ČtD 77/2024   pondělí 18. března 2024 


Nová výstava univerzity třetího věku v restauraci Eva na Splavě

Slavnostní vernisáž se konala v neděli 17. března v 17 hodin  pro pozvané hosty. Od zítřka bude výstava otevřena a to dokonce po dobu následujících tří měsíců. Vystavené práce jsou ve všech prostorách restaurace v přízemí i v podkrovím snad kromě salonku, který ale není trvale otevřený. Slavnostní vernisáže se zúčastnili všichni účastníci kurzu kresby a malby Univerzity třetího věku, místostarostka Zuzana Nejedlá, také Mgr. Jana Endyšová, ředitelka Domu dětí a mládeže Kamarád, který Univerzitu třetího věku zřizuje a pečuje o její zdárný průběh a také paní Nováková, která se v roli vzorné hostitelky akce osvědčila již v minulých letech.  Vedoucí kurzů Ludmila Rašnerová vernisáž uvedla jako v předchozích letech  tak, že představila a ocenila jednotlivé účastníky, vysvětlila jejich přednosti a zaměření.  K vernisáži a jejímu průběhu se vrátíme samostatným článkem s řadou fotografií  a Českotřebovský deník zde natočil také video. Zatím uvádím alespoň společnou fotografii  účastníků a hostů.
Sokolské šibřinky 2024

Sobota 16. března patřila v sokolovně na Skále zábavě dětí i dospělých, bylo zde opravdu živo. Odpoledne se konala slavnost pro dětí večer pak byla sokolovna určená dospělým Za vzorně připravené Sokolské šibřinky je třeba poděkovat celému realizačnímu týmu, který vše připravil do posledního detailu.  Zejména v případě odpolední akce pro děti bylo znát, že mají s pořádáním takové akce velké zkušenosti, že mají všechny soutěže dopředu připravené a všechno také dobře klaplo. Účast byl dobrá, ani nevadil termín, který se kryl s ukončením jarních prázdnin. Také večer, kdy dost velkou část účastníků  tvořila skupina ze zdejšího spolku Senioři ČR. Ukázali, že se dovedou bavit  na dobré úrovni.

Šibřinky se odlišují od jiných dětských karnevalů tím, že  se pořádají ve sportovním prostředí a proto bylo možné připravit i takové soutěže, které prostě jinde nesvedou. Spokojené byly děti a spokojení byli i rodiče. K odpolední zábavě  byla také diskotéka. Nic nebylo ošizeno, všechno bylo připraveno na sto procent.  To platí  také pro večerním dění, kde ke spokojenosti  všech zahrála živá kapela a kde bylo možné shlédnout v předpremiéře část sletové skladby "Babí léto" pro ženy a seniorky. V T.J. Sokol Česká Třebová se nácviku účastní 17 žen,  kterou ženy v českotřebovském Sokole nacvičují Na šibřinkách zatím vystoupila s ukázkou jen menší skupina.  

Fotoreportáž z programu pro děti je v samostatném příspěvku ZDE .    Fotoreportáž z večerní akce najdete ZDE


Sportovní výsledky z víkendu

Kohouti vyhráli 2. finále na nájezdy!
Spartak Nové Město nad Metují - HC Kohouti Česká Třebová   3 : 4 (0:0, 1:2, 2:1 SN)
Branky a nahrávky: 25. Šrenk (Vanát, Prouza), 32. Řezníček, 47. Řezníček (Dufek, Šťastný) – 36. Pavlovský, 55. Ostřanský (Pavlovský), 58. Fúzik, rozh. náj. Semorád (TS)
 TJ Spartak Nové Město nad Metují: J. Čáp (Z. Biegl) — R. Velinský, M. Pohl, J. Mert, D. Dufek, V. Šrenk, L. Burdych, K. Kubišta — J. Řezníček, V. Koudelka, L. Prouza, D. Vanát, O. Šťastný, D. Bureš, J. Řehák, J. Bucek, J. Černý, D. Reichmann
HC Kohouti Česká Třebová: T. Vlk (M. Kadlc) — T. Jelínek, M. Drtina, P. Jemelka, D. Král, D. Blažej, J. Vašíček, V. Leder, Z. Hradil — J. Stolín, M. Ostřanský, V. Veverka, K. Plášek, J. Semorád, J. Martinec, J. Čada, J. Fúzik, T. Prachař, M. Pavlovský
Rozhodčí: Petr Maštalíř, Tomáš Veselý — Štěpán Boček, Mikuláš Pluháček
Diváci: 1038

Hokejbalisté prohráli v Poličce  jen s velmi těsným výsledkem !
Kometa Polička - Lokomotiva Česká Třebová 2 : 1 ( 0:0, 0:1, 2:0)
Lokomortiva ovšem dokonce vedla brankou Jana Zahálky ve 2,. třetině - při přesilové. Bohužel toi bylo ze strany Lokomotivy všechno. Ve třetí třetině přišlo nejdříve vyrovnání a půl druhé minuty před koncem se domácí ujali vedení 2:1, které tvoří konečný výsledek. Připomeňme, že na podzim  hrála Kometa Polička u nás v Benátkách a vyhrála 7:0.  Z toho vyplývá, že se českotřebovský tým proměnil a můžeme mu držet palce hned v příštím kole, kde bude třeba potvrdit dobrou formu s utkáním s Malenovice,. které jsou v tabulce nyní poslední.  V neděli 17/3 prohráli v Praze s týmem KOVO až v prodloužení. Možná mají také lepší jarní formu než byla ta podzimní.... 

III. liga skupina C: Kuželkáři zasluhují pochvalu za výhru v kuželně favorita

Byla to těsná výhra, ale českotřebovští kuželkáři si ji zasloužili zcela vyrovnanými výkony na všech drahách a v součtu nakonec shodili o deset kuželek více než favorizovaný soupeř, který je na třetím místě třetiligové tabulky s odstupem od dalších týmů. Do konce sezóny zbývají ještě tři kola . V tom příštím hraje Lokomotiva doma s týmem Bohumína, aktuálně na 10. místě tabulky. neměli bychom tedy být bez šancí na dobrý výsledek, Potom ještě Lokomotivu čeká 6. dubna zápas v Přemyslovicích a závěrečné kolo se hraje doma 13. dubna s posledním týmem tabulky,  Spartakem Bílovec. Do tabulky bychom tedy ještě nějaké body měli získat!

Holiday world dříve a nyní a Česká Třebová

Na výstavišti PVA Expo Praha v Letňanech se ve dnech 15. - 17. března konal 32. ročník tradičních veletrhů Holiday World & Region World.  Na akci se představují atraktivní destinace napříč kontinenty a turistická lákadla v Česku tedy také regiony a v seznamu vystavovatelů najdeme i 7 měst - odvážlivců, kteří se zde prezentují samostatně. Z našeho kraje zde již není žádné město a tak naši oblast reprezentuje návštěvníkům Pardubický kraj. 
Připomeňme si, že Město Česká Třebová se tohoto veletrhu v době, kdy byl na výstavišti v Holešovicích pravidelně účastnilo od roku 2003 do roku 2018, tedy 16x. V té době byl ovšem tento veletrh skutečně "Středoevropský" a byl v centru pozornosti. Ostatní výstavní expozice byly doplňkem tohoto veletrhu cestovního ruchu. Dnes to je obráceně. Holiday world tvoří doplněk jiných komerčních aktivit na výstavišti v Letňanech. Tato prezentace města na veletrhu tehdy stála 250 - 300 tisíc korun + další náklady na obsluhu výstavního stánku a tisk propagačních materiálu, práci výtvarníka atd.,  které se v rozpočtu města samostatně nevyskytují. Zisk z prezentace na veletrhu byl přitom spíše sporný, čtyřdenní veletrh navštívilo sice např. 15 - 20 tisíc návštěvníků, kteří se však  zejména zajímají o nabídky cestovních kanceláří a zahraničních destinací.  A tak to byla prezentace zejména pro naše rodáky a návštěvníky, kteří o nás samozřejmě hodně věděli bez veletržní prezentace. Po změně vedení města v roce 2018 se v této prezentaci nepokračuje. Déle vydrželo město Ústí nad Orlicí, které tímto způsobem prezentovalo partnerství z polským městem Bystryca Klodska a proto náklady platilo z dotace Euroregionu Glacensis.  Ale I zde již město Ústí n.O. mezi vystavovateli nenajdete. Finance dříve určené na veletrhy cestovního ruchu nyní město Česká Třebová po znovu vstoupení nově vynakládá do financování destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko.  Není to málo peněz a měli bychom tedy sledovat, zda se nám nějakým způsobem vrací. A nejen sledovat, ale požadovat také nějakou cílenou propagaci směřující do našeho města nebo přímo zorganizování nějaké akce se vztahem k České Třebové. Pokud by měly naše peníze sloužit jen úhradě nákladů a pracovníků destinační společnosti tak jsme tam nemuseli znovu vstupovat.
Fotografie - Poslední expozice města Česká Třebová na veletrhu Holidayworld 2018
Pozvánka na akci Církve adventistů sedmého dne
Velikonoční chvály a rozjímání ve sborovém domě CASD dne 23. března od 18 hodin

 

 Pěstování a sběr léčivek - přednáška v Ekocentru Podorlicko

Cyklus přednášek ŽIVÁ ZAHRADA, připravený ZO ČSOP Podorlicko bude v ekocentru pokračovat opět po jarních prázdninách v úterý 19. března další přednáškou.  Mgr. Kateřiny Geržové – „Léčivé rostliny v současném životě a v zahradě. “  Botanička, fytoterapeutka, bylinkářka K. Geržová představí témata Pěstování a sběr léčivek, Zpracování bylinek, Nebezpečné a falešné informace, Civilizační problémy a bylinky.   Více  na videu  ZDE

Ochránci přírody opět instalují pytlomat a budou pohřbívat odpadky

Ve čtvrtek 21. 3. 2024 odpoledne (2 dny po výše uvedené přednášce)  mají členové ZO ČSOP Podorlicko naplánován úklid  okolí ekocentra Podorlicko v Podbranské ulici. Dojde také  na instalaci Pytlomatu, který bude fungovat i pro veřejnost v následujících dnech do 25. 3. 2024. V předzahrádce  ekocentra  bude nová akce - symbolické pokusné "pohřbívání odpadků". A protože ochránci přírody jsou dobrá parta, tak  bude následovat  posezení v ekocentru. Je třeba domluvit naplánování stanovišť pro akci Hledání jara na stezce  a vyřešit termín jarního výletu.... (mm) Více ZDE



Chystá se zajímavý Cestovatelský večer – Nepál 

DDM Kamarád připravil cestovatelský večer na téma Nepál – Království MUSTANG stále žije.
Království Mustang je tak trochu jiný Nepál, než jaký ho znáte, či jak si jej představujete. Malé zapomenuté nepálské království na pomezí s Tibetem, patří k jednomu z posledních míst na naší planetě, kde se zachovala unikátní kultura Tibetského Buddhismu chráněná po staletí vysokou hradbou Himálaje se svými osmitisícovými vrcholy Annapurnou a Dhaulághirí. Byla to právě odlehlost a nedostupnost, díky které nepálský král uznával Mustangu status nezávislého království až do roku 2008. Zároveň však král nepovolil jedinému cizinci vstoupit na toto území až do roku 1991. Hlavní město království, Lo Mantang, úzkostlivě obehnán masivními hradbami, je se svými 800 obyvateli patrně nejmenším hlavním městem světa.
Akce se bude konat ve čtvrtek 4. 4. 2024 v 18:00 v DDM Kamarád (Sadová 1385) Česká Třebová.  Uvádí: Robert Bazika

Přednáška – Kurz pečení chleba s Janou Berkovou

KVÁSEK – PŘÍPRAVA CHLEBA – OCHUTNÁVKA bude se konat 11.4.2024 v čase 17:00 – 20:00 hodin
Tradiční chleba i bez lepku. Odnesete si 12letý kvásek, osvědčený recept na chleba, rady a kváskovou vášeň!
Nakoupíte si kváskové kuchařky a užitečné věci na pečení.
Cena: 570 Kč při platbě předem na účet, nebo v den konání na místě 650 Kč v hotovosti. (V ceně je zahrnuto lektorné, energie, kvásek s návodem, ochutnávka).
Počet míst je omezen.  Další informace vám zašleme po přihlášení.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky na stránkách ddmkamarad.eu Pro bližší informace volejte 732 286 192.

Mineralogický klub hlásí:
Přednáška z paleontologie 
bude velmi zajímavá!

Dovoluji si pozvat všechny zájemce na přednášku RNDr. Vladimíra Sochy, která se uskuteční ve středu 20. března v 17 hodin v přírodovědné pracovně ZŠ Habrmanova v České Třebové. Milan Michalski

   "V těchto dnech a týdnech si připomínáme již 200. výročí vědeckého objevu dinosaurů - fascinujících druhohorních plazů, kteří ovládali souše naší planety po nepředstavitelně dlouhou dobu zhruba 150 milionů let. Jak byli tedy dinosauři objeveni, vědecky rozeznáni a jakými směry se ubíral jejich výzkum v oněch dvou stoletích? O tom a mnohem dalším bude pojednávat tato přednáška." Vladimíra Socha



UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní

převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


  


Připomeňme si 2 roky stará jarní videa z roku 2022


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.
Nově přidané historické texty:

Po stopách lyžařského génia Vladimíra Pácla  - nový televizní film a článek v časopise NORDIC
Třebovák Vladimír Pácl zavedl běhy na lyžích v Kalábrii
Česká Třebová objevila po mnoha letech svého slavného rodáka
Historie městské hokejové ligy CHL na českotřebovském zimním stadionu 2006 - 2022
Článek Oldřicha Gregara k 80. výročí úmrtí T. G. Masaryka
Článek popisující vztah České Třebové a T.G. Masaryka  
Konec  života pomníku TGM na Farářství  (Z kroniky Felixe Lercha)
Ke znovuodhalení památníků T.G. M. Na Parníku a na Farářství
Text Stanislava Vosyky o vztahu Rudolf Vejrych - MUDr. Fr. Lašek
O výstavě Švabinský - Vejrych - Kozlov (Pardubice 2016)
Karel Vejrych a Kozlov (2. 2. 1873 v Kolíně – 25. 8. 1930 v Kozlově)
Významné jubileum zasloužilého Třebováka Františka Navary
Stránka o Vladimíru Páclovi, čekotřebovském rodákovi, emigrantovi, který je dodnes ctěn v severní Itálii