ČtD 43/2024   Úterý 13. února 2024 



Čestné občanství města pro PhDr. Josefa Zavřela schváleno        

Na jednání zastupitelstva města Česká Třebová dne 12. února byl zařazen samostatný programový bod udělení čestného občanství pro PhDr. Josefa Zavřela Ph.D. To vyplynulo s doporučení schváleného na lednové schůzi rady města. Zastupitelé s návrhem rady projevili souhlas, čestné občanství bude uděleno.
Josef Zavřel v našem městě prožil jen prvních 14 let svého života. Narodil se roku 1931 v České Třebová, na Trávníku. v domě, kde je dnes Restaurace U Pucholtů  Potom se Zavřelovi odstěhovali do budovy nádraží a v září roku 1945 do Prahy, kde následně vystudoval knihovnictví na Univerzitě Karlově. Kromě zaměstnání v oboru byl od roku 1958 pracovníkem Československé televize, kterou opustil v roce 1972. Od roku 1984 opět pracoval na místě, které odpovídalo jeho původní profesi. Dr. Zavřel hodně cestoval, především po změně režimu v roce 1989. Od roku 1991 je v důchodu. Jeho koníčkem je fotografování.
Josefa Zavřela představujeme čtenářům Českotřebovského deníku  v samostatném příspěvku ZDE
Další články o Josefu Zavřelovi publikované v Českotřebovském deníku

Motivy z cest   Vernisáž 12. dubna 2012 za účasti Mileny Asmanové

Josef Zavřel se vrací do České Třebové - ROZHOVOR březen 2012

Momentky z vernisáže výstavy fotografií na českotřebovském gymnáziu  17. listopad 2023


Z historie Lidových plesů v České Třebové 

V sobotu 10.2.2024 se konal v pořadí již 54. Lidový ples v České Třebové. Letos opět po roce jeho návštěvníci zamířili do sálu Restaurace na Horách u České Třebové, jiný sál v České Třebové nyní vlastně nemáme. Ples je především zábava, ale také společenská událost, v podobě Lidových plesů jde o skutečně dlouhodobou tradici. . Podívejme se na některé předešlé Lidové plesy v letech 2015 - 2024 v České Třebové tak, jak byly zaznamenány na webu Českotřebovského deníku.  Lidový ples se v době covidu, tedy v letech 2021 a 2022 nemohl konat. (Mám ale ještě i starší záznamy...)   Třeba jste na některém Lidovém plese byli....
LIDOVÝ PLES 2023
LIDOVÝ PLES 2020 
LIDOVÝ PLES 2019
LIDOVÝ PLES 2018
LIDOVÝ PLES 2017
LIDOVÝ PLES 2016
LIDOVÝ PLES 2015


Sportovní výsledky

Velká cena České Třebové v judu mládeže ve výsledcích

Akce velkého celostátního významu se konala o tradičním lednovém termínu a byla to opravdu velká událost.  Svědčí o tom téměř 900 přihlášených závodníků.  Také bohatá výsledková listina, kterou prostě a jednoduše nelze reprodukovat na těchto stránkách.
proto uvádím pouze odkaz n ohromný výsledkový balík, kde si najdete jednotlivé disciplíny a výsledky ve formě pavouka nebo tabulek.  Zde můžeme identifikovat také úspěchy českotřebovských judistů,  mezi velkým počtem zápasů a kategorií je těžké je najít. Ale jsou! Na tomto místě uvádím alespoň  přehled nejlepších týmů na letošní Velké ceně. Jsou to opravdu špičkové oddíly z naší republiky. 

Odkaz na výsledky Velké ceny ZDE

 

 

Nová stříbrná pamětní medaile k výročí Bedřicha Smetany

Na konci února bude v Litomyšli guvernérem ČNB Alešem Michlem představena u příležitosti 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany stříbrná mince věnovaná tomuto nejznámějšímu rodákovi a světoznámému skladateli. Podle starosty Litomyšle Daniela Brýdla vydání pamětní stříbrné mince je pro město velkou událostí. „My si toho velmi vážíme. Mince se bude křtít ve Smetanově domě 28. února. Měl by přijet guvernér ČNB, který městu minci předá,“ řekl starosta Litomyšle Daniel Brýdl.
Mince 200 Kč ke 200. výročí narození Bedřicha Smetany bude emitována v nákladu 7 700 kusů v běžné kvalitě a 13 800 kusů ve špičkové kvalitě,“ uvedla na dotaz mluvčí ČNB Štěpánka Filipová. Na koho se běžnou cestou nedostane, musí zkusit štěstí třeba na aukčních portálech.Autorem mince, u které odborná porota kromě skladatelova portrétu ocenila i nápadité zakomponování textu Má vlast do panoramatu Hradčan, je medailér Jiří Hanuš, jehož návrh uspěl v konkurenci 20 výtvarníků s 41 sádrovými modely ve výtvarné soutěži centrální banky. Zdroj: idnes
Na webu Mincer.cz  se už medaile v předstihu prodává
Stříbrná mince 200 Kč Bedřich Smetana 200. výročí narození 2024 standard  Pamětní stříbrná mince 200 Kč, Bedřich Smetana 200. výročí narození, v kvalitě standard, bude dle emisního plánu ČNB dostupná od 28.2.2024, u nás v prodeji od téhož dne. za 530 Kč s DPH  www.mincer.cz


Pozvání na výstavu do Litomyšle: Kapky na kameni

Přijměte srdečné pozvání na vernisáž výstavy Kapky na kameni, která se uskuteční v pátek 1. března v 17.00 v domě U Rytířů. 
Znáte Annu Šabatovou? Víte, jakými skutky se do historie medicíny zapsala Gerti Cori nebo která žena byla první nositelkou Nobelovy ceny za mír?
 Odpovědi na tyto a mnohé další otázky vám nabídne nová výstava v Městské galerii Litomyšl. Jejím východiskem je půvabná a nádherně ilustrovaná kniha Kapky na kameni (2019, Albatros), sledující příběhy padesáti výjimečných, mnohdy nenápadných žen, které však byly a jsou nesmírně houževnaté a inspirující.  ​Součástí vernisáže bude diskuze s editorkami knihy Kapky na kameni, spisovatelkami Kamilou Musilovou a Monikou Kompaníkovou.  Výstava bude otevřena až do 26. května 2024

Kraj vypsal soutěž na vybudování Technického muzea

V areálu bývalé zemědělské školy ve Vysokém Mýtě už panuje čilý stavební ruch. Jedná se však teprve o první etapu vybudování Technického muzea Pardubického kraje, která má uvolnit hlavní budovy školy a nutné provozy umístit do jiných částí areálu. Hlavní rekonstrukční práce mají vypuknout letos v létě a Pardubický kraj nyní vyhlásil veřejnou soutěž na jejich dodavatele.
„Připravujeme hlavní etapu rekonstrukce.  V centru pozornosti bude historická budova, která získá nová okna, veškeré nové sítě, elektroinstalaci a výtahy. V proluce mezi historickou a novodobou budovou vznikne výstavní místnost s prosklenou fasádou k prezentaci sbírek. Ta bude hezky viditelná z ulice. Novou podobu i podmínky pro ekologicky šetrný provoz získají i přilehlé objekty,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.
„Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí 183 milionů korun bez DPH. Rádi bychom staveniště předali v červenci, termín pro dokončení je na konci srpna příštího roku,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Veřejná zakázka bude financována převážně z Národního plánu obnovy prostřednictvím výzvy Ministerstva kultury pro Rozvoj regionálních kulturních a kreativních center (velká kulturní a kreativní centra). Pro areál ve Vysokém Mýtě se nám podařilo získat spolufinancování z evropských fondů ve výši 132 milionů korun,“ dodal radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr. Obdrželi jsme rozhodnutí o přidělení dotace ve výši 132 milionů korun,“ dodal Ladislav Valtr, radní pro regionální rozvoj a evropské fondy.


Také malé obce mají velké plány

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal se starostou Černé u Bohdanče Luďkem Pilným o plánovaných investičních akcí v obci nedaleko Pardubic. Mezi ně patří vybudování mateřské školy, oprava obecního úřadu či výstavba požární zbrojnice. Na všechny tyto akce v souhrnné částce přesahující 100 milionů korun obec získala dotace mimo jiné z programu ITI, Ministerstva pro místní rozvoj ČR či Státního fondu životního prostředí.
„Černé u Bohdanče se v posledním období podařilo získat dotační prostředky na tři velké investiční akce. Tou největší je stavba mateřské školy v předpokládané hodnotě 55 milionů korun, na kterou je vydáno rozhodnutí o poskytnutí dotace z programu ITI. S touto stavbou souvisí také oprava místních komunikací v původní části obce, která zahrne i nové veřejné osvětlení či parkování. V tomto případě se předpokládá celková investice ve výši 17 milionů korun s dotací Ministerstva pro místní rozvoj. To společně se Státním fondem životního prostředí podpoří také rekonstrukci obecního úřadu za 21 milionů korun. Posledním velkým projektem je stavba hasičské zbrojnice pro jednotku JPO V za 16 milionů korun, kde jsme částkou jednoho milionu přispěli také z našeho krajského rozpočtu,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že pro zajištění spolufinancování projektů řeší obec vedle zapojení vlastních úspor také čerpání úvěru.
Řeč byla také o krajských dotacích včetně Programu obnovy venkova, ale také o opravách silnic. „V letošním roce bychom chtěli za osm milionů korun opravit další část silnice III/32225 z Černé u Bohdanče až po křižovatku se silnicí II/333 u Lázní Bohdaneč. Navážeme tak na dva předchozí úseky, které jsme opravili v minulosti,“ přislíbil hejtman Martin Netolický.

 


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...