký a Královéhradecký kraj,“ vysvětluje radní pro cestovní ruch Alexandr Krejčíř.
Pardubický kraj je v Interregu aktivní a chce ještě přidat
Díky kvalitní projektové přípravě a aktivitě při jejich vyhledávání patří Pardubický kraj mezi nejúspěšnější krajské samosprávy v čerpání evropských dotací. To platí i v případě programu přeshraniční spolupráce Interreg Česko-Polsko 2021 – 2027, kde získal podporu pro hned několik zajímavých projektů. „Loni jsme z Interregu získali finanční podporu, která podle aktuálního kurzu dosahuje téměř 35 milionů korun na záměr Poznáváme pohraniční opevnění – tedy zjednodušeně řečeno rekonstrukci tvrze Bouda. Dále například přes 140 milionů na rekonstrukci silnice mezi Mladkovem a Jablonným nad Orlicí. Tím rozhodně nekončíme, v plánu máme žádat o podporu společného průzkumu podzemních vod pod masivem Králického Sněžníku, dále instalaci meteohlásek či zavedení autobusové linky v pohraničí zaměřené na svoz pracovníků. Interreg je pro nás velice dobrou příležitostí k rozvoji území podél státní hranice a chceme ho využívat ještě aktivněji než doposud. Velký podíl na našich úspěších mají projektoví manažeři a kolegové z odboru rozvoje, kterým patří dík za nadstandardní a úspěšnou práci,“ dodal radní Valtr.

 Pěstování a sběr léčivek - přednáška v Ekocentru Podorlicko

 Cyklus přednášek ŽIVÁ ZAHRADA, připravený ZO ČSOP Podorlicko bude v ekocentru pokračovat opět po jarních prázdninách v úterý 19. března další přednáškou.  Mgr. Kateřiny Geržové – „Léčivé rostliny v současném životě a v zahradě. “  Botanička, fytoterapeutka, bylinkářka K. Geržová představí témata Pěstování a sběr léčivek, Zpracování bylinek, Nebezpečné a falešné informace, Civilizační problémy a bylinky.   Více  na videu  ZDE

Ochránci přírody opět instalují pytlomat a budou pohřbívat odpadky

Ve čtvrtek 21. 3. 2024 odpoledne (2 dny po výše uvedené přednášce)  mají členové ZO ČSOP Podorlicko naplánován úklid  okolí ekocentra Podorlicko v Podbranské ulici. Dojde také  na instalaci Pytlomatu, který bude fungovat i pro veřejnost v následujících dnech do 25. 3. 2024. V předzahrádce  ekocentra  bude nová akce - symbolické pokusné "pohřbívání odpadků". A protože ochránci přírody jsou dobrá parta, tak  bude následovat  posezení v ekocentru. Je třeba domluvit naplánování stanovišť pro akci Hledání jara na stezce  a vyřešit termín jarního výletu.... (mm)


Chystá se zajímavý Cestovatelský večer – Nepál 

DDM Kamarád připravil cestovatelský večer na téma Nepál – Království MUSTANG stále žije.
Království Mustang je tak trochu jiný Nepál, než jaký ho znáte, či jak si jej představujete. Malé zapomenuté nepálské království na pomezí s Tibetem, patří k jednomu z posledních míst na naší planetě, kde se zachovala unikátní kultura Tibetského Buddhismu chráněná po staletí vysokou hradbou Himálaje se svými osmitisícovými vrcholy Annapurnou a Dhaulághirí. Byla to právě odlehlost a nedostupnost, díky které nepálský král uznával Mustangu status nezávislého království až do roku 2008. Zároveň však král nepovolil jedinému cizinci vstoupit na toto území až do roku 1991. Hlavní město království, Lo Mantang, úzkostlivě obehnán masivními hradbami, je se svými 800 obyvateli patrně nejmenším hlavním městem světa.
Akce se bude konat ve čtvrtek 4. 4. 2024 v 18:00 v DDM Kamarád (Sadová 1385) Česká Třebová.  Uvádí: Robert Bazika

Přednáška – Kurz pečení chleba s Janou Berkovou

KVÁSEK – PŘÍPRAVA CHLEBA – OCHUTNÁVKA
Tradiční chleba i bez lepku. Odnesete si 12letý kvásek, osvědčený recept na chleba, rady a kváskovou vášeň!
Nakoupíte si kváskové kuchařky a užitečné věci na pečení.
Cena: 570 Kč při platbě předem na účet, nebo v den konání na místě 650 Kč v hotovosti. (V ceně je zahrnuto lektorné, energie, kvásek s návodem, ochutnávka).
Počet míst je omezen.  Další informace vám zašleme po přihlášení.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky na stránkách ddmkamarad.eu Pro bližší informace volejte 732 286 192.

Mineralogický klub hlásí:
Přednáška z paleontologie 
bude velmi zajímavá!

Dovoluji si pozvat všechny zájemce na přednášku RNDr. Vladimíra Sochy, která se uskuteční ve středu 20. března v 17 hodin v přírodovědné pracovně ZŠ Habrmanova v České Třebové. Milan Michalski

   "V těchto dnech a týdnech si připomínáme již 200. výročí vědeckého objevu dinosaurů - fascinujících druhohorních plazů, kteří ovládali souše naší planety po nepředstavitelně dlouhou dobu zhruba 150 milionů let. Jak byli tedy dinosauři objeveni, vědecky rozeznáni a jakými směry se ubíral jejich výzkum v oněch dvou stoletích? O tom a mnohem dalším bude pojednávat tato přednáška." Vladimíra Socha



UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní

převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


  


Připomeňme si 2 roky stará jarní videa z roku 2022


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.
Nově přidané historické texty:

Po stopách lyžařského génia Vladimíra Pácla  - nový televizní film a článek v časopise NORDIC
Třebovák Vladimír Pácl zavedl běhy na lyžích v Kalábrii
Česká Třebová objevila po mnoha letech svého slavného rodáka
Historie městské hokejové ligy CHL na českotřebovském zimním stadionu 2006 - 2022
Článek Oldřicha Gregara k 80. výročí úmrtí T. G. Masaryka
Článek popisující vztah České Třebové a T.G. Masaryka  
Konec  života pomníku TGM na Farářství  (Z kroniky Felixe Lercha)
Ke znovuodhalení památníků T.G. M. Na Parníku a na Farářství
Text Stanislava Vosyky o vztahu Rudolf Vejrych - MUDr. Fr. Lašek
O výstavě Švabinský - Vejrych - Kozlov (Pardubice 2016)
Karel Vejrych a Kozlov (2. 2. 1873 v Kolíně – 25. 8. 1930 v Kozlově)
Významné jubileum zasloužilého Třebováka Františka Navary
Stránka o Vladimíru Páclovi, čekotřebovském rodákovi, emigrantovi, který je dodnes ctěn v severní Itálii